Jak powstają frytki z McDonalda?

Restauracje fast food cieszą się w Polsce niemalejącą popularnością. Mimo informacji, że żywność serwowana w tego typu lokalach nie wpływa dobrze na nasze zdrowie i samopoczucie, nadal odwiedza je sporo osób - w tym rodziny z dziećmi. Nic dziwnego - oferta kusi zestawami dla najmłodszych, a dorosłych przyciąga sycącym i szybko podanym posiłkiem. Jednym z czołowych przysmaków w fast foodach są frytki. Czy zastanawialiście się, jak powstają?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Restauracje fast food cieszą się w Polsce niemalejącą popularnością. Mimo informacji, że żywność serwowana w tego typu lokalach nie wpływa dobrze na nasze zdrowie i samopoczucie, nadal odwiedza je sporo osób - w tym rodziny z dziećmi. Nic dziwnego - oferta kusi zestawami dla najmłodszych, a dorosłych przyciąga sycącym i szybko podanym posiłkiem. Jednym z czołowych przysmaków w fast foodach są frytki. Czy zastanawialiście się jak powstają?

Frytki z McDonalda od lat przykuwają uwagę - jedni je uwielbiają, inni uważają za najgorsze jedzenie, a są też osoby, które zastanawiają się, co tak naprawdę w nich siedzi, że są jedyne w swoim rodzaju. Ich składowi przyjrzał się autor bloga "Ulubione. Prawda Zawsze Zwycięża". W swoim wpisie podkreślił, że firma McDonald od kilku lat prowadzi przemyślaną kampanię, dzięki której konsument może poznać krok po kroku proces powstawania ulubionych przysmaków. Podkreśla się też, że półprodukty pochodzą z Polski i tym samym wspierani są lokalni przedsiębiorcy. Jednak oprócz ziemniaków, które są niezbędne do zrobienia frytek, w chrupiących kawałkach z McDonalda, zdaniem blogera, znajdziemy aż 16 innych składników.

Do przygotowania frytek McDonald wykorzystuje kilka olejów - m.in. olej rzepakowy, uwodorniony olej sojowy, olej kukurydziany, olej sojowy utwardzony i olej słonecznikowy. Taka mieszanka może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza, że ostatni mimo że często używany w polskich kuchniach, w restauracji podgrzewany jest do wyjątkowo wysokiej temperatury, przez co zmieniają się jego właściwości.

Na liście podejrzanych elementów jest też dekstroza, czyli dodatkowy cukier. Bardziej kaloryczny od klasycznego cukru. Spożywany w nadmiarze prowadzi do otyłości.

W składzie frytek znajdują się również następujące dodatki: pirofosforan sodu (odpowiadający za charakterystyczny złocisty kolor), glutaminian sodu (zapewnia wyjątkowy smak), kwas cytrynowy (inaczej E330, przedłuża trwałość produktu) i dimetylopoliskiloksan (środek antypieniący, który w przemyśle używany jest również jako uszczelniacz).

Bloger podkreślił w swoim poście, że frytki te smażone są dwukrotnie (w fabryce w trakcie przygotowania i samym lokalu tuż przed wydaniem), dlatego wchłaniają podwójne ilości tłuszczu. To z pewnością odbija się na ich kaloryczności - 510 kcal za porcję.

Decydując się na stołowanie w restauracjach typu fast food sami decydujemy się, co jemy, ale powinniśmy mieć świadomość, w jaki sposób powstaje podawana nam potrawa. Być może w chwili gryzienia hamburgera czy połykania kolejnej frytki nie myślimy o długoterminowych konsekwencjach konsumowania takiego jedzenia. Jednak, jak dowodzą liczne badania, tak przetworzone produkty oraz tłuszcze trans niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie i są przyczynami większości chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, chorób układu krążenia i serca.

Nie oznacza to oczywiście, że całkowicie musimy rezygnować z frytek. Lepiej je jednak przygotować własnoręcznie w domu. To wcale nie jest takie trudne.

Na podstawie ulubione.blutu.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja