Sezon na pomidory właśnie się rozpoczyna. Poznaj ich 3 pyszne odsłony

Aromatyczny makaron, zdrowa przekąska i rozgrzewająca wieczorami zupa krem. 3 przepisy, które zachwycą cię swoją prostotą.

Sezon na pomidory trwa od kwietnia do października.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Powoli zaczynają się pojawiać pierwsze smaczne odmiany pomidorów, na które po zimie wszyscy mamy ochotę. Pachnące, mięsiste, aromatyczne, słodkie. Takie właśnie są latem. Nie mogą się znudzić. Jeszcze nie wszystkie, które możemy znaleźć w sklepach są krajowe, ale w smaku – naprawdę dobre. Jeśli uda ci się znaleźć te polskie, to świetnie! Ponieważ zachęcamy, aby odżywiać się sezonowo, przybywamy z trzema różnymi odsłonami pomidorów, które pokochasz!

Tagliatelle z pomidorkami cherry i czosnkiem

Składniki:

  • Ok. 200g makaronu tagliatelle
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula biała
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz, oregano
  • Jeśli lubisz - ser do posypania
  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż przez około 5 minut.
  3. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj je wraz z oliwkami. Posyp przyprawami. Podsmaż również około 5 minut.
  4. Ugotuj makaron.
  5. Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron.
  6. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
  7. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez 2 minuty.
  8. Na koniec posyp serem i podaj. Gotowe!

Sałatka na bazie kaszy pęczak z pomidorami malinowymi i papryką

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • 4 spore pomidory malinowe
  • 1 papryka
  • Łyżka oliwy z oliwek
  1. Ugotuj kaszę do miękkości
  2. Pokrój cebulę, pomidory i paprykę w kostkę.
  3. Na patelnię dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone składniki.
  4. Podsmaż je przez 5 minut.
  5. Dodaj kaszę i wymieszaj wszystko.
  6. Przełóż do miseczki.
  7. Podaj na zimno lub na ciepło. Gotowe!

Zupa krem z pomidorów malinowych z grzanką z wafla ryżowego

Składniki:

  • Włoszczyzna
  • 1 litr wody
  • 2 małe cebule
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 4 spore malinowe pomidory
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj bulion z wody i włoszczyzny.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
  3. Pokrój pomidory w kostkę. Nie musisz zdejmować skórki.
  4. Dodaj pokrojone pomidory na cebulową bazę.
  5. Podsmaż wszystko przez kilka minut.
  6. Dolej ugotowany bulion.
  7. Wszystko wymieszaj i zblenduj.
  8. Dodaj sól, pieprz. Gotowe! SMACZNEGO!
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie