Słodkie ziemniaki
Bataty, nazywane czasem wilcem ziemniaczanym, to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej. Mimo że w Polsce są rozpoznawalne i dostępne, nie są często wykorzystywane. Szkoda – nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także niezwykle walory smakowe, które mogą być ciekawym urozmaiceniem w codziennej diecie.
Frytki z batatów
Bataty to nie tylko źródło likopenu oraz wielu witamin i minerałów. Są niskokaloryczne i odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę. Frytki ze słodkich ziemniaków będą więc pyszną i zdrową wersją tej popularnej przekąski. Nic więc dziwnego, że Anna Lewandowska poleca je na swojej stronie internetowej.
Zupa z batatów
Kremowa zupa to świetny pomysł na letni obiad. Połączenie batatów z mlekiem kokosowym oraz aromatycznymi przyprawami – imbirem, chili i kurkumą będzie po prostu rozpływać się w ustach. Obecnie bataty możemy kupić w sieci sklepów Biedronka w cenie 4,99 złotych za kilogram.
Placki ziemniaczane z dodatkiem batatów
Coraz częściej możemy spotkać przepisy na placki ziemniaczane, które znacznie różnią się od tradycyjnej wersji. Jedną z modyfikacji jest dodanie do klasycznej masy startych batatów. Ich słodki smak zmieni to danie nie do poznania. Z dodatkiem pikantnego paprykowego sosu będą kulinarną ziemniaczaną ucztą.
Pasztet z batatów
Wegetariański pasztet z warzyw jest coraz bardziej popularny nie tylko wśród jaroszy. Dlaczego więc nie przygotować go ze słodkich batatów? W końcu nadają się do tego doskonale. Gdy dodamy do nich kaszę jaglaną i marchewkę, aromatyczny pasztet z imbirem i ostrym pieprzem cayenne sprawi, że przez pewien czas możemy zapomnieć o innych daniach.
Faszerowane bataty
Po faszerowanych bakłażanach i cukinii przyszedł czas na bataty. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem ryżu lub kaszy. Farsz, którym je napełnimy, możemy dowolnie modyfikować. Ich smak znakomicie przełamią suszone pomidory, szpinak lub marchewka. Aromat tego pięknie wyglądającego dania podkręcą z kolei przyprawy takie jak kurkuma, kolendra i cynamon.