Nie tylko w deserach. Pomysły na dania z malinami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Malinowe szaleństwo

Obraz
© 123RF

Do wyjątkowości rozpływających się w ustach malin nie musimy nikogo przekonywać. Często przygotowujemy z nich letnie desery, dodajemy do jogurtów i kompotów. Jednak pomysłów na wykorzystanie malin w kuchni jest więcej. Pizza, sos, a może sałatka? Poznaj nasze pomysły na wytrawne dania z malinami.

/ 6Krem z buraków i malin

Delikatny krem z buraków i malin, z dodatkiem czosnku, tymianku, imbiru i odrobiną ricotty, może zastąpić tradycyjny barszcz nie tylko na wigilijnym stole. To wyjątkowe połączenie docenią też zwolennicy zdrowego odżywiania ze względu na wyjątkowe właściwości buraków, które są bombą witaminową oraz malin, stanowiących źródło witaminy C.

/ 6Pieczony camembert z malinami

Obraz
© 123RF

Maliny znakomicie łączą się z z wyjątkowym smakiem pieczonego sera camembert. Gotową przekąskę możemy podać z odrobiną miodu lub octu balsamicznego. Do smaku możemy też dodać szczyptę tymianku lub lawendy.

/ 6Pizza z malinami i czarną fasolą

Mimo że owocem, który najczęściej znajdziemy na pizzy jest ananas, maliny również świetnie sprawdzą się w tej roli. Inna, bez sosu pomidorowego pizza, będzie ciekawą odmianą nie tylko dla ceniących kulinarne eksperymenty smakoszy. Na spodzie takiej pizzy oprócz malin znajdziemy też bekon, czarną fasolę, cebulę i ser. Całość smaku dopełni malinowy sos z papryką chili.

/ 6Malinowy chutney

Obraz
© 123RF

Indyjski sos chutney jest niezawodnym dodatkiem do mięs. Przygotowywany jest z wielu owoców, w tym właśnie z malin. Czego potrzebujemy do przygotowania tego malinowego specjału? Niezbędne składniki stanowią maliny, cebula, cukier, czosnek, pomarańcza, ocet, imbir, sól.

/ 6Sałatka z malinami

Obraz
© 123RF

Wyjątkowe połączenie pomidorów i malin sprawdzi się zarówno jako dodatek do serwowanych na obiad mięs, jak i lunch w letni dzień. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: opakowania świeżych malin, 4 pomidorów, jogurt naturalny, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, oregano, rozmaryn, kolendrę, sól i pieprz.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz