Zdanie szefa kuchni na temat kontrowersyjnej listy ”najgorszych" dodatków do pizzy

Pizza jest powszechnie lubianą opcją na obiad lub kolacje, ale jeśli chodzi o dodatki, sprawa się komplikuje.
Good Food postanowił zrobić ”porządek” i opublikował listę najgorszych dodatków do pizzy. Ranking został stworzony po tym, jak jedna z pizzerii w Sydney zaczęła dodawać sushi jako składnik popularnego włoskiego dania.

Hot Homemade Pepperoni Pizza Ready to Eat
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierwszym składnikiem napiętnowanym przez listę, zaraz po wspomnianym wcześniej sushi, jest sos barbecue, dodatek powszechnie stosowany w pizzach. Na podium znalazł się również majonez.
Good Food potępiło używanie kalmarów jako sosu do pizzy, a także kurczaka z pieca tandoori, kurczaka peri-peri, kurczaka z grilla, kurczaka z chili, kurczaka z tahini, kurczaka z zielonym curry, kurczaka z czosnkiem.
W rankingu znalazły się również chipsy kukurydziane, grzyby w puszce, Nutella, oliwki bez pestek i jajka.

Zaskakujące jest to, że lista Good Food zawiera również jeden z głównych składników pizzy – pomidory – uzasadniając, że pizza ma ich już ”mnóstwo" w podstawowym sosie.

Ponieważ dodatki do pizzy są osobistym wyborem, nie wszyscy zgadzają się z listą — w tym eksperci.
Szef kuchni i konsultant Louis Bron z Nowego Jorku w wywiadzie dla ”The Independent” twierdzi, że wszystkie polewy do pizzy są akceptowalne, ponieważ chodzi o przygotowanie pizzy, którą klient lubi.
– Różne warianty dla różnych ludzi – powiedział.

Bron zaznacza jednak, że inne potrawy nie powinny być przekształcane w pizzę – powołując się na przykład burgera na wzór pizzy, którego określił jako ”obrzydliwego".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia