Niedoceniane warzywo w roli głównej. 5 pomysłów na pora

To jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w naszej kuchni, gdyż zazwyczaj używamy go tylko po to, by dodać smaku zupom. Tymczasem por może z powodzeniem odgrywać ważniejszą rolę i stanowić bazę wielu pysznych potraw. Co można z niego przyrządzić?

 PorJedno z najbardziej niedocenionych warzyw w naszej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dominique andré
oprac.  KGD

Irlandzkie puree z porów, ziemniaków i kapusty

Pożywne, samodzielnie danie lub pyszny dodatek do potraw mięsnych. Na początku musimy ugotować ziemniaki (900 g), w wodzie lub na parze. W tym czasie kroimy w cienkie plasterki pory (450 g), przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem (szklanka), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ma małym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmujemy pory i czosnek, mleko odlewamy do osobnego naczynia. Do garnka przekładamy drobno poszatkowaną kapustę, białą lub włoską (450 g), zalewamy wodą (¼ szklanki), gotujemy 10-15 minut, odcedzamy.

Ziemniaki, mleko i czosnek ucieramy na puree. Dodajemy ugotowane pory i kapustę, a także miękkie masło (2 łyżki), doprawiamy solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Przed zaserwowaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tarta z porami i boczkiem

Zaczynamy od przygotowania bazy potrawy, czyli kruchego ciasta. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy, po czym przenosimy na okrągłą formę do tarty. Wypełniamy dno i boki, odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Po 10 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wędzony boczek (25 dag) kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, a gdy się zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki dwa pory (tylko białe części), masło i oliwę (po łyżce) oraz solidną porcję posiekanego tymianku i rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, aż por zmięknie. Studzimy.

Śmietanę (dwie łyżki) łączymy z jajkiem, dwoma żółtkami oraz startym serem żółtym (15 dag). Masę wylewamy na boczek z porami, dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy, po czym wszystko wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Zupa-krem z porów

Przygotowanie tej pysznej potrawy jest banalnie proste. Potrzebujemy sześciu średniej wielkości porów. Ich białe fragmenty kroimy na cienkie krążki. Dwie cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, a następnie dokładamy pory i podsmażamy przez 5-6 minut, często mieszając. Przekładamy do garnka, zalewamy litrem bulionu, warzywnego lub mięsnego, i gotujemy, aż por stanie się miękki. Pod koniec dodajemy serek topiony, najlepiej śmietankowy. Gotujemy, aż się rozpuści, doprawiamy solą, pieprzem i gałą muszkatołową. W razie potrzeby blendujemy.

Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Kaszotto z porami i pieczarkami

Polska odpowiedź na włoskie risotto, zdaniem wielu osób przewyższająca je nawet walorami smakowymi. Najpierw podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę i 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki (400 g) oraz 1-2 pory, pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażamy przez kilka minut, po czym wsypujemy kaszę pęczak (dwie szklanki). Całość zalewamy bulionem warzywnym (potrzebujemy około litra wywaru), doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza stanie się miękka i wchłonie niemal cały płyn. Pod koniec dodajemy masło (2 łyżki). Przed podaniem kaszotto posypujemy startym parmezanem.

Placuszki z porami

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Oto prosta i smaczna propozycja. Dużego pora kroimy w cienkie plasterki, po czym podsmażamy na maśle klarowanym, aż do zeszklenia. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną i pełnoziarnistą, np. orkiszową (każdej po 2 czubate łyżki), dodajemy pora, jajko, maślankę (łyżkę) i posiekany szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, dokładnie mieszamy. Wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem sosu z jogurtu naturalnego (100 ml) wymieszanego ze skórką startą z cytryny i szczyptą soli.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów