Czerwona kapusta – jak ją przyrządzić?

Czerwoną kapustę najbardziej cenią mieszkańcy Śląska oraz Wielkopolski, gdzie jest duszona z jabłkiem i cebulą, a następnie serwowana jako dodatek do rolady lub pieczonego drobiu. W innych regionach Polski kapusta czerwona, zwana też modrą, nie cieszy się zbyt wielką popularnością. Jednak ze względu na walory smakowe i odżywcze zasługuje, by częściej gościć w naszym jadłospisie.

Czerwona kapusta w kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nie wiadomo, skąd pochodzi kapusta czerwona, ale jedno jest pewne – najwcześniej zaczęli ją doceniać mieszkańcy terenów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Była powszechnie uprawiania już w starożytności, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Grecy zalecali ją na bezsenność, Rzymianie uważali, że zapewnia siłę i długowieczność.

W starożytności spożywano czerwoną kapustę na wiele sposobów, m.in. po wcześniejszym jej ukiszeniu, o czym już w I wieku pisał słynny rzymski historyk Pliniusz Starszy. Do Polski warzywo dotarło prawdopodobnie we wczesnym średniowieczu, choć upowszechniło się dopiero kilka wieków później i to przede wszystkim w Wielkopolsce oraz na Śląsku, gdzie do dziś jest chętnie jadana, zwłaszcza jako dodatek do obiadu.

Zobacz też: Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

W innych regionach naszego kraju czerwona kapusta nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Na pewno zasługuje na większe zainteresowanie, ponieważ charakteryzuje się nie tylko wyrazistym smakiem, ale również imponującymi właściwościami odżywczymi, którymi przebija nawet bardziej lubiane przez Polaków kuzynki – kapustę białą czy włoską.

Kapusta czerwona – właściwości odżywcze

Kapusta czerwona nieprzypadkowo już przed wiekami była chętnie stosowana w medycynie ludowej. Okłady z jej liści wykorzystywano do leczenia ran, oparzeń, odmrożeń, żylaków czy zmian reumatycznych. Wyciśnięty z nich sok pomagał w łagodzeniu kaszlu oraz problemach żołądkowych.

To warzywo jest skarbnicą antocyjanów – barwników roślinnych, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że antocyjany przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.

Obraz
© Getty Images

Kapusta czerwona jest również bogata w inny silny antyoksydant – witaminę C. Dostarcza także solidnej dawki karotenoidów, m.in. luteiny i zeaksantyny, odgrywających istotną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chroniących przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej (powszechne schorzenie które, utrudnia wykonywanie codziennych czynności: czytania, pisania, rozpoznawania twarzy czy znaków drogowych) oraz filtrujących szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie".

Kapusta czerwona to także źródło potasu, manganu, selenu, magnezu czy żelaza – składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu.

Kapusta czerwona - jak ją przygotować?

Kupując czerwoną kapustę należy wybierać jędrne i zwarte główki sprawiające wrażenie ciężkich, unikajmy natomiast warzyw z przywiędłymi lub pożółkłymi liśćmi.

W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej służy jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza pieczonego drobiu (kaczki lub gęsi) oraz klasycznej śląskiej rolady, którą podaje się z modrą kapustą, wcześniej poszatkowaną i podduszoną ze słoniną albo boczkiem, cebulą, jabłkiem, cukrem oraz przyprawami (kminkiem, goździkami, zielem angielskim). W Wielkopolsce wzbogaca się ją także rodzynkami i octem.

Obraz
© Getty Images

Jednak czerwona kapusta świetnie sprawdzi się również pod innymi postaciami. Choćby w gołąbkach – wystarczy owinąć jej liśćmi farsz z mięsa mielonego, kaszy lub ryżu, cebuli, przypraw i innych dodatków, np. suszonych grzybów, a następnie ugotować. Pamiętajmy jednak, by nie przyrządzać tej potrawy w naczyniach aluminiowych, ponieważ warzywo nabiera wówczas metalicznego posmaku i staje się bure.

Czerwona kapusta znakomicie nadaje się do kiszenia, możną ją też dodawać do różnych zup. Sprawdzi się również po zapieczeniu, choćby z serem pleśniowym. Surowa kapusta będzie pysznym składnikiem surówek, np. z jabłkiem, marchewką, cebulą i zieloną papryką.

W ciepłe dni orzeźwienie przyniesie sok z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka i cytryny, który świetnie wpłynie również na nasze zdrowie. Do jego przygotowania będziemy potrzebować sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki.

Czerwona kapusta - jak pozbyć się goryczki?

Czerwona kapusta może mieć niekiedy lekko gorzki smak. Jak się go pozbyć? Gotując warzywo nie przykrywajmy początkowo naczynia, dzięki czemu pozwolimy uwolnić się olejkom eterycznym, które odpowiadają za goryczkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść