Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo

Brzmi dziwnie? A jednak sernik z ziemniakami to stary, sprawdzony sposób naszych babć na idealnie wilgotne i delikatne ciasto. Dzięki ziemniakom sernik dłużej pozostaje świeży, a jego konsystencja przypomina aksamitny krem.

Sernik z ziemniakami mnie zaskoczyłSernik z ziemniakami mnie zaskoczył
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może szokować, kiedyś było zupełnie naturalne. W czasach, gdy w kuchni liczyło się wykorzystanie wszystkiego, gospodynie dodawały do serników ugotowane ziemniaki. Efektem tego pomysłu było lżejsze, wilgotniejsze i dłużej świeże ciasto. Dziś sernik z ziemniakami wraca do łask i to nic dziwnego, bo naprawdę smakuje jak z najlepszej cukierni, tylko że jest domowy i o wiele tańszy.

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika

Ziemniaki mają neutralny smak i dużą zawartość skrobi, dzięki czemu świetnie wiążą masę serową. To właśnie one sprawiają, że sernik nie pęka, nie wysycha i pozostaje wilgotny nawet po kilku dniach. W smaku są zupełnie niewyczuwalne, ale dodają ciastu lekkości. To prosty, tradycyjny trik, który sprawdza się lepiej niż mąka ziemniaczana czy budyń w proszku.

Składniki:

  • 700 g twarogu z wiaderka (ale możesz kupić też zwykły i trzy razy zmielić w maszynce),
  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków na miękko. Wystudź i przeciśnij przez praskę lub zgnieć tłuczkiem. Powinny mieć konsystencję, jak na purée.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodawaj do masy z masłem.
  4. Następnie dodaj twaróg i ziemniaki, cały czas mieszając. Nie spiesz się, nakładaj po trochu.
  5. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, połącz wszystkie składniki.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  7. Formę albo tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Możesz też po prostu wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Wylej ciasto i piecz przez ok. 60 minut w 180°C.
  9. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na chwilę sernik z ziemniakami by ostygnął.

Sernik z ziemniakami smakuje jak wspomnienie dawnych świąt. Jest miękki, pachnący wanilią, o konsystencji przypominającej krem. Możesz podać go z cukrem pudrem, polewą karmelową albo po prostu solo, jeszcze lekko ciepły. Taki sernik długo zachowuje świeżość i nie opada, więc sprawdzi się nawet na drugi czy trzeci dzień.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze