WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Zasiej we wrześniu i zbieraj plony przez cały rok. Te zioła zapewniają świeże zbiory nawet zimą

Wrzesień to idealny czas na siew ziół, które można zbierać nawet zimą. Dzięki odpowiednim warunkom pogodowym, świeże zioła będziesz miał zawsze pod ręką. A w ten sposób podkreślisz smak swoich ulubionych potraw.

Jakie zioła siać we wrześniu?Jakie zioła siać we wrześniu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Wrzesień to doskonały moment na rozpoczęcie uprawy ziół, które będą dostarczać świeżych liści nawet w zimowe miesiące. Dzięki chłodnym nocom i wilgotnej glebie, warunki do kiełkowania są idealne.

Zioła na każdą porę roku

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zioła można uprawiać przez cały rok. Wystarczą odpowiednie nasiona i trochę wiedzy, by cieszyć się świeżymi smakami nawet w grudniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Wśród polecanych gatunków znajdują się m.in. rukola, mizuna oraz różne odmiany musztardowca. Te rośliny są nie tylko smaczne, ale także odporne na niskie temperatury, co czyni je idealnymi do zimowej uprawy.

Jak wykorzystać zioła z wrześniowego siewu w kuchni?

Wrześniowy siew daje wyjątkowo aromatyczne liście, które można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Rukiew wodna, rukola, mizuna i różne odmiany musztardowca różnią się intensywnością smaku – od delikatnej pikantności po wyraźne nuty chrzanowe – dlatego świetnie sprawdzają się zarówno osobno, jak i w mieszankach.

Najprostszy sposób to sałatki – świeże liście można łączyć z owocami (gruszką, jabłkiem, winogronami) oraz serami, zwłaszcza kozim lub pleśniowym. W takiej wersji rukiew i rukola wniosą charakterystyczną ostrość, mizuna złagodzi smak, a musztardowiec doda głębi.

Rukiew wodna sprawdzi się jako dodatek do sałatek
Rukiew wodna sprawdzi się jako dodatek do sałatek © Adobe Stock | pikumin

Świetnie nadają się także na kanapki i do wrapów – jako zamiennik sałaty pod wędlinę, grillowane warzywa czy jajko. Mizuna i rukiew dobrze komponują się z hummusem lub pastą z pieczonej dyni.

Liście można też dorzucać do ciepłych potraw. Wystarczy dodać je pod koniec smażenia warzyw i makaronu w stylu stir-fry albo wmieszać do risotto czy zupy tuż przed podaniem, aby zachowały świeżość i wyrazisty aromat.

Korzyści z własnej uprawy

Uprawa ziół w domu to nie tylko oszczędność, ale także gwarancja jakości. Świeże zioła są znacznie tańsze niż te kupowane w sklepach, a ich smak i aromat są nieporównywalne.

Zachęcamy do wypróbowania tej metody i cieszenia się świeżymi ziołami przez cały rok. To nie tylko sposób na zdrową dietę, ale także na wprowadzenie odrobiny zieleni do zimowego krajobrazu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości