Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas

Mają mnóstwo witamin i błonnika, a do tego smakują obłędnie. To jeden z tych owoców, które warto mieć zawsze pod ręką — na sok, deser albo dla szybkiego zastrzyku energii. Teraz kupisz je w świetnej cenie, więc to idealny moment, by zrobić zapas i wykorzystać w kuchni na różne sposoby.

Pomarańcze to najpopularniejsze owoce cytrusowePomarańcze to najpopularniejsze owoce cytrusowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Artur Grom
Karol Wiak

Kiedy dni robią się krótsze, a słońca zaczyna brakować, zawsze sięgam po pomarańcze. Ich zapach kojarzy mi się z zimą, ciepłem i czymś domowym. Wyglądają pięknie, a do tego wiem, że mogę z nich wyczarować coś pysznego w kilka minut.

Pomarańcze – skarbnica wartości odżywczych

Jesienią i zimą nie wyobrażam sobie dnia bez świeżych pomarańczy. To taki mój mały rytuał – rano wyciskam z nich sok, a resztę zostawiam do podjadania w ciągu dnia. Zauważyłem, że odkąd regularnie sięgam po pomarańcze, mam więcej energii i rzadziej łapie mnie przeziębienie. Nic dziwnego – są pełne witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga wchłaniać żelazo z innych produktów.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Poza witaminą C, pomarańcze dostarczają też sporo błonnika, dzięki czemu świetnie wspierają trawienie. Kiedy mam gorszy dzień, plasterki pomarańczy wrzucam do wody z miętą – działa lepiej niż niejedna lemoniada. Do tego ten zapach. Soczysty, świeży, od razu poprawia nastrój. Warto też wiedzieć, że pomarańcze zawierają przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i dbają o skórę od środka.

Jak wykorzystać pomarańcze w kuchni?

Z pomarańczami można naprawdę zaszaleć. Najczęściej wyciskam z nich świeży sok – nic tak nie stawia na nogi o poranku. Ale z czasem zacząłem je wykorzystywać też w deserach i daniach wytrawnych. Skórka z pomarańczy idealnie podbija smak ciast, zwłaszcza sernika albo babki. Kiedyś dodałem ją też do domowej granoli – wyszła cudownie aromatyczna, z lekko cytrusową nutą.

W sezonie zimowym często robię z pomarańczy prosty syrop – wystarczy sok, trochę miodu i goździki. A jeśli zostaną mi jakieś owoce, przerabiam je na konfiturę z dodatkiem imbiru – świetnie komponuje się z tostami i serami.

Promocje na pomarańcze w popularnych marketach

Zawsze, gdy zbliża się sezon na pomarańcze, robię mały zapas — tym bardziej, gdy widzę dobrą promocję. W tym tygodniu naprawdę warto się wybrać na zakupy. W Lidlu, tylko 25 października 2025, pomarańcze deserowe będą tańsze aż o 42 proc. – zapłacimy 3,99 zł za kilogram. Wystarczy aktywować kupon w aplikacji i zeskanować go przy kasie.

Pomarańcze dostępne w promocyjnych cenach
Pomarańcze dostępne w promocyjnych cenach

Z kolei w Kauflandzie, od poniedziałku 27 października do środy 29 października, znajdziemy pomarańcze deserowe w tej samej cenie – 3,99 zł za kilogram.

Jeśli ktoś lubi planować z wyprzedzeniem, to taka promocja to świetny moment, żeby kupić większą ilość pomarańczy i wykorzystać je na różne sposoby.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥