Zupy na zdrowie. 5 najlepszych zup na sezon infekcyjny

Choć niepozorne, to mają wiele zalet. Zdrowe, niskokaloryczne, leczą, nawadniają, sycą i odchudzają. Trudno w to uwierzyć? Ale tak jest. Zupy warto jeść, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura spada, a wirusy i bakterie atakują.

Rosół na kurczakuZupy na zdrowie. Rosół, który leczy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zupy na zdrowie – rosół

Nie bez powodu znajduje się u szczytu rankingu – nazywany jest nawet "żydowską penicyliną". Rosół to zupa o cudownych właściwościach, najlepsza na katar, kaszel, osłabienie, a nawet kaca. Czy faktycznie rosół leczy?

W pewnym sensie tak. Oczywiście nie ma udowodnionego działania przeciwwirusowego, nie jest też antybiotykiem. Ale rosół na kilku rodzajach mięs z dużą ilością warzyw jest pożywny, więc stawia na nogi, a olejki eteryczne zawarte w wywarze oraz sama jego temperatura działają jak inhalacje. Rosół pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w oskrzelach i płucach, oczyszcza nos i wspiera funkcjonowanie śluzówki, gdyż zawiera cysteinę.

Rosół gotowany na mięsie i kościach zawiera niezwykłe składniki, których próżno szukać gdzie indziej: selen, cynk, żelazo, mangan, glukozamina i chondroityna. Dostarcza niezbędnych do tworzenia kolagenu aminokwasów. Zawiera glicynę o działaniu przeciwzapalnym, a także witaminy A, E, K i te z grupy B.

Czy można więc powiedzieć, że rosół to remedium na wszystkie bóle i troski współczesnego człowieka? Chyba tak, bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak miska parującego rosołu z makaronem w zimowe popołudnie.

Leczniczy bulion gwiazd

Zupy na zdrowie – zupa cebulowa

Może nie jest tak popularna w Polsce, jak rosół, ale z pewnością cebulowa na niedzielnym rosole zyskałaby aprobatę nawet Francuza. Dlaczego cebulowa tryumfuje i wiedzie prym w rankingu najzdrowszych zup?

Gotowana z dużą ilością duszonej na winie cebuli, a także koniecznie z ząbkiem lub dwoma czosnku sprawia, że staje się silnym orężem w walce z infekcjami. Rozgrzewa, a cebula i czosnek działają niczym naturalne antybiotyki oraz są źródłami cynku, krzemu, a także – siarki. Cebula, podobnie jak sam bulion, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel i stymuluje układ odpornościowy.

Uwaga! Zupa cebulowa z leczniczej mikstury zamieni się w bombę kaloryczną, gdy dodamy do niej grzanki oraz ser.

Zupy na zdrowie – zupa mocy według Pięciu Przemian

Chcąc w krótkich żołnierskich słowa opisać zupę mocy, należałoby powiedzieć, że to taki nasz rosół, z równie długą historią, ale jedzony przez Chińczyków. Już 3 tysiące lat temu wpadli na to, że żeby zachować zdrowie, trzeba jeść zgodnie z porą roku i szerokością geograficzną. Czyli sezonowo i lokalnie – powiedzielibyśmy dziś. Pięć Przemian to 5 żywiołów, którym kuchnia podlega, i gotując zgodnie z nimi, jedzenie będzie lekarstwem, a nie trucizną.

Zupa mocy zakłada dodawanie poszczególnych produktów w określonej kolejności, co jest kluczowe w leczniczym działaniu posiłków. Każdy etap może trwać nawet 2 godziny, a z ciekawostek – w chińskiej tradycji zupa mocy bywa gotowana nawet przez 28 dni!

Co znajduje się w tej zupie? Marchew, ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy oraz inne dodatki świetnie nam znane z gotowania bulionu. Novum tutaj jest sos sojowy, sok z cytryny, kolendra, kurkuma. Wszystkie składniki jednak lądują w garnku w ściśle określonej kolejności – to stanowi zarówno o wyjątkowym smaku zupy mocy, jak i jej cudownych ponoć właściwościach.

Zupy na zdrowie – krupnik

Polska zupa, którą mamy chyba nieco w pogardzie. A szkoda – pyszna niczym rosół, bogata w warzywa jak jarzynowa, a w dodatku zawiera cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, cynku i krzemu, witaminy K i żelaza. Czyli kaszę. Z czego nas krupnik uleczy? Kasza obniża poziom cholesterolu LDL, wyrównuje poziom cukru i wspiera metabolizm.

Kasza jęczmienna w połączeniu z jesiennymi warzywami korzeniowymi – selerem, pietruszką i marchwią – oraz dodatkiem mięsa sprawia, że krupnik jest zupą i treściwą, i lekkostrawną. Nie bez powodu podaje się go dzieciom oraz rekonwalescentom. W jesienne i zimowe popołudnia i wieczory smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jeżeli nielubianą kaszę jęczmienną zamienimy na jaglaną, pęczak czy owsianą. Krupnik z łatwością poddaje się modyfikacjom, dostosowując się do gustów. Można więc przygotować go na drobiu, wołowinie czy nawet wieprzowinie.

Zupy na zdrowie – barszcz czerwony

Kojarzony z Wigilią – wtedy każdy ma chęć na zupę z czerwonych buraków i absolutnie nikt nie grymasi. Co z pozostałymi miesiącami w roku?

Na szczęście buraki powoli wracają do łask. Są kopalnią magnezu, potasu, wapnia. Szczególnie polecane anemikom, bo wpływają pozytywnie na układ krwiotwórczy – zawierają sporo kwasu foliowego, więc również przyszłe mamy i młode kobiety powinny jeść barszcz czerwony na zdrowie. Charakterystyczny, krwisty, kolor buraka to zasługa betaniny – ma działanie antybakteryjne, ale również wykrztuśne i łagodzące ból gardła, więc również barszcz z buraków ćwikłowych przysłuży się naszej odporności w sezonie jesienno-zimowym.

Jak jeść barszcz? Najlepiej bez śmietany, z dużą ilością buraków, gotowany na wywarze warzywnym lub mięsnym, ale z marchewką, pietruszką i selerem. Bogactwo warzyw to źródło błonnika, a jeśli postawimy na kultowy barszcz ukraiński, to dodatek fasoli i kapusty sprawi, że zupa stanie się pożywna i z powodzeniem zastąpi drugie danie.

Zupy na zdrowie – minestrone

Mieszkańcy Sardynii, bijący rekordy długowieczności, codziennie spożywają tę zupę. Przypomina naszą jarzynową, ale zasadniczo opiera się na sezonowości. Minestra z włoskiego to po prostu zupa, bo faktycznie w minestrone znajduje się to, co akurat jest pod ręką. Jest źródłem błonnika, antyoksydantów i białka, bo w odróżnieniu od naszej jarzynowej, we włoskiej zupie znajdują się strączki.

Co jeszcze odróżnia minestrone od jarzynowej i czyni ją tak wyjątkową? Świeże warzywa – marchew, seler naciowy, koper włoski, ziemniaki czy pomidory podsmaża się na oliwie i zalewa wodą. Do zupy można włożyć fasolę lub ciecierzycę, a także makaron z mąki durum. Dodatek parmezanu oraz włoskich ziół i krótkie gotowanie sprawia, że ta włoska klasyka smakuje niesamowicie i niesie za sobą same korzyści zdrowotne.

Zupa minestrone
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę