Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku

Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl.

Kiedy w ogrodach i na bazarach pełno jest owoców, warto wykorzystać je w kuchni. Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.plzaprezentowała przepis na babeczki z bitą śmietaną według przepisu z 1895 roku.

Składniki:
200 g przesianej mąki
80 g masła
1 jajo
80 g cukru pudru
1 łyżeczka masła klarowanego
170 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, cukier puder i całe jajko zagniatam na elastyczne kruche ciasto. Owijam je folią aluminiową i odstawiam do lodówki na czas chłodzenia ok. 45 minut. (Dla zniecierpliwionych polecam sposób z zamrażalnikiem, ale uważajcie, żeby masa nie zamarzła na kamień)
  2. Schłodzone ciasto dzielę na kilka mniejszych kulek. To, czego nie będę w danej chwili używać, przechowuję w lodówce. Kawałek wykładam na folię spożywczą, zawijam i zaczynam wałkować. Dzięki temu nie przykleja się do wałka.
  3. Rozwałkowane wyjmuję z folii i wycinam foremkami odpowiednie kształty. Foremki powinny być wysmarowane masłem. Wykładam ciasto i ugniatam w każdej foremce.
  4. Nakłuwam je w foremkach - dzięki temu nie będzie się podnosiło podczas pieczenia i równomiernie się upiecze.
  5. Babeczki piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  6. Ubijam bitą śmietanę. Dodaję odrobinkę cukru pudru.
  7. Wyjmuję ostudzone babeczki z foremek i wykładam na nie bitą śmietanę. Wykorzystuję też ulubione owoce, w moim wypadku będą to truskawki i borówki. Babeczki przechowujemy w lodówce.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne