Do ciasta naleśnikowego dodaj warzywa. Roladki na takiej bazie mają w sobie to "coś"
Zaskocz swoich bliskich zupełnie nowym pomysłem na roladki naleśnikowe. Bezpośrednio do ciasta dodaj kolorowe warzywa, a po usmażeniu placków nadziej je mięsno-pomidorowym farszem z dodatkiem mozzarelli. Serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Lista składników na ciekawy obiad czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżki oleju,
- 1 szczypta soli,
- 1 czerwona papryka,
- 2 małe marchewki,
- 1 średnia cukinia + 1 łyżeczka soli.
Farsz mięsno-pomidorowy:
- 400 g pomidorów z puszki (drobno pokrojonych),
- 500 g mielonego fileta z indyka,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 120 g tartej mozzarelli,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczka pieprzu,
- 1/3 posiekanej natki pietruszki.
Dodatki:
- sos czosnkowy,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Wszystkie warzywa do ciasta naleśnikowego możesz zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W tym również czerwoną paprykę.
- Pamiętaj, że w cukinii znajduje się sporo wody, która mogłaby wpłynąć negatywnie na ciasto naleśnikowe, rozwadniając je zbyt mocno. Aby temu zapobiec, startą cukinię należy posypać solą i odstawić na 10 minut. Na koniec wystarczy dokładnie odcisnąć cukinię i po kłopocie.
- Dopiero kiedy ciasto naleśnikowe będzie w pełni gotowe, możesz połączyć je z wcześniej przygotowanymi warzywami.
- Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni po 2-3 minuty na każdej stronie.
- Roladki naleśnikowe wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami. My tym razem postawiliśmy na sos czosnkowy i posiekaną natkę pietruszki. Świetnie sprawdzi się tu również sos serowo-śmietanowy lub sos pomidorowy.
- Z wyżej podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 naleśników. Usmażyliśmy je na patelni o średnicy 28 cm.