Zielone części pora – do czego je wykorzystać?

Por jest warzywem, które bardzo często nie jest wykorzystywane w całości. Z reguły do różnego rodzaju potraw stosujemy tylko białą jego część, nie zdając sobie sprawy z tego, że zielone liście również mogą idealnie uzupełnić danie lub nawet stanowić jego podstawę. Jak więc nie marnować jedzenia i w pełni wykorzystać potencjał pora?

PoryPory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nando Lardi

Dodatek do zupy

Dodanie zielonych liści pora do zupy lub rosołu jest chyba najprostszym i najpopularniejszym sposobem na ich wykorzystanie. Można to zrobić w dwójnasób – w zależności od tego, czy przeszkadzają nam zielone kawałki warzywa w potrawie czy nie.

Po pierwsze, można liść pora wrzucić w całości do garnka, a pod koniec gotowania wyjąć go i dopiero wtedy wyrzucić. Po drugie, zielony liść pora można pokroić w cienkie paseczki i w takiej postaci dodać go do zupy lub rosołu, a po ugotowaniu zjeść go wraz z potrawą.

Surowe liście (całe lub od razu pokrojone w paseczki) można włożyć do pojemnika i zamrozić, by korzystać z nich w dowolnym momencie w trakcie gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku

Puree bulionowe z liści pora

Zielone liście pora należy dokładnie umyć i pokroić drobniej. Następnie wrzuca się je do blendera. Dodajemy do środka również wywar mięsny lub warzywny doprawiony solą i pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak powstałe puree można przelać do foremek do lodu, zamrozić, a następnie przesypać w woreczek i dodawać do sosów i zup. Potrawa zyska bogaty smak.

A’la pesto z liści pora

Jeśli ktoś lubi smak pora, to może przygotować sobie sos a’la pesto na bazie zielonych liści tego warzywa. Wystarczy pokroić je i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i ulubionymi ziołami. Tego rodzaju pastę można podawać z makaronem. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, to pasować tu będzie np. podsmażona pierś z kurczaka.

Pastę a’la pesto z pora można stosować również jako marynatę do mięs, np. po wymieszaniu dodatkowo z winem, albo po prostu nakładać na kanapki, ale należy pamiętać, że jest ona bardzo wyrazista w smaku.

Zupa krem

Zielone części pora świetnie sprawdzą się jako główny składnik zupy krem.

Składniki:

  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 350 ml warzywnego bulionu,
  • 40 g parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pora i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy je na maśle w garnku.
  2. Gdy zawartość zeszkli się, dodajemy do obrane i pokrojone również w kostkę ziemniaki, a potem natkę pietruszki, lubczyk i gałkę muszkatołową.
  3. Do garnka wlewamy bulion. Wszystko zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez pół godziny.
  4. Następnie całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy. Wlewamy na talerz, posypujemy tartym parmezanem i podajemy.

Inne sposoby wykorzystania zielonych części pora

Z białych części pora robi się surówki czy sałatki, ale równie dobrze możemy wykorzystać do nich zielone liście, które przed dodaniem do potrawy warto zblanszować, by nie były zbyt twarde. Tak przygotowane i pokrojone drobno liście pora mogą doskonale zastępować nawet szczypiorek, np. w paście jajecznej.

Ciekawym sposobem na wykorzystanie zielonych części pora jest zrobienie z nich przyprawy. Liście można ususzyć w piekarniku, a następnie zemleć je np. w młynku do kawy. Można wymieszać je potem z solą i pieprzem i dodawać do różnych potraw – nawet do ziemniaków, kaszy czy ryżu.

Por jest bardzo zdrowym warzywem o wyrazistym smaku. Należy pamiętać, że nie tylko jego biała część jest wartościowa, dlatego zacznijmy wykorzystywać go w całości. Pozwoli nam to nie tylko zyskać dodatkowy smak i aromat, ale również oszczędzić, bo przecież nie zmarnujemy połowy wyhodowanego lub kupionego pora.

Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości