Sezon na pomidory właśnie się rozpoczyna. Poznaj ich 3 pyszne odsłony

Aromatyczny makaron, zdrowa przekąska i rozgrzewająca wieczorami zupa krem. 3 przepisy, które zachwycą cię swoją prostotą.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sezon na pomidory trwa od kwietnia do października.
Sezon na pomidory trwa od kwietnia do października. (123RF.COM)
WP

Powoli zaczynają się pojawiać pierwsze smaczne odmiany pomidorów, na które po zimie wszyscy mamy ochotę. Pachnące, mięsiste, aromatyczne, słodkie. Takie właśnie są latem. Nie mogą się znudzić. Jeszcze nie wszystkie, które możemy znaleźć w sklepach są krajowe, ale w smaku – naprawdę dobre. Jeśli uda ci się znaleźć te polskie, to świetnie! Ponieważ zachęcamy, aby odżywiać się sezonowo, przybywamy z trzema różnymi odsłonami pomidorów, które pokochasz!

Tagliatelle z pomidorkami cherry i czosnkiem

Składniki:

  • Ok. 200g makaronu tagliatelle
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula biała
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz, oregano
  • Jeśli lubisz - ser do posypania
  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż przez około 5 minut.
  3. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj je wraz z oliwkami. Posyp przyprawami. Podsmaż również około 5 minut.
  4. Ugotuj makaron.
  5. Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron.
  6. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
  7. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez 2 minuty.
  8. Na koniec posyp serem i podaj. Gotowe!
WP

Sałatka na bazie kaszy pęczak z pomidorami malinowymi i papryką

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • 4 spore pomidory malinowe
  • 1 papryka
  • Łyżka oliwy z oliwek
  1. Ugotuj kaszę do miękkości
  2. Pokrój cebulę, pomidory i paprykę w kostkę.
  3. Na patelnię dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone składniki.
  4. Podsmaż je przez 5 minut.
  5. Dodaj kaszę i wymieszaj wszystko.
  6. Przełóż do miseczki.
  7. Podaj na zimno lub na ciepło. Gotowe!

Zupa krem z pomidorów malinowych z grzanką z wafla ryżowego

Składniki:

  • Włoszczyzna
  • 1 litr wody
  • 2 małe cebule
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 4 spore malinowe pomidory
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj bulion z wody i włoszczyzny.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
  3. Pokrój pomidory w kostkę. Nie musisz zdejmować skórki.
  4. Dodaj pokrojone pomidory na cebulową bazę.
  5. Podsmaż wszystko przez kilka minut.
  6. Dolej ugotowany bulion.
  7. Wszystko wymieszaj i zblenduj.
  8. Dodaj sól, pieprz. Gotowe! SMACZNEGO!
WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP