Kulinarne inspiracje
Kurki są bardzo popularne w polskich domach. Często stanowią dodatek do jajecznicy i aromatycznych sosów. A co jeśli chcemy zerwać z kulinarną rutyną, a w domu czeka zebrany przez nas koszyk kurek? Poznajcie nasze kulinarne inspiracje. Jeżeli jednak nie mamy czasu na zbieranie kurek samodzielnie, w tym tygodniu możemy kupić je w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 zł za opakowanie (200 g).
Wykwintne tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym
Kurki niezwykle dobrze komponują się z makaronem. Tagliatelle, włoski makaron w kształcie długich płaskich wstążek, świetnie sprawdzi się jako podstawa takiego dania. Śmietanowy sos z kurczakiem, dodatkiem koperku, natki pietruszki i rozmarynu przypadnie do gustu nie tylko grzybom smakoszom.
Delikatna zupa krem z cukinii i kurek
Delikatna zupa z cukinii i kurek to propozycja na letni obiad nie tylko dla miłośników zup krem. Warto spróbować tą łatwą w przygotowaniu zupę w sezonie letnim, gdy zarówno cukinia jak i kurki są łatwo dostępne. Ich delikatny smak oraz aromat imbiru, gałki muszkatołowej i estragonu zamieni obiad w grzybową ucztę.
Wyśmienita tarta z kurkami i kurczakiem
Tarta to zawsze świetny pomysł na smaczny posiłek. Dlaczego więc nie przyrządzić jej z kurkami?
Kruche ciasto w połączeniu z pomidorami, kurkami, kawałkami kurczaka, cebulą i serem to świetny pomysł na grzyby w nowej odsłonie i zerwanie z kulinarną rutyną.
Pożywna szakszuka z kurkami w sam raz na śniadanie
Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji, niezwykle popularne w basenie Morza Śródziemnego. Jak wygląda tradycyjna szakszuka? Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorów, jajek, cebuli i papryki. Z dodatkiem kurek będzie stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznej jajecznicy.
Aromatyczne risotto z kurkami
Delikatny ryż arborio z dodatkiem pomidorów, czosnku i parmezanu to świetne towarzystwo dla kurek. Risotto z dodatkiem białego wina, aromatycznym rozmarynem i tymiankiem skradnie serca nie tylko koneserom dań wywodzących się z kuchni włoskiej.