Kulinarne inspiracje
Pistacje, chociaż bardzo wartościowe i smaczne, nie pojawiają się często w polskich przepisach. Warto to jednak zmienić i wprowadzić te niewielkie słone orzechy do codziennego jadłospisu. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak wzbogacić smak tradycyjnych potraw orzechowym dodatkiem.
Wykwintne risotto z pistacjami
Pistacje z ryżem? Oczywiście! Słone orzechy i ryż będą stanowić smaczne i zdrowe danie, które możemy w dowolny sposób modyfikować. Pistacje na pewno sprawdzą się w połączeniu z parmezanem, gruszkami, szparagami, cukinią i dynią. Warto więc wypróbować jeden z przepisów, szczególnie, że obecnie możemy je kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 zł za 100 g.
Aromatyczne zupy z pistacjami
Pistacje są świetnym dodatkiem do aromatycznych zup. Wbrew pozorom te niewielkie orzechy pasują do wielu dań, a ich słony smak dodaje im wyjątkowości. Posiekane pistacje warto dodać m.in. do kremowych zup z marchwi, kalafiorów, pomidorów, groszku, szparagów czy dyni.
Smaczny kurczak w pistacjach
Mięso i pistacje to bardzo dobre połączenie. Możemy przekonać się o tym przygotowując pierś kurczaka w panierce z pistacji z odrobiną miodu. Niezwykły smak dania dopełni aromatyczny sos śmietanowy. Świetnym dodatkiem może być także sos z owoców np. śliwek, brzoskwiń lub granatów. Panierka z pistacji sprawdzi się także z innym mięsem np. piersią indyka lub schabem.
Słodkie desery z pistacjami
Pistacje pasują nie tylko do wytrawnych dań. Niezwykle dobrze wzbogacą smak deserów. Nic więc dziwnego, że możemy je znaleźć w wielu bliskowschodnich słodyczach m.in. w tureckiej, baklavie, syryjskim halawet el jibn i kunafie. Pistacje możemy wykorzystać także w tworzeniu domowych, bardziej tradycyjnych deserów. Wzbogacą smak chociażby puddingów, serników i lodów.
Pożywny koktajl z pistacjami
Dodanie pistacji do koktajlu lub smoothie to wyjątkowo dobry pomył. W końcu pistacje są od lat uznawane za jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają w sobie m.in. luteinę, potas, wapń, błonnik, białko i przeciwutleniacze. Możemy je łączyć z wieloma owocami i warzywami np. z bananami, pomarańczami, szpinakiem i ogórkami.