Pstrąg podbija polskie stoły. Konkurencja dla łososia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszne propozycje

Obraz
© 123RF.COM

W cyklu "Ryba na piątek" proponujemy dziś wędzonego pstrąga. Pstrąg to smaczna i wartościowa ryba. Ma więcej białka niż łosoś i mniej tłuszczu niż śledź. Dostarczy nam witamin, mikroelementów oraz cennych kwasów Omega-3. Wędzony w tradycyjny sposób ma delikatne, różowe mięso o dymnym aromacie. Świetnie smakuje zarówno solo, skropiony delikatnie sokiem z cytryny oraz jako składnik wielu dań. Pamiętajmy jednak, by sięgać po wędzone rybki nie częściej niż raz w tygodniu.

Makaron z wędzonym pstrągiem sprawdzi się, kiedy nie masz ochoty na długie stanie w kuchni. Sos przygotujesz w 15 minut. Wystarczy zeszklić na oleju cebulkę z czosnkiem i zblendowane pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odrobiną cukru i bazylią. Po koniec dodajemy kawałki wędzonego pstrąga. Mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem. Pyszny obiad gotowy w kilka chwil.

/ 5Kremowa zupa

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy wracamy zmarznięci do domu, nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Świetnym pomysłem może być krem ziemniaczano-porowy z wędzonym pstrągiem. Zacznij od podsmażenia pora w garnku o grubym dnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalej warzywnym wywarem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec wlej śmietankę 30 proc., dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Zblenduj. Podawaj z czosnkowymi grzankami i wędzonym pstrągiem. Do zupy możesz również dodać zblanszowane różyczki brokuła.

/ 5Pasta kanapkowa

Obraz
© 123RF.COM

Pasta kanapkowa to smaczny, szybki i sprawdzony patent na śniadanie. Mimo że w sklepach znajdziemy gotowe smarowidła, o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie ich samodzielnie. Bazą dla pasty kanapkowej może być wędzony pstrąg. Smak ryby dobrze komponuje się z jajkami, twarożkiem czy awokado. Do tego ulubione przyprawy. Składniki wystarczy rozgnieść widelcem lub zblendować.

/ 5Tarta na cieście francuskim

Obraz
© 123RF.COM

Nie masz pomysłu na kolację? Przygotuj wytrawną tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Możesz użyć swoich ulubionych dodatków – różnych gatunków sera, wędliny, warzyw oraz oczywiście wędzonych ryb. Pstrąg będzie się dobrze komponował z podsmażoną cebulką, serem camembert i szpinakiem. Ułożony na cieście farsz zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami. Tartę zapiekaj, aż sos się zetnie, a brzegi apetycznie przyrumienią.

/ 5Placuszki z pstrągiem

Obraz
© 123RF.COM

Placki z ziemniaków lub innych warzyw z dodatkiem ziołowego dipu i wędzonego na zimno pstrąga to efektowna przekąska. Warto już teraz wypróbować ten przepis, by w czasie świąt lub karnawału zaskoczyć swoich gości. Starte na grubych oczkach warzywa odciśnij, a następnie wymieszaj z rozmąconymi jajkami i mąką. Dopraw koperkiem i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Zobacz wideo: Sprawne filetowanie ryby

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru