Niedoceniane warzywo w roli głównej. 5 pomysłów na pora

To jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w naszej kuchni, gdyż zazwyczaj używamy go tylko po to, by dodać smaku zupom. Tymczasem por może z powodzeniem odgrywać ważniejszą rolę i stanowić bazę wielu pysznych potraw. Co można z niego przyrządzić?

 PorJedno z najbardziej niedocenionych warzyw w naszej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dominique andré
oprac.  KGD

Irlandzkie puree z porów, ziemniaków i kapusty

Pożywne, samodzielnie danie lub pyszny dodatek do potraw mięsnych. Na początku musimy ugotować ziemniaki (900 g), w wodzie lub na parze. W tym czasie kroimy w cienkie plasterki pory (450 g), przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem (szklanka), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ma małym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmujemy pory i czosnek, mleko odlewamy do osobnego naczynia. Do garnka przekładamy drobno poszatkowaną kapustę, białą lub włoską (450 g), zalewamy wodą (¼ szklanki), gotujemy 10-15 minut, odcedzamy.

Ziemniaki, mleko i czosnek ucieramy na puree. Dodajemy ugotowane pory i kapustę, a także miękkie masło (2 łyżki), doprawiamy solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Przed zaserwowaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tarta z porami i boczkiem

Zaczynamy od przygotowania bazy potrawy, czyli kruchego ciasta. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy, po czym przenosimy na okrągłą formę do tarty. Wypełniamy dno i boki, odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Po 10 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wędzony boczek (25 dag) kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, a gdy się zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki dwa pory (tylko białe części), masło i oliwę (po łyżce) oraz solidną porcję posiekanego tymianku i rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, aż por zmięknie. Studzimy.

Śmietanę (dwie łyżki) łączymy z jajkiem, dwoma żółtkami oraz startym serem żółtym (15 dag). Masę wylewamy na boczek z porami, dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy, po czym wszystko wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Zupa-krem z porów

Przygotowanie tej pysznej potrawy jest banalnie proste. Potrzebujemy sześciu średniej wielkości porów. Ich białe fragmenty kroimy na cienkie krążki. Dwie cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, a następnie dokładamy pory i podsmażamy przez 5-6 minut, często mieszając. Przekładamy do garnka, zalewamy litrem bulionu, warzywnego lub mięsnego, i gotujemy, aż por stanie się miękki. Pod koniec dodajemy serek topiony, najlepiej śmietankowy. Gotujemy, aż się rozpuści, doprawiamy solą, pieprzem i gałą muszkatołową. W razie potrzeby blendujemy.

Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Kaszotto z porami i pieczarkami

Polska odpowiedź na włoskie risotto, zdaniem wielu osób przewyższająca je nawet walorami smakowymi. Najpierw podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę i 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki (400 g) oraz 1-2 pory, pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażamy przez kilka minut, po czym wsypujemy kaszę pęczak (dwie szklanki). Całość zalewamy bulionem warzywnym (potrzebujemy około litra wywaru), doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza stanie się miękka i wchłonie niemal cały płyn. Pod koniec dodajemy masło (2 łyżki). Przed podaniem kaszotto posypujemy startym parmezanem.

Placuszki z porami

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Oto prosta i smaczna propozycja. Dużego pora kroimy w cienkie plasterki, po czym podsmażamy na maśle klarowanym, aż do zeszklenia. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną i pełnoziarnistą, np. orkiszową (każdej po 2 czubate łyżki), dodajemy pora, jajko, maślankę (łyżkę) i posiekany szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, dokładnie mieszamy. Wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem sosu z jogurtu naturalnego (100 ml) wymieszanego ze skórką startą z cytryny i szczyptą soli.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy