W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania

Jest pewien cytrus, którego prawie nikt w Polsce nie zna, a szkoda, bo ma smak, który potrafi odmienić zwykłe danie, a organizmowi robi solidną przysługę. Jeśli zobaczysz go w sklepie, nie zastanawiaj się, bo to jedna z najmocniejszych cytrusowych perełek, jakie możesz włożyć do koszyka.

Calamansi to prawie nieznany owocCalamansi to prawie nieznany owoc
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Calamansi jest nieduże, wygląda jak zgrabna krzyżówka mandarynki z limonką, a jego sok potrafi zadziałać jak naturalny energetyk. W Azji używa się go na co dzień: do sosów, napojów, marynat, deserów i domowych mikstur na przeziębienie. U nas zwykle leży na półce jak egzotyczna ciekawostka, a ludzie mijają je, bo nie mają pojęcia, co z nim zrobić. Tymczasem to cytrus, w którym pełno witaminy C, flawonoidów i związków wspierających odporność, trawienie i kondycję skóry. A to nie jest jeszcze wszystko.

Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach

Dlaczego calamansi robi furorę w Azji?

Calamansi, znane także jako kalamondyna, pochodzi z Filipin i od lat jest tam traktowane jak podstawowy cytrus do wszystkiego. Powstał jako hybryda mandarynki i kumkwatu. Dzięki temu łączy w sobie słodki aromat oraz kwaśny smak nieco przypominający ten limonkowy. Do tego ma cienką i jadalną skórkę, zupełnie jak kumkwat.

Jego moc wynika nie tylko z intensywnego smaku, ale także z solidnego pakietu składników, które działają jak naturalny zastrzyk wsparcia, szczególnie wtedy, kiedy organizm walczy ze spadkiem odporności. Calamansi dostarcza dużej ilości witaminy C, która wspiera odporność i syntezę kolagenu. Zawiera również flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym, a także beta-karoten. W owocu obecne są witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, potas i żelazo. Calamansi jest także bogate w kwas cytrynowy.

Dlaczego warto jeść calamansi?

Oto co dzieje się z organizmem, gdy sięgasz regularnie po ten owoc:

  • wzmacnia się odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C,
  • spada poziom stanów zapalnych, a skóra wolniej się starzeje, ponieważ składniki działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie,
  • poprawia się trawienie, gdyż owoc pobudza wydzielanie enzymów trawiennych,
  • łatwiej utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, co jest świetną informacją dla cukrzyków,
  • poprawia się kondycja skóry, a procesy regeneracyjne przebiegają sprawniej,
  • oddech staje się świeższy dzięki właściwościom antybakteryjnym,
  • wątroba może pracować wydajniej, ponieważ owoc wspiera procesy detoksykacyjne,
  • dzięki zawartości witaminy B calamansi pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak jeść calamansi i do czego je wykorzystać w kuchni?

Owoc wykorzystuje się podobnie jak limonkę. Najłatwiej przekroić go na pół i wycisnąć sok. Świetnie pasuje do wody gazowanej, herbaty, marynat do ryb i drobiu, napojów, koktajli, sosów kuchni azjatyckiej, a także deserów, sorbetów i kremów. W kuchni filipińskiej popularne jest połączenie soku z calamansi, miodu i ciepłej wody, stosowane przy kaszlu i osłabieniu organizmu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie