Złociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz na zawsze

Pieczone ziemniaki są pyszne i pasują niemal do wszystkiego. Jednak wcale nie są tak proste w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. Za twarde, za miękkie, za słone, bez smaku. My mamy patent na rewelacyjne pieczone ziemniaki ze złocistą chrupiącą skórką!

Złociste pieczone ziemniakiZłociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Złociste pieczone ziemniaki – magiczny składnik

Ziemniaki do pieczenia można wziąć dowolne, ale by po upieczeniu kawałki ziemniaków były zwarte z zewnątrz i puszyste w środku, należy wybrać ziemniaki typu B. Popularne w Polsce odmiany to Irga, Irys, Gala.

By ziemniaki były złociste i chrupiące oraz uwodziły smakiem, który opiera się na balansie pomiędzy słonym i słodkim, wystarczy wykorzystać 1 składnik. Niemal każdy z nas go ma w swoich zapasach, a mimo to nikt nie wykorzystuje go do ziemniaków. To błąd – ziemniaki z tym magicznym składnikiem nabiorą koloru, smaku i niebywałej chrupkości.

Ziemniaki Hasselback

Złociste pieczone ziemniaki

Tym składnikiem jest miód. Użyty w naszym przepisie sprawia, że ziemniaki nabierają naprawdę wyjątkowego smaku.

Dokładna receptura na wyjątkowy dodatek do dań głównych (pod warunkiem, że nie schrupiesz ziemniaków prosto z blachy!) jest warta zapisania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków Irys ze skórką (dokładnie wyszorowanych), pokrojonych w tzw. łódeczki lub plastry o grubości 1-1,5 cm
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g g masła
  • świeże listki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz i po 0,5 łyżeczki następujących przypraw: wędzona papryka, granulowany czosnek, suszona natka pietruszki, suszona cebula, estragon.

Wykonanie:

  1. Zagotować w garnku wodę, osolić i wrzucić ziemniaki.
  2. Gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w rondelku roztopić masło wraz z olejem. Gdy nieco przestygnie, przelać do miski i dodać miód.
  4. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miski ostygnięte ziemniaki i dodać wszystkie przyprawy.
  5. Delikatnie wymieszać tak, by ziemniaki pokryły się przyprawami.
  6. Rozłożyć talarki ziemniaczane na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można dodać nieobrane ząbki czosnku i pokrojone w ósemki małe cebule.
  7. Piec przez około 20 minut, kontrolując miękkość ziemniaków – jeżeli staną się miękkie, ale za mało rumiane, można na kilka minut włączyć termoobieg.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, posypać pieczone ziemniaki świeżymi listkami tymianku.

Podawać do dań mięsnych lub wegetariańskich, jako przystawkę z sosem czosnkowym lub jak kto woli. Naprawdę takim ziemniakom trudno się oprzeć!

Pieczone ziemniaczane łódeczki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru