Zupy na wiosnę. Lekkie, szybkie i pyszne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnia pełna warzyw

Obraz
© 123RF

Świeże, wiosenne warzywa to znakomita podstawa do zrobienia przepysznych, zdrowych i lekkich zup. W kwietniu i maju mamy ogromny wybór jarzyn, w większości szklarniowych, ale także wczesnych, uprawianych w gruncie. Kupując, wybierajmy te z ekologicznych upraw, pozbawione sztucznych nawozów i chemicznych przyspieszaczy. Nie bójmy się także eksperymentów w kuchni. Oto nasze propozycje na smaczne zupy z wiosennych warzyw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa szparagowa

Obraz
© 123RF

Królową wiosennych zup jest szparagowa, delikatna, kremowa, pachnąca i, przede wszystkim, bardzo sycąca. Do jej przygotowania potrzebny nam będzie pęczek szparagów białych lub zielonych. Białe obieramy ze skórki, zielone pozostawiamy w całości. Do tego: dwie młode marchewki, dwa ziemniaki, pietruszka (korzeń i natka), śmietana słodka 36 proc., sól i pieprz. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy. Gdy zmiękną, dokładamy pokrojone na małe kawałki szparagi. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy garnek z ognia, dolewamy śmietanę i miksujemy wszystko na gładki krem.

/ 6Zupa z sałaty

Obraz
© Shutterstock.com

Sałatę najczęściej jemy w postaci surowej, ale np. we Francji często dusi się ją jak szpinak. To niepozorne warzywo jest także świetnym materiałem na zupę. Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), dwie główki sałaty (lodowej, masłowej, rzymskiej), liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, oliwa z oliwek. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Podsmażamy, aż warzywa zmiękną, dorzucamy pokrojone w paski liście sałaty. Zalewamy wodą, dokładamy przyprawy i gotujemy około pół godziny. Zupę podajemy z grzankami.

/ 6Pomidorowa z młodymi ziołami

Obraz
© iStock.com | ALLEKO

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej klasycznych polskich zup. Wiosną jednak warto lekko zmodyfikować przepis i wykorzystać świeże zioła, które właśnie pojawiają się nie tylko na przydomowych grządkach, ale i na straganach. Do zrobienia tej zupy potrzebować będziemy około kilograma pomidorów, kilka szalotek, dwa ząbki czosnku, pęczek świeżej bazylii i koperku, bulion warzywny, oliwa z oliwek, masło, sól i pieprz. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach wkładamy do zimnej wody. Ściągamy skórkę, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Szalotki i czosnek podsmażamy na maśle, dorzucamy pomidory i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż pomidory się rozpadną, doprawiamy solą i pieprzem. Zioła miksujemy bardzo drobno z oliwą, aż uzyskamy konsystencję musu, lekko solimy. Zupę rozlewamy do talerzy, a na środek kładziemy łyżkę ziołowego musu.

/ 6Kartoflanka z młodych ziemniaków

Obraz
© iStock.com

Na młode ziemniaki smakosze czekają cały rok. Mają one inny smak niż ziemniaki już wyrośnięte - są delikatniejsze i bardziej kremowe. Możemy wykorzystać je do zrobienia zupy. Składniki: bulion drobiowy, młode ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, seler naciowy, koperek, sól i pieprz. Ziemniaki oskrobujemy, ale nie obieramy. Warzywa z włoszczyzny kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone na ćwiartki ziemniaki, przyprawy i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy kilka, a resztę miksujemy razem z warzywami. Wrzucamy z powrotem ugotowane kartofle i posypujemy koperkiem.

/ 6Chłodnik ze szparagami

Obraz
© Shutterstock.com

Od szparagów zaczęliśmy, na szparagach skończymy. Chłodniki to idealne zupy na cieplejsze dni. A szparagi wspaniale uzupełnią jej wiosenny charakter. Potrzebne nam będą zielone szparagi, ogórki, rzodkiewka, młode cebulki, bulion warzywny, sól, pieprz, oliwa z oliwek, zielona pietruszka, koperek i jogurt naturalny. Szparagi kroimy na kawałki, cebulki w kostkę. Podsmażamy na oliwie i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż szparagi zmiękną, ale nadal będą jędrne. Wywar studzimy, dolewamy jogurt i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki oraz posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Prawdziwa wiosna na talerzu!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna