Ziemniaczana uczta. Bataty w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Słodkie ziemniaki

Obraz
© 123RF

Bataty, nazywane czasem wilcem ziemniaczanym, to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej. Mimo że w Polsce są rozpoznawalne i dostępne, nie są często wykorzystywane. Szkoda – nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także niezwykle walory smakowe, które mogą być ciekawym urozmaiceniem w codziennej diecie.

/ 6Frytki z batatów

Obraz
© 123RF

Bataty to nie tylko źródło likopenu oraz wielu witamin i minerałów. Są niskokaloryczne i odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę. Frytki ze słodkich ziemniaków będą więc pyszną i zdrową wersją tej popularnej przekąski. Nic więc dziwnego, że Anna Lewandowska poleca je na swojej stronie internetowej.

/ 6Zupa z batatów

Obraz
© 123RF

Kremowa zupa to świetny pomysł na letni obiad. Połączenie batatów z mlekiem kokosowym oraz aromatycznymi przyprawami – imbirem, chili i kurkumą będzie po prostu rozpływać się w ustach. Obecnie bataty możemy kupić w sieci sklepów Biedronka w cenie 4,99 złotych za kilogram.

/ 6Placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Obraz
© 123RF

Coraz częściej możemy spotkać przepisy na placki ziemniaczane, które znacznie różnią się od tradycyjnej wersji. Jedną z modyfikacji jest dodanie do klasycznej masy startych batatów. Ich słodki smak zmieni to danie nie do poznania. Z dodatkiem pikantnego paprykowego sosu będą kulinarną ziemniaczaną ucztą.

/ 6Pasztet z batatów

Obraz
© 123RF

Wegetariański pasztet z warzyw jest coraz bardziej popularny nie tylko wśród jaroszy. Dlaczego więc nie przygotować go ze słodkich batatów? W końcu nadają się do tego doskonale. Gdy dodamy do nich kaszę jaglaną i marchewkę, aromatyczny pasztet z imbirem i ostrym pieprzem cayenne sprawi, że przez pewien czas możemy zapomnieć o innych daniach.

/ 6Faszerowane bataty

Obraz
© 123RF

Po faszerowanych bakłażanach i cukinii przyszedł czas na bataty. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem ryżu lub kaszy. Farsz, którym je napełnimy, możemy dowolnie modyfikować. Ich smak znakomicie przełamią suszone pomidory, szpinak lub marchewka. Aromat tego pięknie wyglądającego dania podkręcą z kolei przyprawy takie jak kurkuma, kolendra i cynamon.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany