"Nie odkryłam Ameryki". Katarzyna Skrzynecka znów na diecie?
Katarzyna Skrzynecka, znana szerszej publiczności przede wszystkich z programów telewizyjnych, chętnie pokazuje swoją pracę i życie osobiste w mediach społecznościowych. Tak było i tym razem, gdy aktorka teatralna wrzuciła intrygujące zdjęcie.
Katarzyna Skrzynecka kusi zupą
Katarzyna Skrzynecka pod hashtagami #zdroweodżywianie #witaminy #light opublikowała zdjęcie i przepis na zupę. Jak sama przyznaje, nie jest to nic odkrywczego, ale zupa krem z cukinii i pora to pyszna "kulinarna improwizacja".
Choć niepozorna, to zupa według przepisu aktorki wywołała lawinę pozytywnych komentarzy. Na niektóre Katarzyna Skrzynecka cierpliwie odpowiadała. Wśród nich padło pytanie o kostkę rosołową, która pojawia się w przepisie. Mimo że gwiazda skrupulatnie odnotowała, że kostka rosołowa jest "bez konserwantów, tłuszczy ani ulepszaczy smaku", to nie zadowoliło to internautów.
Kontrowersje wokół kostek rosołowych
Jak wiadomo, małe kostki zawinięte w sreberko uznane są już za przeżytek, w czasach gdy mamy coraz większą świadomość konsumencką. Katarzyna Skrzynecka uspokaja jednak, przytakując jednej z fanek, która pisze, że "kostki są w sklepach ze zdrową żywnością. Bez żadnych ulepszaczy, praktycznie same suszone warzywa. W internecie też można łatwo znaleźć".
Zupa krem to danie, które można wyczarować niemal z każdego warzywa, jakie zalega nam w lodówce. W dodatku jest błyskawiczne i nie wymaga skrupulatnego siekania warzyw w kostkę, a także długiego gotowania wywaru warzywnego czy mięsnego.
Katarzyna skrzynecka na diecie?
A skąd pomysł na zupę u Katarzyny Skrzyneckiej? Wśród wrzuconych na instagramowe konto aktorki nielicznych dań można znaleźć i zdjęcie domowego sernika na zimno, i dyskusyjne, bardzo skromne śniadanie, złożone ze świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Czy zupa krem z cukinii to kolejna odsłona walki Katarzyny Skrzyneckiej o zdrowie i zgrabną sylwetkę?
Cóż, jeśli tak, to na pewno jest smaczniej i mniej restrykcyjnie – gwiazda kilka lat temu spektakularnie schudła i, jak przyznała, z pomocą przyszedł jej post dr Dąbrowskiej. Choć ta zupa na pewno nie jest propozycją zgodną z zasadami kontrowersyjnego postu, to niewątpliwie jest i fit, i pyszna.
Zupa krem z cukinii i pora według Katarzyny Skrzyneckiej
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 pory
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 kostki "bulion warzywny"
- sól, pieprz
- opcjonalnie przyprawa "Bazylia i suszone pomidory"
Zupa pomidorowa z tortellini. Jak zrobić aromatyczny krem
Przygotowanie:
- Na woku podsmażyć pokrojonego pora i cebulę, a gdy lekko zmiękną dodać cukinie pokrojone w półplasterki.
- Smażyć, aż warzywa będą mocno zrumienione.
- Kostki bulionowe rozpuścić w ok. 250 ml gorącej wody, dodać do warzyw i gotować przez 5-7 minut, aż wszystko będzie miękkie.
- Następnie zblendować zupę na gładko i ponownie postawić garnek na palniku.
- Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać więcej wody.
Zupę można zabielić lub podać z chrupiącymi grzankami. U Katarzyny Skrzyneckiej krem z cukinii i pora został podany z pestkami dyni i świeżą natką pietruszki.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: