Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem. Tak smakuje jesień
Nie ma nic lepszego po powrocie do domu w chłodni dzień niż talerz gorącej zupy. Zupa dyniowa to doskonała propozycja na jesień. Jest aromatyczna, sycąca i świetnie rozgrzewa.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 mała dynia cukrowa
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
- 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
- 3/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
- 1/4 filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
- sól
Kandyzowany bekon:
- 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
- 1/4 filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
- 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- świeżo zmielony pieprz
Przepis
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna (warto zachować nasiona i je uprażyć, ponieważ w takiej wersji są wyśmienitym dodatkiem lub przekąską). Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
- Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
- Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.
- Ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika gotowej dyni rozgrzać 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.
- Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy.
- Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku. Podawać zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl