Orzechowe szaleństwo. 5 pomysłów na dania z pistacjami

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© Fotolia

Pistacje, chociaż bardzo wartościowe i smaczne, nie pojawiają się często w polskich przepisach. Warto to jednak zmienić i wprowadzić te niewielkie słone orzechy do codziennego jadłospisu. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak wzbogacić smak tradycyjnych potraw orzechowym dodatkiem.

/ 6Wykwintne risotto z pistacjami

Obraz
© 123RF

Pistacje z ryżem? Oczywiście! Słone orzechy i ryż będą stanowić smaczne i zdrowe danie, które możemy w dowolny sposób modyfikować. Pistacje na pewno sprawdzą się w połączeniu z parmezanem, gruszkami, szparagami, cukinią i dynią. Warto więc wypróbować jeden z przepisów, szczególnie, że obecnie możemy je kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 zł za 100 g.

/ 6Aromatyczne zupy z pistacjami

Obraz
© 123RF

Pistacje są świetnym dodatkiem do aromatycznych zup. Wbrew pozorom te niewielkie orzechy pasują do wielu dań, a ich słony smak dodaje im wyjątkowości. Posiekane pistacje warto dodać m.in. do kremowych zup z marchwi, kalafiorów, pomidorów, groszku, szparagów czy dyni.

/ 6Smaczny kurczak w pistacjach

Obraz
© 123RF

Mięso i pistacje to bardzo dobre połączenie. Możemy przekonać się o tym przygotowując pierś kurczaka w panierce z pistacji z odrobiną miodu. Niezwykły smak dania dopełni aromatyczny sos śmietanowy. Świetnym dodatkiem może być także sos z owoców np. śliwek, brzoskwiń lub granatów. Panierka z pistacji sprawdzi się także z innym mięsem np. piersią indyka lub schabem.

/ 6Słodkie desery z pistacjami

Obraz
© 123RF

Pistacje pasują nie tylko do wytrawnych dań. Niezwykle dobrze wzbogacą smak deserów. Nic więc dziwnego, że możemy je znaleźć w wielu bliskowschodnich słodyczach m.in. w tureckiej, baklavie, syryjskim halawet el jibn i kunafie. Pistacje możemy wykorzystać także w tworzeniu domowych, bardziej tradycyjnych deserów. Wzbogacą smak chociażby puddingów, serników i lodów.

/ 6Pożywny koktajl z pistacjami

Obraz
© 123RF

Dodanie pistacji do koktajlu lub smoothie to wyjątkowo dobry pomył. W końcu pistacje są od lat uznawane za jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają w sobie m.in. luteinę, potas, wapń, błonnik, białko i przeciwutleniacze. Możemy je łączyć z wieloma owocami i warzywami np. z bananami, pomarańczami, szpinakiem i ogórkami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja