Malinowe szaleństwo
Do wyjątkowości rozpływających się w ustach malin nie musimy nikogo przekonywać. Często przygotowujemy z nich letnie desery, dodajemy do jogurtów i kompotów. Jednak pomysłów na wykorzystanie malin w kuchni jest więcej. Pizza, sos, a może sałatka? Poznaj nasze pomysły na wytrawne dania z malinami.
Krem z buraków i malin
Delikatny krem z buraków i malin, z dodatkiem czosnku, tymianku, imbiru i odrobiną ricotty, może zastąpić tradycyjny barszcz nie tylko na wigilijnym stole. To wyjątkowe połączenie docenią też zwolennicy zdrowego odżywiania ze względu na wyjątkowe właściwości buraków, które są bombą witaminową oraz malin, stanowiących źródło witaminy C.
Pieczony camembert z malinami
Maliny znakomicie łączą się z z wyjątkowym smakiem pieczonego sera camembert. Gotową przekąskę możemy podać z odrobiną miodu lub octu balsamicznego. Do smaku możemy też dodać szczyptę tymianku lub lawendy.
Pizza z malinami i czarną fasolą
Mimo że owocem, który najczęściej znajdziemy na pizzy jest ananas, maliny również świetnie sprawdzą się w tej roli. Inna, bez sosu pomidorowego pizza, będzie ciekawą odmianą nie tylko dla ceniących kulinarne eksperymenty smakoszy. Na spodzie takiej pizzy oprócz malin znajdziemy też bekon, czarną fasolę, cebulę i ser. Całość smaku dopełni malinowy sos z papryką chili.
Malinowy chutney
Indyjski sos chutney jest niezawodnym dodatkiem do mięs. Przygotowywany jest z wielu owoców, w tym właśnie z malin. Czego potrzebujemy do przygotowania tego malinowego specjału? Niezbędne składniki stanowią maliny, cebula, cukier, czosnek, pomarańcza, ocet, imbir, sól.
Sałatka z malinami
Wyjątkowe połączenie pomidorów i malin sprawdzi się zarówno jako dodatek do serwowanych na obiad mięs, jak i lunch w letni dzień. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: opakowania świeżych malin, 4 pomidorów, jogurt naturalny, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, oregano, rozmaryn, kolendrę, sól i pieprz.