Trwa ładowanie...

Złociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz na zawsze

Pieczone ziemniaki są pyszne i pasują niemal do wszystkiego. Jednak wcale nie są tak proste w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. Za twarde, za miękkie, za słone, bez smaku. My mamy patent na rewelacyjne pieczone ziemniaki ze złocistą chrupiącą skórką!

Złociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz Złociste pieczone ziemniaki. Trik, który zapamiętasz Źródło: 123RF
d23vgdd
d23vgdd

Złociste pieczone ziemniaki – magiczny składnik

Ziemniaki do pieczenia można wziąć dowolne, ale by po upieczeniu kawałki ziemniaków były zwarte z zewnątrz i puszyste w środku, należy wybrać ziemniaki typu B. Popularne w Polsce odmiany to Irga, Irys, Gala.

By ziemniaki były złociste i chrupiące oraz uwodziły smakiem, który opiera się na balansie pomiędzy słonym i słodkim, wystarczy wykorzystać 1 składnik. Niemal każdy z nas go ma w swoich zapasach, a mimo to nikt nie wykorzystuje go do ziemniaków. To błąd – ziemniaki z tym magicznym składnikiem nabiorą koloru, smaku i niebywałej chrupkości.

Ziemniaki Hasselback

Złociste pieczone ziemniaki

Tym składnikiem jest miód. Użyty w naszym przepisie sprawia, że ziemniaki nabierają naprawdę wyjątkowego smaku.

d23vgdd

Dokładna receptura na wyjątkowy dodatek do dań głównych (pod warunkiem, że nie schrupiesz ziemniaków prosto z blachy!) jest warta zapisania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków Irys ze skórką (dokładnie wyszorowanych), pokrojonych w tzw. łódeczki lub plastry o grubości 1-1,5 cm
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g g masła
  • świeże listki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz i po 0,5 łyżeczki następujących przypraw: wędzona papryka, granulowany czosnek, suszona natka pietruszki, suszona cebula, estragon.

Wykonanie:

  1. Zagotować w garnku wodę, osolić i wrzucić ziemniaki.
  2. Gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w rondelku roztopić masło wraz z olejem. Gdy nieco przestygnie, przelać do miski i dodać miód.
  4. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miski ostygnięte ziemniaki i dodać wszystkie przyprawy.
  5. Delikatnie wymieszać tak, by ziemniaki pokryły się przyprawami.
  6. Rozłożyć talarki ziemniaczane na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można dodać nieobrane ząbki czosnku i pokrojone w ósemki małe cebule.
  7. Piec przez około 20 minut, kontrolując miękkość ziemniaków – jeżeli staną się miękkie, ale za mało rumiane, można na kilka minut włączyć termoobieg.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, posypać pieczone ziemniaki świeżymi listkami tymianku.
d23vgdd

Podawać do dań mięsnych lub wegetariańskich, jako przystawkę z sosem czosnkowym lub jak kto woli. Naprawdę takim ziemniakom trudno się oprzeć!

Pieczone ziemniaczane łódeczki 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d23vgdd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23vgdd
Więcej tematów