Por w roli głównej. Smakowite inspiracje

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6W sam raz na jesienny obiad lub kolację

Obraz
© iStock.com

Pory są wciąż niedoceniane w naszej kuchni. Używamy ich przede wszystkim do zup i surówek. Jednak to warzywo może mieć o wiele więcej smacznych zastosowań. Surowy sprawdzi się jako zamiennik dla cebuli czy szczypiorku, ma wyrazisty, nieco ostry i piekący smak. Pieczony, smażony lub blanszowany łagodnieje i nabiera delikatnej słodyczy. Zobaczcie nasze inspiracje, w których por gra pierwsze skrzypce

/ 6Dorsz zapiekany z warzywami

Obraz
© iStock.com

Wystarczy dosłownie chwila, by z prostych składników przygotować wykwintne danie, które z pewnością zachwyci twoich domowników. Filet z dorsza, skropiony białym winem i upieczony w folii z dodatkiem marchewki i pora poleca się na obiad. Tak przygotowana rybka może również z powodzeniem zastąpić klasyczną rybę po grecku na wigilijnym stole. Dorsz nie wymaga zbyt wielu przypraw, wystarczy morska sól, czerwony pieprz i odrobina suszonego tymianku.

/ 6Kotleciki z porem

Obraz
© iStock.com

Warzywne kotleciki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych. W tym przypadku bazą jest ugotowana kasza jaglana. O zaletach jaglanki nie trzeba się zbyt dużo rozpisywać. Już od paru lat święci ona prawdziwe tryumfy. Nic dziwnego. Działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, wzmacnia stawy, korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia zdrowe włosy, skórę i paznokcie, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Sporo jak na niepozorną kaszę z prosa, prawda? Do kaszy dodajemy brokuła i posiekanego pora. Masę łączymy jajkiem. Kotlety pieczemy, aby były lżejsze i nie nasiąkały tłuszczem. Dzięki długiemu pieczeniu zyskują chrupiącą skórkę i ciekawy smak. Mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do drugiego dania.

/ 6Wytrawna tarta

Obraz
© iStock.com

Szukasz pomysłu na prostą, ale efektowną przystawkę na domową imprezę lub romantyczną kolację? Świetnym pomysłem może być tarta na kruchym cieście z porem i serem camembert. Niby nic specjalnego, a efekt naprawdę robi wrażenie. Sukces tkwi w prostocie. Pamiętaj, by nie zagniatać zbyt długo ciasta, ponieważ po upieczeniu stanie się twarde. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie kruchego spodu, użyj gotowego ciasta francuskiego. Lekko podsmażone na klarowanym maśle pory zalej masą ze śmietany i jajek. Na wierzchu ułóż kilka plasterków sera camembert. Możesz także dodać garść posiekanych włoskich orzechów. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

/ 6Kremowa zupa

Obraz
© iStock.com

Por to doskonała baza do kremowej zupy. Do tego kilka ziemniaków i śmietanka 30 proc, która nada aksamitną konsystencję. Wystarczy wrzucić składniki do garnka, przykryć, a na końcu zblendować. Będzie świetnie smakować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa doskonale rozgrzeje i pomoże uchronić się przed jesienną infekcją. Por, podobnie jak cebula i czosnek, działa przeciwbakteryjnie i dostarczy nam witamin oraz mikroelementów.

/ 6Zapiekanka ziemniaczana z porem

Obraz
© iStock.com

Zapiekanka to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotujemy ją z ugotowanych ziemniaków i zblanszowanego pora. Składniki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy ostrym tartym serem np. cheddarem. Do tego kawałek pieczonej rybki i pyszne danie gotowe. Smak zapiekanki możemy również podkręcić, dodając pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.
Zobacz wideo: *Włoska przekąska na weekend *

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości