Sezon na pomidory właśnie się rozpoczyna. Poznaj ich 3 pyszne odsłony

Aromatyczny makaron, zdrowa przekąska i rozgrzewająca wieczorami zupa krem. 3 przepisy, które zachwycą cię swoją prostotą.

Sezon na pomidory trwa od kwietnia do października.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Powoli zaczynają się pojawiać pierwsze smaczne odmiany pomidorów, na które po zimie wszyscy mamy ochotę. Pachnące, mięsiste, aromatyczne, słodkie. Takie właśnie są latem. Nie mogą się znudzić. Jeszcze nie wszystkie, które możemy znaleźć w sklepach są krajowe, ale w smaku – naprawdę dobre. Jeśli uda ci się znaleźć te polskie, to świetnie! Ponieważ zachęcamy, aby odżywiać się sezonowo, przybywamy z trzema różnymi odsłonami pomidorów, które pokochasz!

Tagliatelle z pomidorkami cherry i czosnkiem

Składniki:

  • Ok. 200g makaronu tagliatelle
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula biała
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz, oregano
  • Jeśli lubisz - ser do posypania
  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż przez około 5 minut.
  3. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj je wraz z oliwkami. Posyp przyprawami. Podsmaż również około 5 minut.
  4. Ugotuj makaron.
  5. Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron.
  6. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
  7. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez 2 minuty.
  8. Na koniec posyp serem i podaj. Gotowe!

Sałatka na bazie kaszy pęczak z pomidorami malinowymi i papryką

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • 4 spore pomidory malinowe
  • 1 papryka
  • Łyżka oliwy z oliwek
  1. Ugotuj kaszę do miękkości
  2. Pokrój cebulę, pomidory i paprykę w kostkę.
  3. Na patelnię dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone składniki.
  4. Podsmaż je przez 5 minut.
  5. Dodaj kaszę i wymieszaj wszystko.
  6. Przełóż do miseczki.
  7. Podaj na zimno lub na ciepło. Gotowe!

Zupa krem z pomidorów malinowych z grzanką z wafla ryżowego

Składniki:

  • Włoszczyzna
  • 1 litr wody
  • 2 małe cebule
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 4 spore malinowe pomidory
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj bulion z wody i włoszczyzny.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
  3. Pokrój pomidory w kostkę. Nie musisz zdejmować skórki.
  4. Dodaj pokrojone pomidory na cebulową bazę.
  5. Podsmaż wszystko przez kilka minut.
  6. Dolej ugotowany bulion.
  7. Wszystko wymieszaj i zblenduj.
  8. Dodaj sól, pieprz. Gotowe! SMACZNEGO!
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟