Jak wykorzystać w kuchni kukurydzę - 4 pomysły na smaczne potrawy

Kukurydza jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. W tradycyjnej polskiej kuchni brak jednak przepisów z jej wykorzystaniem. Nie warto rezygnować z kukurydzy, tylko dlatego, że nie mamy pomysłów na jej przygotowanie. Specjalnie dla was zebraliśmy 4 proste przepisy na smaczne potrawy, do których przygotowania możecie użyć zarówno świeżej kukurydzy z kolby, jak i tej w puszce.

Kolba kukurydzyKolba kukurydzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kukurydza szczególnie ceniona jest w kuchniach krajów Ameryki Południowej, gdzie wykorzystuje się nie tylko całe ziarna, ale też mąkę czy kaszę kukurydzianą. Choć na Europejskich stołach zagościła dopiero w XVI wieku, ma swoich wielbicieli także na starym kontynencie.

Kukurydza jest słodka i chrupiąca, smakuje więc nawet dzieciom. Często gotowane kolby kukurydzy jada się z masłem i solą, ale zboże to można też dodawać do wielu potraw, np. sałatek, gulaszów, placów czy zup. Z kukurydzy wypiekać można też chleb.

Placki ziemniaczano-kukurydziane

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy tak, jak na placki ziemniaczane. Odlewamy wodę z ziemniaków.
  2. Odcedzamy kukurydzę. Dodajemy mąkę, jajka, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
  3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Wykładamy na papierowe ręczniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mąka kukurydziana na włosy i skórę

Zupa krem z kukurydzy

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr bulionu
  • kilka łyżek śmietany kremówki
  • oliwa
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, aż się zeszli.
  2. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  3. Zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut.
  4. Dodajemy kremówkę i pieprz do smaku. Blendujemy.
  5. Zupę można podawać samą lub z grzankami.

Muffinki z kukurydzą

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy lub ziarna z 1 ugotowanej kolby
  • 5 suszonych pomidorów
  • ½ małej czerwonej papryki
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 60 g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek łączymy w misce. Ubijamy całe jajka, po chwili dodając do nich mleko i przestudzone masło. Wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
  2. Do ciasta dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, parmezan suszone pomidory pokrojone w drobne paseczki i paprykę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Foremki na muffinki wysmarowujemy tłuszczem. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta.
  4. Babeczki wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i cheddarem

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 70 g sera cheddar
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść grzanek przygotowanych z czerstwego chleba
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ opakowania roszponki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka marynujemy w soku z cytryny, odrobinie oliwy i oregano. Solimy, pieprzymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Pierś z kurczaka smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, a potem kroimy w poprzek na średniej grubości plastry.
  3. Kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ostygnięciu wydłubujemy ziarna.
  4. Cheddar kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. W misce łączymy roszponkę, kukurydzę, kurczaka, cheddar, pomidorki i grzanki.
  5. Przygotowujemy winegret: w słoiku umieszczamy ocet, oliwę i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia się składników.
  6. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw