Pstrąg podbija polskie stoły. Konkurencja dla łososia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszne propozycje

Obraz
© 123RF.COM

W cyklu "Ryba na piątek" proponujemy dziś wędzonego pstrąga. Pstrąg to smaczna i wartościowa ryba. Ma więcej białka niż łosoś i mniej tłuszczu niż śledź. Dostarczy nam witamin, mikroelementów oraz cennych kwasów Omega-3. Wędzony w tradycyjny sposób ma delikatne, różowe mięso o dymnym aromacie. Świetnie smakuje zarówno solo, skropiony delikatnie sokiem z cytryny oraz jako składnik wielu dań. Pamiętajmy jednak, by sięgać po wędzone rybki nie częściej niż raz w tygodniu.

Makaron z wędzonym pstrągiem sprawdzi się, kiedy nie masz ochoty na długie stanie w kuchni. Sos przygotujesz w 15 minut. Wystarczy zeszklić na oleju cebulkę z czosnkiem i zblendowane pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odrobiną cukru i bazylią. Po koniec dodajemy kawałki wędzonego pstrąga. Mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem. Pyszny obiad gotowy w kilka chwil.

/ 5Kremowa zupa

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy wracamy zmarznięci do domu, nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Świetnym pomysłem może być krem ziemniaczano-porowy z wędzonym pstrągiem. Zacznij od podsmażenia pora w garnku o grubym dnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalej warzywnym wywarem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec wlej śmietankę 30 proc., dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Zblenduj. Podawaj z czosnkowymi grzankami i wędzonym pstrągiem. Do zupy możesz również dodać zblanszowane różyczki brokuła.

/ 5Pasta kanapkowa

Obraz
© 123RF.COM

Pasta kanapkowa to smaczny, szybki i sprawdzony patent na śniadanie. Mimo że w sklepach znajdziemy gotowe smarowidła, o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie ich samodzielnie. Bazą dla pasty kanapkowej może być wędzony pstrąg. Smak ryby dobrze komponuje się z jajkami, twarożkiem czy awokado. Do tego ulubione przyprawy. Składniki wystarczy rozgnieść widelcem lub zblendować.

/ 5Tarta na cieście francuskim

Obraz
© 123RF.COM

Nie masz pomysłu na kolację? Przygotuj wytrawną tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Możesz użyć swoich ulubionych dodatków – różnych gatunków sera, wędliny, warzyw oraz oczywiście wędzonych ryb. Pstrąg będzie się dobrze komponował z podsmażoną cebulką, serem camembert i szpinakiem. Ułożony na cieście farsz zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami. Tartę zapiekaj, aż sos się zetnie, a brzegi apetycznie przyrumienią.

/ 5Placuszki z pstrągiem

Obraz
© 123RF.COM

Placki z ziemniaków lub innych warzyw z dodatkiem ziołowego dipu i wędzonego na zimno pstrąga to efektowna przekąska. Warto już teraz wypróbować ten przepis, by w czasie świąt lub karnawału zaskoczyć swoich gości. Starte na grubych oczkach warzywa odciśnij, a następnie wymieszaj z rozmąconymi jajkami i mąką. Dopraw koperkiem i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Zobacz wideo: Sprawne filetowanie ryby

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce