Zielone części pora – do czego je wykorzystać?
Por jest warzywem, które bardzo często nie jest wykorzystywane w całości. Z reguły do różnego rodzaju potraw stosujemy tylko białą jego część, nie zdając sobie sprawy z tego, że zielone liście również mogą idealnie uzupełnić danie lub nawet stanowić jego podstawę. Jak więc nie marnować jedzenia i w pełni wykorzystać potencjał pora?
Dodatek do zupy
Dodanie zielonych liści pora do zupy lub rosołu jest chyba najprostszym i najpopularniejszym sposobem na ich wykorzystanie. Można to zrobić w dwójnasób – w zależności od tego, czy przeszkadzają nam zielone kawałki warzywa w potrawie czy nie.
Po pierwsze, można liść pora wrzucić w całości do garnka, a pod koniec gotowania wyjąć go i dopiero wtedy wyrzucić. Po drugie, zielony liść pora można pokroić w cienkie paseczki i w takiej postaci dodać go do zupy lub rosołu, a po ugotowaniu zjeść go wraz z potrawą.
Surowe liście (całe lub od razu pokrojone w paseczki) można włożyć do pojemnika i zamrozić, by korzystać z nich w dowolnym momencie w trakcie gotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku
Puree bulionowe z liści pora
Zielone liście pora należy dokładnie umyć i pokroić drobniej. Następnie wrzuca się je do blendera. Dodajemy do środka również wywar mięsny lub warzywny doprawiony solą i pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak powstałe puree można przelać do foremek do lodu, zamrozić, a następnie przesypać w woreczek i dodawać do sosów i zup. Potrawa zyska bogaty smak.
A’la pesto z liści pora
Jeśli ktoś lubi smak pora, to może przygotować sobie sos a’la pesto na bazie zielonych liści tego warzywa. Wystarczy pokroić je i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i ulubionymi ziołami. Tego rodzaju pastę można podawać z makaronem. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, to pasować tu będzie np. podsmażona pierś z kurczaka.
Pastę a’la pesto z pora można stosować również jako marynatę do mięs, np. po wymieszaniu dodatkowo z winem, albo po prostu nakładać na kanapki, ale należy pamiętać, że jest ona bardzo wyrazista w smaku.
Zupa krem
Zielone części pora świetnie sprawdzą się jako główny składnik zupy krem.
Składniki:
- 1 por,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 350 ml warzywnego bulionu,
- 40 g parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pora i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy je na maśle w garnku.
- Gdy zawartość zeszkli się, dodajemy do obrane i pokrojone również w kostkę ziemniaki, a potem natkę pietruszki, lubczyk i gałkę muszkatołową.
- Do garnka wlewamy bulion. Wszystko zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez pół godziny.
- Następnie całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy. Wlewamy na talerz, posypujemy tartym parmezanem i podajemy.
Inne sposoby wykorzystania zielonych części pora
Z białych części pora robi się surówki czy sałatki, ale równie dobrze możemy wykorzystać do nich zielone liście, które przed dodaniem do potrawy warto zblanszować, by nie były zbyt twarde. Tak przygotowane i pokrojone drobno liście pora mogą doskonale zastępować nawet szczypiorek, np. w paście jajecznej.
Ciekawym sposobem na wykorzystanie zielonych części pora jest zrobienie z nich przyprawy. Liście można ususzyć w piekarniku, a następnie zemleć je np. w młynku do kawy. Można wymieszać je potem z solą i pieprzem i dodawać do różnych potraw – nawet do ziemniaków, kaszy czy ryżu.
Por jest bardzo zdrowym warzywem o wyrazistym smaku. Należy pamiętać, że nie tylko jego biała część jest wartościowa, dlatego zacznijmy wykorzystywać go w całości. Pozwoli nam to nie tylko zyskać dodatkowy smak i aromat, ale również oszczędzić, bo przecież nie zmarnujemy połowy wyhodowanego lub kupionego pora.