Woda i szron w lodówce? Sprawdź, co robisz źle
Lodówka to sprzęt kuchenny, bez którego nie sposób funkcjonować. Choć dzisiejsze lodówki w niczym nie przypominają swych poprzedniczek sprzed kilkudziesięciu czy nawet kilkunastu lat, to łączy je jedno: niewłaściwe obchodzenie się ze sprzętem może skutkować pojawieniem się wody czy szronu. Sprawdź, co robisz źle.
Funkcjonalność lodówek – co oferują najnowsze modele
Obecnie nasze problemy z lodówkami zdecydowanie różnią się od tych, z którymi borykały się nasze mamy. A to wszystko dzięki najnowszym technologiom.
Spośród najciekawszych rozwiązań, pojawiających się w nowoczesnych chłodziarkach, można wspomnieć o wymuszonym obiegu powietrza czy technologii niebieskiego światła. Obie funkcjonalności sprawiają, że produkty przechowywane w lodówce dłużej zachowają świeżość. Podobną funkcję spełnia generator aktywnych jonów, który ma zapobiegać powstawaniu i neutralizować obecne już zalążki pleśni.
Nowoczesne lodówki oferują także wiele rozwiązań dotyczących regulacji temperatury. Nie sposób tu nie wspomnieć o niezależnym chłodzeniu zamrażarki i lodówki czy trybowi szybkiego chłodzenia lub znanemu systemowi No Frost, który niweluje ryzyko skraplania się wody i tworzenia lodu na ściankach lodówki.
Te oraz multum innych opcji to świetne rozwiązanie dla fanów spędzania czasu na gotowaniu, jednak i one nie wystarczą, jeżeli my sami odpowiednio nie zadbamy o lodówkę.
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Woda i szron w lodówce – najczęstsze błędy, które popełniamy każdego dnia
Gdy pojawiają się problemy z funkcjonowaniem lodówki, wpadamy w panikę. W końcu lodówka to serce każdego domu, a ci, którzy mają niemałą rodzinę dobrze wiedzą, co znaczy określenie „pełna lodówka” i nie w smak im jest wyrzucanie czegokolwiek.
Co może szwankować w naszej lodówce i dlaczego? Oto kilka najczęstszych błędów i awarii.
- Lodówka głośno pracuje. Niepokoi cię głośna praca lodówki? Słusznie, choć nie musisz od razu biec po nowy sprzęt lub dzwonić do serwisu. Zbyt głośna praca może wskazywać na to, że lodówka jest przeładowana – musisz robić mniejsze zakupy lub… cóż, kupić po prostu większą lodówkę. Niekiedy głośne burczenie lodówki to kompresor uruchomiony przez termostat – być może wkładasz gorące jedzenie do lodówki, co jest błędem.
- Cieknąca z lodówki woda lub płyn. To może oznaczać zatkany odpływ. Spokojnie – spróbuj użyć wykałaczki lub pęsety, by usunąć resztki jedzenia, które się tam nagromadziły. Jeżeli to nie pomoże, prawdopodobnie zatkała się rurka odpływowa i naprawa sprzętu będzie konieczna.
- Szron lub lód na tylnej ścianie lodówki. Lód może oznaczać, że wkładasz wilgotne produkty, warzywa i owoce do lodówki. Woda paruje i osadza się na ściankach, a następnie zamarza. Można tego uniknąć, wkładając osuszone produkty i pamiętając, by z warzyw i owoców zdejmować folię.
- Lodówka nie chłodzi. Tu również przyczyną może być zapchany odpływ, który powoduje nieprawidłową pracę termostatu. Najczęściej jednak powód jest bardziej prozaiczny – stawiamy lodówkę w niewłaściwym miejscu, blisko źródeł ciepło bądź przy samej ścianie. Wskutek tego termostat musi pracować ze zdwojoną siłą i szybciej się zużywa.
- Lodówka chłodzi za mocno. Za mocno bądź za słabo – nieważne. Ważne, by się upewnić, że temperatura wewnątrz sprzętu ustawiona jest właściwie, adekwatnie do rodzaju i ilości produktów spożywczych.
- Lodówka nie domyka się lub zamyka się z trudem. Nie, nie chodzi o to, że w szale zakupów zapomnieliśmy o umiarze. Niedomykająca się lodówka często ma związek z uszkodzeniem zawiasów wskutek nadmiernego obciążania półek na drzwiach lodówki. Jeśli to nie to, warto sprawdzić wypoziomowanie sprzętu i upewnić się, że nóżki lodówki są dobrze wyregulowane.
Zobacz także: