Złociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz na zawsze
Pieczone ziemniaki są pyszne i pasują niemal do wszystkiego. Jednak wcale nie są tak proste w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. Za twarde, za miękkie, za słone, bez smaku. My mamy patent na rewelacyjne pieczone ziemniaki ze złocistą chrupiącą skórką!
Złociste pieczone ziemniaki – magiczny składnik
Ziemniaki do pieczenia można wziąć dowolne, ale by po upieczeniu kawałki ziemniaków były zwarte z zewnątrz i puszyste w środku, należy wybrać ziemniaki typu B. Popularne w Polsce odmiany to Irga, Irys, Gala.
By ziemniaki były złociste i chrupiące oraz uwodziły smakiem, który opiera się na balansie pomiędzy słonym i słodkim, wystarczy wykorzystać 1 składnik. Niemal każdy z nas go ma w swoich zapasach, a mimo to nikt nie wykorzystuje go do ziemniaków. To błąd – ziemniaki z tym magicznym składnikiem nabiorą koloru, smaku i niebywałej chrupkości.
Ziemniaki Hasselback
Złociste pieczone ziemniaki
Tym składnikiem jest miód. Użyty w naszym przepisie sprawia, że ziemniaki nabierają naprawdę wyjątkowego smaku.
Dokładna receptura na wyjątkowy dodatek do dań głównych (pod warunkiem, że nie schrupiesz ziemniaków prosto z blachy!) jest warta zapisania.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków Irys ze skórką (dokładnie wyszorowanych), pokrojonych w tzw. łódeczki lub plastry o grubości 1-1,5 cm
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g g masła
- świeże listki tymianku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz i po 0,5 łyżeczki następujących przypraw: wędzona papryka, granulowany czosnek, suszona natka pietruszki, suszona cebula, estragon.
Wykonanie:
- Zagotować w garnku wodę, osolić i wrzucić ziemniaki.
- Gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w rondelku roztopić masło wraz z olejem. Gdy nieco przestygnie, przelać do miski i dodać miód.
- Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miski ostygnięte ziemniaki i dodać wszystkie przyprawy.
- Delikatnie wymieszać tak, by ziemniaki pokryły się przyprawami.
- Rozłożyć talarki ziemniaczane na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można dodać nieobrane ząbki czosnku i pokrojone w ósemki małe cebule.
- Piec przez około 20 minut, kontrolując miękkość ziemniaków – jeżeli staną się miękkie, ale za mało rumiane, można na kilka minut włączyć termoobieg.
- Po wyjęciu z piekarnika, posypać pieczone ziemniaki świeżymi listkami tymianku.
Podawać do dań mięsnych lub wegetariańskich, jako przystawkę z sosem czosnkowym lub jak kto woli. Naprawdę takim ziemniakom trudno się oprzeć!
Zobacz także: