Trwa ładowanie...

Jak wykorzystać w kuchni kukurydzę - 4 pomysły na smaczne potrawy

Kukurydza jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. W tradycyjnej polskiej kuchni brak jednak przepisów z jej wykorzystaniem. Nie warto rezygnować z kukurydzy, tylko dlatego, że nie mamy pomysłów na jej przygotowanie. Specjalnie dla was zebraliśmy 4 proste przepisy na smaczne potrawy, do których przygotowania możecie użyć zarówno świeżej kukurydzy z kolby, jak i tej w puszce.

Kolba kukurydzyKolba kukurydzyŹródło: Adobe Stock
d36g9o4
d36g9o4

Kukurydza szczególnie ceniona jest w kuchniach krajów Ameryki Południowej, gdzie wykorzystuje się nie tylko całe ziarna, ale też mąkę czy kaszę kukurydzianą. Choć na Europejskich stołach zagościła dopiero w XVI wieku, ma swoich wielbicieli także na starym kontynencie.

Kukurydza jest słodka i chrupiąca, smakuje więc nawet dzieciom. Często gotowane kolby kukurydzy jada się z masłem i solą, ale zboże to można też dodawać do wielu potraw, np. sałatek, gulaszów, placów czy zup. Z kukurydzy wypiekać można też chleb.

Placki ziemniaczano-kukurydziane

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

d36g9o4

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy tak, jak na placki ziemniaczane. Odlewamy wodę z ziemniaków.
  2. Odcedzamy kukurydzę. Dodajemy mąkę, jajka, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
  3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Wykładamy na papierowe ręczniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mąka kukurydziana na włosy i skórę

Zupa krem z kukurydzy

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr bulionu
  • kilka łyżek śmietany kremówki
  • oliwa
  • Pieprz

d36g9o4

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, aż się zeszli.
  2. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  3. Zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut.
  4. Dodajemy kremówkę i pieprz do smaku. Blendujemy.
  5. Zupę można podawać samą lub z grzankami.

Muffinki z kukurydzą

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy lub ziarna z 1 ugotowanej kolby
  • 5 suszonych pomidorów
  • ½ małej czerwonej papryki
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 60 g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz

d36g9o4

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek łączymy w misce. Ubijamy całe jajka, po chwili dodając do nich mleko i przestudzone masło. Wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
  2. Do ciasta dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, parmezan suszone pomidory pokrojone w drobne paseczki i paprykę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Foremki na muffinki wysmarowujemy tłuszczem. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta.
  4. Babeczki wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i cheddarem

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 70 g sera cheddar
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść grzanek przygotowanych z czerstwego chleba
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ opakowania roszponki
  • oliwa

d36g9o4

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka marynujemy w soku z cytryny, odrobinie oliwy i oregano. Solimy, pieprzymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Pierś z kurczaka smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, a potem kroimy w poprzek na średniej grubości plastry.
  3. Kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ostygnięciu wydłubujemy ziarna.
  4. Cheddar kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. W misce łączymy roszponkę, kukurydzę, kurczaka, cheddar, pomidorki i grzanki.
  5. Przygotowujemy winegret: w słoiku umieszczamy ocet, oliwę i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia się składników.
  6. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj