Kurczak z chili
- białko z 1 jajka
- 6 łyżek oleju
- 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 500 g mięsa kurczaka
- 2 czerwone lub zielone papryki
- 2 świeże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
- 2 suszone małe chili, posiekane
- 1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- Białko ubić na miękką pianę. Delikatnie zmieszać z solą, łyżką oleju i mąką. Rozlać masę cienką warstwą na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
- Paprykę pokroić w dużą kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na patelni i szybko podsmażyć kurczaka. Wyjąć mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszając, smażyć 2 minuty.
- Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie. Dodać sos sojowy i sherry, smażyć dalej 2 minuty.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze