Złociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz na zawsze

Pieczone ziemniaki są pyszne i pasują niemal do wszystkiego. Jednak wcale nie są tak proste w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. Za twarde, za miękkie, za słone, bez smaku. My mamy patent na rewelacyjne pieczone ziemniaki ze złocistą chrupiącą skórką!

Złociste pieczone ziemniakiZłociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Złociste pieczone ziemniaki – magiczny składnik

Ziemniaki do pieczenia można wziąć dowolne, ale by po upieczeniu kawałki ziemniaków były zwarte z zewnątrz i puszyste w środku, należy wybrać ziemniaki typu B. Popularne w Polsce odmiany to Irga, Irys, Gala.

By ziemniaki były złociste i chrupiące oraz uwodziły smakiem, który opiera się na balansie pomiędzy słonym i słodkim, wystarczy wykorzystać 1 składnik. Niemal każdy z nas go ma w swoich zapasach, a mimo to nikt nie wykorzystuje go do ziemniaków. To błąd – ziemniaki z tym magicznym składnikiem nabiorą koloru, smaku i niebywałej chrupkości.

Ziemniaki Hasselback

Złociste pieczone ziemniaki

Tym składnikiem jest miód. Użyty w naszym przepisie sprawia, że ziemniaki nabierają naprawdę wyjątkowego smaku.

Dokładna receptura na wyjątkowy dodatek do dań głównych (pod warunkiem, że nie schrupiesz ziemniaków prosto z blachy!) jest warta zapisania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków Irys ze skórką (dokładnie wyszorowanych), pokrojonych w tzw. łódeczki lub plastry o grubości 1-1,5 cm
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g g masła
  • świeże listki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz i po 0,5 łyżeczki następujących przypraw: wędzona papryka, granulowany czosnek, suszona natka pietruszki, suszona cebula, estragon.

Wykonanie:

  1. Zagotować w garnku wodę, osolić i wrzucić ziemniaki.
  2. Gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w rondelku roztopić masło wraz z olejem. Gdy nieco przestygnie, przelać do miski i dodać miód.
  4. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miski ostygnięte ziemniaki i dodać wszystkie przyprawy.
  5. Delikatnie wymieszać tak, by ziemniaki pokryły się przyprawami.
  6. Rozłożyć talarki ziemniaczane na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można dodać nieobrane ząbki czosnku i pokrojone w ósemki małe cebule.
  7. Piec przez około 20 minut, kontrolując miękkość ziemniaków – jeżeli staną się miękkie, ale za mało rumiane, można na kilka minut włączyć termoobieg.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, posypać pieczone ziemniaki świeżymi listkami tymianku.

Podawać do dań mięsnych lub wegetariańskich, jako przystawkę z sosem czosnkowym lub jak kto woli. Naprawdę takim ziemniakom trudno się oprzeć!

Pieczone ziemniaczane łódeczki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości