Pyszne propozycje
W cyklu "Ryba na piątek" proponujemy dziś wędzonego pstrąga. Pstrąg to smaczna i wartościowa ryba. Ma więcej białka niż łosoś i mniej tłuszczu niż śledź. Dostarczy nam witamin, mikroelementów oraz cennych kwasów Omega-3. Wędzony w tradycyjny sposób ma delikatne, różowe mięso o dymnym aromacie. Świetnie smakuje zarówno solo, skropiony delikatnie sokiem z cytryny oraz jako składnik wielu dań. Pamiętajmy jednak, by sięgać po wędzone rybki nie częściej niż raz w tygodniu.
Makaron z wędzonym pstrągiem sprawdzi się, kiedy nie masz ochoty na długie stanie w kuchni. Sos przygotujesz w 15 minut. Wystarczy zeszklić na oleju cebulkę z czosnkiem i zblendowane pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odrobiną cukru i bazylią. Po koniec dodajemy kawałki wędzonego pstrąga. Mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem. Pyszny obiad gotowy w kilka chwil.
Kremowa zupa
Kiedy wracamy zmarznięci do domu, nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Świetnym pomysłem może być krem ziemniaczano-porowy z wędzonym pstrągiem. Zacznij od podsmażenia pora w garnku o grubym dnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalej warzywnym wywarem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec wlej śmietankę 30 proc., dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Zblenduj. Podawaj z czosnkowymi grzankami i wędzonym pstrągiem. Do zupy możesz również dodać zblanszowane różyczki brokuła.
Pasta kanapkowa
Pasta kanapkowa to smaczny, szybki i sprawdzony patent na śniadanie. Mimo że w sklepach znajdziemy gotowe smarowidła, o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie ich samodzielnie. Bazą dla pasty kanapkowej może być wędzony pstrąg. Smak ryby dobrze komponuje się z jajkami, twarożkiem czy awokado. Do tego ulubione przyprawy. Składniki wystarczy rozgnieść widelcem lub zblendować.
Tarta na cieście francuskim
Nie masz pomysłu na kolację? Przygotuj wytrawną tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Możesz użyć swoich ulubionych dodatków – różnych gatunków sera, wędliny, warzyw oraz oczywiście wędzonych ryb. Pstrąg będzie się dobrze komponował z podsmażoną cebulką, serem camembert i szpinakiem. Ułożony na cieście farsz zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami. Tartę zapiekaj, aż sos się zetnie, a brzegi apetycznie przyrumienią.
Placuszki z pstrągiem
Placki z ziemniaków lub innych warzyw z dodatkiem ziołowego dipu i wędzonego na zimno pstrąga to efektowna przekąska. Warto już teraz wypróbować ten przepis, by w czasie świąt lub karnawału zaskoczyć swoich gości. Starte na grubych oczkach warzywa odciśnij, a następnie wymieszaj z rozmąconymi jajkami i mąką. Dopraw koperkiem i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Zobacz wideo: Sprawne filetowanie ryby