Zrób herbatę z jej dodatkiem. Najlepsza na ból brzucha

Mowa o herbacie z cebulą, która jest cudownym remedium na wiele schorzeń. Choć przez wieki wykorzystywana w medycynie ludowej, to dziś wiemy, że dodawanie herbaty do cebuli czy robienie z niej syropu nie jest tylko zabobonem.

Połówki cebuli na desceCebula jest nieocenionym warzywem - nie tylko w kuchni się przyda
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Cebula w herbacie – na ból brzucha

Może trudno w to uwierzyć, ale wypicie herbaty z cebulą może pomóc w łagodnej niestrawności, problemach jelitowych i innych dolegliwościach trawiennych, które dopadają nieoczekiwanie – zwłaszcza po obfitym posiłku.

Wystarczy obrać cebulę z łupiny i przekroić ją u podstawy na krzyż. Tak przygotowaną cebulę umieszcza się w filiżance nacięciem do góry i zalewa gorącym naparem z czarnej herbaty – wystarczy 200 ml. Po około 15 minutach cebulę z herbaty można wyjąć, a herbatę wypić na zdrowie.

Łupiny cebuli w herbacie – źródło kwercetyny

Kwercetyna to silny przeciwutleniacz, którego źródłem jest także poczciwa cebula, niedoceniane, choć lubiane przez nas warzywo. Dlaczego traktujemy ją poważnie, tylko gdy mowa o poprawianiu smaku dań?

Kwercetyna obecna jest zwłaszcza w wierzchnich warstwach warzyw i owoców – w przypadku cebuli mowa o łupinie. Wykorzystywanie jej przyczynia się do redukcji ryzyka chorób sercowo-wieńcowych, a nawet nowotworów. Co ciekawe, kwercetyna hamuje aktywność niektórych wirusów, w tym wirusa HIV, ale także opryszczki czy… wścieklizny.

Oczywiście trudno sobie wyobrazić jedzenie żółtych łusek cebuli, ale wystarczy zrobić z nich napar i wypijać go codziennie przed snem, by móc cieszyć się cudownymi właściwościami zawartych w cebuli flawonoidów.

Łupiny należy wrzucić do dzbanka lub garnuszka, zalać wrzącą wodą i nakryć. Po 5 minutach zdrowotny napar jest gotowy, a jeżeli zniechęca was jego smak, wystarczy dodać do niego herbaty. Na zdrowie!

Zdrowe łupiny cebuli. Wypłuczą wszelkie toksyny

Syrop z cebuli – na kaszel i odporność

Słynny już syrop z cebuli to po prostu pokrojona w kostkę cebula, wymieszana z miodem i odstawiona do momentu puszczenia dobroczynnych soków.

Tak wykonana mikstura łagodzi ból gardła, niweluje suchy kaszel i pomaga w odkrztuszeniu wydzieliny w przypadku kaszlu mokrego. By wzmocnić cudowne działanie cebuli, można jej sok wymieszać z olejem kokosowym i smarować tym specyfikiem klatkę piersiową.

Dzięki obecności flawonoidów i witaminy C syrop z cebuli świetnie stymuluje odporność, zmniejszając ryzyko zachorowania na typowe dla sezonu jesienno-zimowego infekcje.

Co istotne, syrop z cebuli można spożywać bez żadnych ograniczeń wiekowych – warto podawać go nawet dzieciom, bo cebula jest naturalnym antybiotykiem.

Okłady z cebuli – na pracę tarczycy

Zwłaszcza czerwona cebula jest bogata nie tylko w witaminę C czy witaminy z grupy B, ale takie pierwiastki jak cynk, miedź czy jod. Jod odpowiedzialny jest za prawidłową pracę tarczycy, a w związku z naszą dietą – mamy go zdecydowanie za mało. Stąd okłady z cebuli są świetnym sposobem na naturalną suplementację pierwiastka.

Ten patent na zdrowie jest banalny – czerwoną cebulę trzeba pokroić w plasterki, którymi następnie pocieramy szyję. Taki zabieg, trwający kilka minut, należy powtarzać kilka razy w tygodniu przez miesiąc. To wystarczy, by zagwarantować sobie lepszą pracę gruczołu tarczowego.

Woda z gotowanej cebuli – piękne włosy

Cebula jest źródłem siarki, a ten wyjątkowy pierwiastek odgrywa niebagatelną rolę w naszym organizmie, wpływając zwłaszcza na włosy, skórę i paznokcie. Stąd warto jeść cebulę, ale także stosować ją do pielęgnacji włosów.

Wystarczy zalać posiekaną cebulę wodą i zagotować. Chłodnym odwarem można płukać włosy – ta metoda nie tylko będzie przeciwdziałać wypadaniu włosów, ale wspomoże leczenie łupieżu i innych chorób skóry głowy.

Siarka sprawia, że cebula może być remedium na stany zapalne skóry czy trądzik, a nawet ukąszenia owadów czy skaleczenia i oparzenia słoneczne.

Przekrojona na pół cebula biała i czerwona
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce