Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl.
Kiedy w ogrodach i na bazarach pełno jest owoców, warto wykorzystać je w kuchni. Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.plzaprezentowała przepis na babeczki z bitą śmietaną według przepisu z 1895 roku.
Składniki:
200 g przesianej mąki
80 g masła
1 jajo
80 g cukru pudru
1 łyżeczka masła klarowanego
170 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, cukier puder i całe jajko zagniatam na elastyczne kruche ciasto. Owijam je folią aluminiową i odstawiam do lodówki na czas chłodzenia ok. 45 minut. (Dla zniecierpliwionych polecam sposób z zamrażalnikiem, ale uważajcie, żeby masa nie zamarzła na kamień)
- Schłodzone ciasto dzielę na kilka mniejszych kulek. To, czego nie będę w danej chwili używać, przechowuję w lodówce. Kawałek wykładam na folię spożywczą, zawijam i zaczynam wałkować. Dzięki temu nie przykleja się do wałka.
- Rozwałkowane wyjmuję z folii i wycinam foremkami odpowiednie kształty. Foremki powinny być wysmarowane masłem. Wykładam ciasto i ugniatam w każdej foremce.
- Nakłuwam je w foremkach - dzięki temu nie będzie się podnosiło podczas pieczenia i równomiernie się upiecze.
- Babeczki piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
- Ubijam bitą śmietanę. Dodaję odrobinkę cukru pudru.
- Wyjmuję ostudzone babeczki z foremek i wykładam na nie bitą śmietanę. Wykorzystuję też ulubione owoce, w moim wypadku będą to truskawki i borówki. Babeczki przechowujemy w lodówce.
Zobacz także: błyskawiczne ciasto wiśniowe