W sam raz na jesienny obiad lub kolację
Pory są wciąż niedoceniane w naszej kuchni. Używamy ich przede wszystkim do zup i surówek. Jednak to warzywo może mieć o wiele więcej smacznych zastosowań. Surowy sprawdzi się jako zamiennik dla cebuli czy szczypiorku, ma wyrazisty, nieco ostry i piekący smak. Pieczony, smażony lub blanszowany łagodnieje i nabiera delikatnej słodyczy. Zobaczcie nasze inspiracje, w których por gra pierwsze skrzypce
Dorsz zapiekany z warzywami
Wystarczy dosłownie chwila, by z prostych składników przygotować wykwintne danie, które z pewnością zachwyci twoich domowników. Filet z dorsza, skropiony białym winem i upieczony w folii z dodatkiem marchewki i pora poleca się na obiad. Tak przygotowana rybka może również z powodzeniem zastąpić klasyczną rybę po grecku na wigilijnym stole. Dorsz nie wymaga zbyt wielu przypraw, wystarczy morska sól, czerwony pieprz i odrobina suszonego tymianku.
Kotleciki z porem
Warzywne kotleciki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych. W tym przypadku bazą jest ugotowana kasza jaglana. O zaletach jaglanki nie trzeba się zbyt dużo rozpisywać. Już od paru lat święci ona prawdziwe tryumfy. Nic dziwnego. Działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, wzmacnia stawy, korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia zdrowe włosy, skórę i paznokcie, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Sporo jak na niepozorną kaszę z prosa, prawda? Do kaszy dodajemy brokuła i posiekanego pora. Masę łączymy jajkiem. Kotlety pieczemy, aby były lżejsze i nie nasiąkały tłuszczem. Dzięki długiemu pieczeniu zyskują chrupiącą skórkę i ciekawy smak. Mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do drugiego dania.
Wytrawna tarta
Szukasz pomysłu na prostą, ale efektowną przystawkę na domową imprezę lub romantyczną kolację? Świetnym pomysłem może być tarta na kruchym cieście z porem i serem camembert. Niby nic specjalnego, a efekt naprawdę robi wrażenie. Sukces tkwi w prostocie. Pamiętaj, by nie zagniatać zbyt długo ciasta, ponieważ po upieczeniu stanie się twarde. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie kruchego spodu, użyj gotowego ciasta francuskiego. Lekko podsmażone na klarowanym maśle pory zalej masą ze śmietany i jajek. Na wierzchu ułóż kilka plasterków sera camembert. Możesz także dodać garść posiekanych włoskich orzechów. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kremowa zupa
Por to doskonała baza do kremowej zupy. Do tego kilka ziemniaków i śmietanka 30 proc, która nada aksamitną konsystencję. Wystarczy wrzucić składniki do garnka, przykryć, a na końcu zblendować. Będzie świetnie smakować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa doskonale rozgrzeje i pomoże uchronić się przed jesienną infekcją. Por, podobnie jak cebula i czosnek, działa przeciwbakteryjnie i dostarczy nam witamin oraz mikroelementów.
Zapiekanka ziemniaczana z porem
Zapiekanka to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotujemy ją z ugotowanych ziemniaków i zblanszowanego pora. Składniki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy ostrym tartym serem np. cheddarem. Do tego kawałek pieczonej rybki i pyszne danie gotowe. Smak zapiekanki możemy również podkręcić, dodając pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.
Zobacz wideo: *Włoska przekąska na weekend *