Daria Rudny-Dul

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Sernik baskijski od lat zyskuje na popularności, a za jego smak i konsystencję odpowiada technika przygotowania. Liczą się też składniki - idealny będzie serek śmietankowy (800 g), 6 jajek, 50 g mąki pszennej i 350 ml śmietanki 30 proc. W naszej wersji dodatkowo do masy trafia 1 puszka masy krówkowej. Sernik baskijski piecz w 220 stopniach Celsjusza (rozgrzanie piekarnika jest kluczowe) przed ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik "rusza się" w formie, a z wierzchu wygląda jak spalony. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na całą noc. Wymiary foremki w naszym przepisie to tortownica o średnicy 23 cm.

Więcej wideo
Zamiast mrozić, zamykam jej smak w słoikach. Hit na półki do spiżarniZamiast mrozić, zamykam jej smak w słoikach. Hit na półki do spiżarni
Tarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjałuTarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjału
Przepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladowąPrzepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladową
Zrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarkąZrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarką
Prosta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicyProsta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicy
Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakościKebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitemNajeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu