7 pomysłów na nietypowe frytki i chipsy
None
Konkurencja dla ziemniaków
Frytki jakie są, każdy widzi. Przy tym, wszyscy je uwielbiamy! Jednak, nie ma co ukrywać, nie jest to najlżejsza przekąska. Twarde warzywa korzenne mogą być niezłym zamiennikiem dla klasycznego ziemniaka, jednak czy tylko? Przedstawiamy wam kilka sposobów na inną wersję "frytek". Kiedy kształt jest podobny, smak jeszcze lepszy, a kalorie? No cóż, też bywają (choć mniejsze!), jednak są w otoczeniu zdrowszych dodatków jak minerały czy witaminy. Oto kilka prostych przepisów dla każdego.
Frytki z marchewki
Marchewka ma mniej kalorii niż ziemniaki. Wystarczy zamienić smażenie na pieczenie, a uzyska się fantastyczną, zdrową przekąskę. Nie wspominając, że pieczenie tego warzywa uwolni jego naturalną słodycz.
Marchewkę należy pociąć w słupki, skropić oliwą , posypać solą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach C. Do takich "frytek" idealnie pasuje domowy ketchup.
Frytki z batatów
Marchewki można zastąpić batatami, czyli słodkimi ziemniakami. Łatwo przygotować je w ten sam sposób - słupki lub kawałki ułożyć na blasze, skropić oliwą, doprawić i upiec. Smak będzie podobny. Bataty są dostępne w wielu sklepach są coraz popularniejsze w kuchni. Przewyższają zwykłego ziemniaka w kwestii właściwości zdrowotnych i odżywczych.
Frytki z buraków
W tym przypadku warto zmienić kształt z typowej frytki na plastry. Buraki z reguły długo się pieką, więc cienki plaster zdecydowanie przyspieszy ten proces. Do cięcia buraków najlepszy będzie robot kuchenny, bądź mandolina. Ważne, żeby naprawdę były cieniutkie. Następnie trzeba skropić je odrobiną oliwy, posypać solą i ułożyć na blaszce. UWAGA! Aby zachowały płaski kształt, warto przykryć je papierem do pieczenia! Piec w 180 stopniach C przez 20 minut.
Ciekawostką jest, że im bardziej upieczone będą buraki, tym ich kolor zrobi się bledszy. Nie warto tego zlekceważyć, ponieważ jak tylko za długo posiedzą w piecu, zrobią się zbyt gorzkie.
Frytki z cukinii
Cukinię należy pociąć w słupki. W jednej misce przygotować mąkę pszenną z przyprawami (chili, czosnek, sól), w drugiej misce mleko, w trzeciej tartą bułkę. Pokrojoną cukinie obtoczyć w mące z przyprawami, zamoczyć w mleku i wrzucić do bułki tartej. Następnie ułożyć całość na kratce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Całość piec 15-18 minut.
Frytki z dyni piżmowej
To przekąska, która wymaga nieco więcej uwagi. Najpierw należy obrać kawałek dyni, pociąć w plastry lub cienkie słupki i wrzucić na 2 minuty do gotującej się, osolonej wody. Następnie osuszyć, ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i posypać solą. Piec w180 stopniach C przez 20 minut, aż "frytki" zrobią się chrupiące. Można też - dla polepszenia smaku przekąski - posypać je, przed wstawieniem do piekarnika, tartym parmezanem.
Frytki liściaste
Najpopularniejsze w tej grupie są chipsy z jarmużu. Liście warzywa podzielić na mniejsze kawałki, wyciąć zgrubienia. Posolić, skropić oliwą i wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Można upiec także szpinak. W jego przypadku wystarczy doprawić liście ostrą przyprawą. Do takich frytek/chipsów najlepiej sprawdzi się wersja baby.
To tylko niektóre z pomysłów na inne, ciekawe frytki. W dużej mierze bardziej zdrowe i interesujące. Ich niższa kaloryczność daje nam pole do popisu jeśli chodzi o sosy, bądź inne dodatki. Wszystkie te warzywa można posypać startym parmezanem, świeżymi ziołami albo podać je z pikantnym sosem na bazie ketchupu albo majonezu.
Magda Pałkus/www.saladbook.com.pl