Żeberka duszone z dynią z wolnowaru. Solidna porcja mięsa dla głodomorów

Masz ochotę na sycący jesienny obiad, pełen smaku i aromatu? Przygotuj duszone żeberka z dynią z wolnowaru. Wolnowar przez to, że gotuje długo i w niższej temperaturze, nadaje mięsu i warzywom wyjątkowej konsystencji. Jeśli nie posiadasz wolnowaru, możesz przygotować to danie w tradycyjny sposób. Przepis z bloga "Daylicooking".

Żeberka duszone z dynią. Solidna porcja mięsa dla głodomorówŻeberka duszone z dynią. Solidna porcja mięsa dla głodomorów
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 750 g żeberek wieprzowych – najlepsze są "paski"
  • 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 500 ml wody

Przepis

  • W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i sól. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na min. Godzinę.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek w grubsze plasterki. Dynie obierz, a miąższ pokrój w gruba kostkę.
  • Na dnie misy wolnowaru ułóż dynię, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż żeberka z każdej strony. Mięso ułóż na dyni.
  • Zmniejsz ogień, na patelnię wlej wodę i miód. Wymieszaj i zagotuj, zawartość patelni wlej do wolnowaru. Urządzenie przykryj pokrywką i ustawić na trym LOW na 6-7 godzin.
  • Gotowe żeberka z dynią z wolnowaru podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru