Szybki, prosty i sprawdzony przepis na domowe batoniki zbożowe bez pieczenia. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby w szybki i prosty sposób wyczarować słodką przekąskę dla całej rodziny. Gotowe batoniki koniecznie posyp solą gruboziarnistą. Będzie to fajny sposób na przełamanie słodkich smaków. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na ciasteczka:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 30 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g masła orzechowego,
- 100 g płatków kukurydzianych,
- 25 g syropu klonowego,
- sól gruboziarnista do posypania.
O czym warto pamiętać:
- Płatki kukurydziane rozdrobnisz w mgnieniu oka przy pomocy blendera.
- Możesz też przesypać płatki do woreczka z suwakiem i rozbić je wałkiem do ciasta. Druga metoda wymaga więcej czasu i pracy.
- Pracując nad polewą czekoladą, koniecznie połącz gorzką czekoladę ze śmietanką.
- Dzięki takiej kombinacji uzyskana mieszkanka będzie idealnie gładka, aksamitna i lśniąca. Co więcej, nie będziesz miał problemu przy podzieleniu całego deseru na batony.
- Formę wraz z zawartością wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie podziel deser na mniejsze części i gotowe.
- Do przepisu użyliśmy formy o wymiarach 24x24 cm.