Czerwona kapusta – jak ją przyrządzić?

Czerwoną kapustę najbardziej cenią mieszkańcy Śląska oraz Wielkopolski, gdzie jest duszona z jabłkiem i cebulą, a następnie serwowana jako dodatek do rolady lub pieczonego drobiu. W innych regionach Polski kapusta czerwona, zwana też modrą, nie cieszy się zbyt wielką popularnością. Jednak ze względu na walory smakowe i odżywcze zasługuje, by częściej gościć w naszym jadłospisie.

Czerwona kapusta w kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nie wiadomo, skąd pochodzi kapusta czerwona, ale jedno jest pewne – najwcześniej zaczęli ją doceniać mieszkańcy terenów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Była powszechnie uprawiania już w starożytności, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Grecy zalecali ją na bezsenność, Rzymianie uważali, że zapewnia siłę i długowieczność.

W starożytności spożywano czerwoną kapustę na wiele sposobów, m.in. po wcześniejszym jej ukiszeniu, o czym już w I wieku pisał słynny rzymski historyk Pliniusz Starszy. Do Polski warzywo dotarło prawdopodobnie we wczesnym średniowieczu, choć upowszechniło się dopiero kilka wieków później i to przede wszystkim w Wielkopolsce oraz na Śląsku, gdzie do dziś jest chętnie jadana, zwłaszcza jako dodatek do obiadu.

Zobacz też: Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

W innych regionach naszego kraju czerwona kapusta nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Na pewno zasługuje na większe zainteresowanie, ponieważ charakteryzuje się nie tylko wyrazistym smakiem, ale również imponującymi właściwościami odżywczymi, którymi przebija nawet bardziej lubiane przez Polaków kuzynki – kapustę białą czy włoską.

Kapusta czerwona – właściwości odżywcze

Kapusta czerwona nieprzypadkowo już przed wiekami była chętnie stosowana w medycynie ludowej. Okłady z jej liści wykorzystywano do leczenia ran, oparzeń, odmrożeń, żylaków czy zmian reumatycznych. Wyciśnięty z nich sok pomagał w łagodzeniu kaszlu oraz problemach żołądkowych.

To warzywo jest skarbnicą antocyjanów – barwników roślinnych, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że antocyjany przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.

Obraz
© Getty Images

Kapusta czerwona jest również bogata w inny silny antyoksydant – witaminę C. Dostarcza także solidnej dawki karotenoidów, m.in. luteiny i zeaksantyny, odgrywających istotną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chroniących przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej (powszechne schorzenie które, utrudnia wykonywanie codziennych czynności: czytania, pisania, rozpoznawania twarzy czy znaków drogowych) oraz filtrujących szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie".

Kapusta czerwona to także źródło potasu, manganu, selenu, magnezu czy żelaza – składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu.

Kapusta czerwona - jak ją przygotować?

Kupując czerwoną kapustę należy wybierać jędrne i zwarte główki sprawiające wrażenie ciężkich, unikajmy natomiast warzyw z przywiędłymi lub pożółkłymi liśćmi.

W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej służy jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza pieczonego drobiu (kaczki lub gęsi) oraz klasycznej śląskiej rolady, którą podaje się z modrą kapustą, wcześniej poszatkowaną i podduszoną ze słoniną albo boczkiem, cebulą, jabłkiem, cukrem oraz przyprawami (kminkiem, goździkami, zielem angielskim). W Wielkopolsce wzbogaca się ją także rodzynkami i octem.

Obraz
© Getty Images

Jednak czerwona kapusta świetnie sprawdzi się również pod innymi postaciami. Choćby w gołąbkach – wystarczy owinąć jej liśćmi farsz z mięsa mielonego, kaszy lub ryżu, cebuli, przypraw i innych dodatków, np. suszonych grzybów, a następnie ugotować. Pamiętajmy jednak, by nie przyrządzać tej potrawy w naczyniach aluminiowych, ponieważ warzywo nabiera wówczas metalicznego posmaku i staje się bure.

Czerwona kapusta znakomicie nadaje się do kiszenia, możną ją też dodawać do różnych zup. Sprawdzi się również po zapieczeniu, choćby z serem pleśniowym. Surowa kapusta będzie pysznym składnikiem surówek, np. z jabłkiem, marchewką, cebulą i zieloną papryką.

W ciepłe dni orzeźwienie przyniesie sok z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka i cytryny, który świetnie wpłynie również na nasze zdrowie. Do jego przygotowania będziemy potrzebować sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki.

Czerwona kapusta - jak pozbyć się goryczki?

Czerwona kapusta może mieć niekiedy lekko gorzki smak. Jak się go pozbyć? Gotując warzywo nie przykrywajmy początkowo naczynia, dzięki czemu pozwolimy uwolnić się olejkom eterycznym, które odpowiadają za goryczkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀