Wykwintna surówka z czerwonej kapusty. Słodko-winna odsłona klasyki

Czerwona kapusta w takim wydaniu jest bardzo wykwintna i dlatego świetnie pasuje do świątecznych, bożonarodzeniowych, dań. W towarzystwie pieczonej kaczki czy indyka słodko-winna, korzenna kapusta czerwona będzie prawdziwym rarytasem.

Wykwintna surówka z czerwonej kapustyWykwintna surówka z czerwonej kapusty

Składniki

  • 600 g czerwonej kapusty, cienko pokrojonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w plastry
  • 100 ml octu winnego
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu żurawinowego lub konfitury żurawinowej

Przepis

  • W dużym rondlu rozgrzać olej oraz masło i wrzucić cebulę.
  • Delikatnie ją zeszklić, a następnie dodać posiekaną bardzo cienko czerwoną kapustę i przyprawy. Smażyć przez 3-4 minuty, aż kapusta stanie się lekko szklista i lśniąca.
  • Dodać cukier, ocet winny i jabłka, a następnie nakryć pokrywką i dusić kapustę przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu dodać żurawinę lub zamiast niej – cukier i ewentualnie doprawić do smaku. Kapustę dusić przez kolejne 10 minut.

Przepis

Podawać na ciepło.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości