Złociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz na zawsze

Pieczone ziemniaki są pyszne i pasują niemal do wszystkiego. Jednak wcale nie są tak proste w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. Za twarde, za miękkie, za słone, bez smaku. My mamy patent na rewelacyjne pieczone ziemniaki ze złocistą chrupiącą skórką!

Złociste pieczone ziemniakiZłociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Złociste pieczone ziemniaki – magiczny składnik

Ziemniaki do pieczenia można wziąć dowolne, ale by po upieczeniu kawałki ziemniaków były zwarte z zewnątrz i puszyste w środku, należy wybrać ziemniaki typu B. Popularne w Polsce odmiany to Irga, Irys, Gala.

By ziemniaki były złociste i chrupiące oraz uwodziły smakiem, który opiera się na balansie pomiędzy słonym i słodkim, wystarczy wykorzystać 1 składnik. Niemal każdy z nas go ma w swoich zapasach, a mimo to nikt nie wykorzystuje go do ziemniaków. To błąd – ziemniaki z tym magicznym składnikiem nabiorą koloru, smaku i niebywałej chrupkości.

Ziemniaki Hasselback

Złociste pieczone ziemniaki

Tym składnikiem jest miód. Użyty w naszym przepisie sprawia, że ziemniaki nabierają naprawdę wyjątkowego smaku.

Dokładna receptura na wyjątkowy dodatek do dań głównych (pod warunkiem, że nie schrupiesz ziemniaków prosto z blachy!) jest warta zapisania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków Irys ze skórką (dokładnie wyszorowanych), pokrojonych w tzw. łódeczki lub plastry o grubości 1-1,5 cm
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g g masła
  • świeże listki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz i po 0,5 łyżeczki następujących przypraw: wędzona papryka, granulowany czosnek, suszona natka pietruszki, suszona cebula, estragon.

Wykonanie:

  1. Zagotować w garnku wodę, osolić i wrzucić ziemniaki.
  2. Gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w rondelku roztopić masło wraz z olejem. Gdy nieco przestygnie, przelać do miski i dodać miód.
  4. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miski ostygnięte ziemniaki i dodać wszystkie przyprawy.
  5. Delikatnie wymieszać tak, by ziemniaki pokryły się przyprawami.
  6. Rozłożyć talarki ziemniaczane na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można dodać nieobrane ząbki czosnku i pokrojone w ósemki małe cebule.
  7. Piec przez około 20 minut, kontrolując miękkość ziemniaków – jeżeli staną się miękkie, ale za mało rumiane, można na kilka minut włączyć termoobieg.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, posypać pieczone ziemniaki świeżymi listkami tymianku.

Podawać do dań mięsnych lub wegetariańskich, jako przystawkę z sosem czosnkowym lub jak kto woli. Naprawdę takim ziemniakom trudno się oprzeć!

Pieczone ziemniaczane łódeczki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie