Zdanie szefa kuchni na temat kontrowersyjnej listy ”najgorszych" dodatków do pizzy
Pizza jest powszechnie lubianą opcją na obiad lub kolacje, ale jeśli chodzi o dodatki, sprawa się komplikuje.
Good Food postanowił zrobić ”porządek” i opublikował listę najgorszych dodatków do pizzy. Ranking został stworzony po tym, jak jedna z pizzerii w Sydney zaczęła dodawać sushi jako składnik popularnego włoskiego dania.
Pierwszym składnikiem napiętnowanym przez listę, zaraz po wspomnianym wcześniej sushi, jest sos barbecue, dodatek powszechnie stosowany w pizzach. Na podium znalazł się również majonez.
Good Food potępiło używanie kalmarów jako sosu do pizzy, a także kurczaka z pieca tandoori, kurczaka peri-peri, kurczaka z grilla, kurczaka z chili, kurczaka z tahini, kurczaka z zielonym curry, kurczaka z czosnkiem.
W rankingu znalazły się również chipsy kukurydziane, grzyby w puszce, Nutella, oliwki bez pestek i jajka.
Zaskakujące jest to, że lista Good Food zawiera również jeden z głównych składników pizzy – pomidory – uzasadniając, że pizza ma ich już ”mnóstwo" w podstawowym sosie.
Ponieważ dodatki do pizzy są osobistym wyborem, nie wszyscy zgadzają się z listą — w tym eksperci.
Szef kuchni i konsultant Louis Bron z Nowego Jorku w wywiadzie dla ”The Independent” twierdzi, że wszystkie polewy do pizzy są akceptowalne, ponieważ chodzi o przygotowanie pizzy, którą klient lubi.
– Różne warianty dla różnych ludzi – powiedział.
Bron zaznacza jednak, że inne potrawy nie powinny być przekształcane w pizzę – powołując się na przykład burgera na wzór pizzy, którego określił jako ”obrzydliwego".
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl