Zapiekanka chłopska - szybkie danie z resztek po obiedzie
Jej głównym składnikiem są ziemniaki i mięso mielone.
Aneta i Jan Kuroniowie przygotowali propozycje na przepyszny rodzinny obiad. Na stole pojawiły się truskawki zapiekane pod koglem-moglem, minestrone z młodą kapustą oraz coś, co lubi każdy - zapiekanka chłopska z tego, co znajdziemy w lodówce.
Składniki:
2 cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
300 g mrożonego groszku
1 kg ziemniaków
700–800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
5 pieczarek
1/3 szklanki mleka
50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
40 g startego sera dziugas lub parmezanu
1 łyżka suszonego majeranku
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz
Na rozgrzanym oleju lub oliwie szklimy cebulę. Następnie dodajemy bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub plastry marchewkę. Całość dusimy 40–50 min., aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 min. dodajemy groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy je i odparowujemy, po czym tłuczemy z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadzamy równomiernie masę mięsną, doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekamy ok. 40 min. lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki. Aby była bardziej pikantna, możemy do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.