Trwa ładowanie...

Zapiekanka chłopska - szybkie danie z resztek po obiedzie

Jej głównym składnikiem są ziemniaki i mięso mielone.

d10hg7c
d10hg7c

Aneta i Jan Kuroniowie przygotowali propozycje na przepyszny rodzinny obiad. Na stole pojawiły się truskawki zapiekane pod koglem-moglem, minestrone z młodą kapustą oraz coś, co lubi każdy - zapiekanka chłopska z tego, co znajdziemy w lodówce.

Składniki:
2 cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
300 g mrożonego groszku
1 kg ziemniaków
700–800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
5 pieczarek
1/3 szklanki mleka
50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
40 g startego sera dziugas lub parmezanu
1 łyżka suszonego majeranku
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz

Na rozgrzanym oleju lub oliwie szklimy cebulę. Następnie dodajemy bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub plastry marchewkę. Całość dusimy 40–50 min., aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 min. dodajemy groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy je i odparowujemy, po czym tłuczemy z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadzamy równomiernie masę mięsną, doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekamy ok. 40 min. lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki. Aby była bardziej pikantna, możemy do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.

d10hg7c
d10hg7c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10hg7c
Więcej tematów