Trwa ładowanie...

Sezon na pomidory właśnie się rozpoczyna. Poznaj ich 3 pyszne odsłony

Aromatyczny makaron, zdrowa przekąska i rozgrzewająca wieczorami zupa krem. 3 przepisy, które zachwycą cię swoją prostotą.

Sezon na pomidory właśnie się rozpoczyna. Poznaj ich 3 pyszne odsłonyŹródło: 123RF.COM
d3zrlz5
d3zrlz5

Powoli zaczynają się pojawiać pierwsze smaczne odmiany pomidorów, na które po zimie wszyscy mamy ochotę. Pachnące, mięsiste, aromatyczne, słodkie. Takie właśnie są latem. Nie mogą się znudzić. Jeszcze nie wszystkie, które możemy znaleźć w sklepach są krajowe, ale w smaku – naprawdę dobre. Jeśli uda ci się znaleźć te polskie, to świetnie! Ponieważ zachęcamy, aby odżywiać się sezonowo, przybywamy z trzema różnymi odsłonami pomidorów, które pokochasz!

Tagliatelle z pomidorkami cherry i czosnkiem

Składniki:

  • Ok. 200g makaronu tagliatelle
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula biała
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz, oregano
  • Jeśli lubisz - ser do posypania
  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż przez około 5 minut.
  3. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj je wraz z oliwkami. Posyp przyprawami. Podsmaż również około 5 minut.
  4. Ugotuj makaron.
  5. Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron.
  6. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
  7. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez 2 minuty.
  8. Na koniec posyp serem i podaj. Gotowe!

Sałatka na bazie kaszy pęczak z pomidorami malinowymi i papryką

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • 4 spore pomidory malinowe
  • 1 papryka
  • Łyżka oliwy z oliwek
  1. Ugotuj kaszę do miękkości
  2. Pokrój cebulę, pomidory i paprykę w kostkę.
  3. Na patelnię dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone składniki.
  4. Podsmaż je przez 5 minut.
  5. Dodaj kaszę i wymieszaj wszystko.
  6. Przełóż do miseczki.
  7. Podaj na zimno lub na ciepło. Gotowe!

Zupa krem z pomidorów malinowych z grzanką z wafla ryżowego

Składniki:

  • Włoszczyzna
  • 1 litr wody
  • 2 małe cebule
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 4 spore malinowe pomidory
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj bulion z wody i włoszczyzny.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
  3. Pokrój pomidory w kostkę. Nie musisz zdejmować skórki.
  4. Dodaj pokrojone pomidory na cebulową bazę.
  5. Podsmaż wszystko przez kilka minut.
  6. Dolej ugotowany bulion.
  7. Wszystko wymieszaj i zblenduj.
  8. Dodaj sól, pieprz. Gotowe! SMACZNEGO!
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj