Jak wykorzystać w kuchni kukurydzę - 4 pomysły na smaczne potrawy
Kukurydza jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. W tradycyjnej polskiej kuchni brak jednak przepisów z jej wykorzystaniem. Nie warto rezygnować z kukurydzy, tylko dlatego, że nie mamy pomysłów na jej przygotowanie. Specjalnie dla was zebraliśmy 4 proste przepisy na smaczne potrawy, do których przygotowania możecie użyć zarówno świeżej kukurydzy z kolby, jak i tej w puszce.
Kukurydza szczególnie ceniona jest w kuchniach krajów Ameryki Południowej, gdzie wykorzystuje się nie tylko całe ziarna, ale też mąkę czy kaszę kukurydzianą. Choć na Europejskich stołach zagościła dopiero w XVI wieku, ma swoich wielbicieli także na starym kontynencie.
Kukurydza jest słodka i chrupiąca, smakuje więc nawet dzieciom. Często gotowane kolby kukurydzy jada się z masłem i solą, ale zboże to można też dodawać do wielu potraw, np. sałatek, gulaszów, placów czy zup. Z kukurydzy wypiekać można też chleb.
Placki ziemniaczano-kukurydziane
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy tak, jak na placki ziemniaczane. Odlewamy wodę z ziemniaków.
- Odcedzamy kukurydzę. Dodajemy mąkę, jajka, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Wykładamy na papierowe ręczniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mąka kukurydziana na włosy i skórę
Zupa krem z kukurydzy
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 1 litr bulionu
- kilka łyżek śmietany kremówki
- oliwa
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, aż się zeszli.
- Dodajemy odcedzoną kukurydzę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
- Zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut.
- Dodajemy kremówkę i pieprz do smaku. Blendujemy.
- Zupę można podawać samą lub z grzankami.
Muffinki z kukurydzą
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy lub ziarna z 1 ugotowanej kolby
- 5 suszonych pomidorów
- ½ małej czerwonej papryki
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 60 g roztopionego masła
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek łączymy w misce. Ubijamy całe jajka, po chwili dodając do nich mleko i przestudzone masło. Wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
- Do ciasta dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, parmezan suszone pomidory pokrojone w drobne paseczki i paprykę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Foremki na muffinki wysmarowujemy tłuszczem. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta.
- Babeczki wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i cheddarem
Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 70 g sera cheddar
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- garść grzanek przygotowanych z czerstwego chleba
- garść pomidorków koktajlowych
- ocet balsamiczny
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- ½ opakowania roszponki
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka marynujemy w soku z cytryny, odrobinie oliwy i oregano. Solimy, pieprzymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Pierś z kurczaka smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, a potem kroimy w poprzek na średniej grubości plastry.
- Kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ostygnięciu wydłubujemy ziarna.
- Cheddar kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. W misce łączymy roszponkę, kukurydzę, kurczaka, cheddar, pomidorki i grzanki.
- Przygotowujemy winegret: w słoiku umieszczamy ocet, oliwę i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia się składników.
- Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.