Zrób herbatę z jej dodatkiem. Najlepsza na ból brzucha
Mowa o herbacie z cebulą, która jest cudownym remedium na wiele schorzeń. Choć przez wieki wykorzystywana w medycynie ludowej, to dziś wiemy, że dodawanie herbaty do cebuli czy robienie z niej syropu nie jest tylko zabobonem.
Cebula w herbacie – na ból brzucha
Może trudno w to uwierzyć, ale wypicie herbaty z cebulą może pomóc w łagodnej niestrawności, problemach jelitowych i innych dolegliwościach trawiennych, które dopadają nieoczekiwanie – zwłaszcza po obfitym posiłku.
Wystarczy obrać cebulę z łupiny i przekroić ją u podstawy na krzyż. Tak przygotowaną cebulę umieszcza się w filiżance nacięciem do góry i zalewa gorącym naparem z czarnej herbaty – wystarczy 200 ml. Po około 15 minutach cebulę z herbaty można wyjąć, a herbatę wypić na zdrowie.
Łupiny cebuli w herbacie – źródło kwercetyny
Kwercetyna to silny przeciwutleniacz, którego źródłem jest także poczciwa cebula, niedoceniane, choć lubiane przez nas warzywo. Dlaczego traktujemy ją poważnie, tylko gdy mowa o poprawianiu smaku dań?
Kwercetyna obecna jest zwłaszcza w wierzchnich warstwach warzyw i owoców – w przypadku cebuli mowa o łupinie. Wykorzystywanie jej przyczynia się do redukcji ryzyka chorób sercowo-wieńcowych, a nawet nowotworów. Co ciekawe, kwercetyna hamuje aktywność niektórych wirusów, w tym wirusa HIV, ale także opryszczki czy… wścieklizny.
Oczywiście trudno sobie wyobrazić jedzenie żółtych łusek cebuli, ale wystarczy zrobić z nich napar i wypijać go codziennie przed snem, by móc cieszyć się cudownymi właściwościami zawartych w cebuli flawonoidów.
Łupiny należy wrzucić do dzbanka lub garnuszka, zalać wrzącą wodą i nakryć. Po 5 minutach zdrowotny napar jest gotowy, a jeżeli zniechęca was jego smak, wystarczy dodać do niego herbaty. Na zdrowie!
Zdrowe łupiny cebuli. Wypłuczą wszelkie toksyny
Syrop z cebuli – na kaszel i odporność
Słynny już syrop z cebuli to po prostu pokrojona w kostkę cebula, wymieszana z miodem i odstawiona do momentu puszczenia dobroczynnych soków.
Tak wykonana mikstura łagodzi ból gardła, niweluje suchy kaszel i pomaga w odkrztuszeniu wydzieliny w przypadku kaszlu mokrego. By wzmocnić cudowne działanie cebuli, można jej sok wymieszać z olejem kokosowym i smarować tym specyfikiem klatkę piersiową.
Dzięki obecności flawonoidów i witaminy C syrop z cebuli świetnie stymuluje odporność, zmniejszając ryzyko zachorowania na typowe dla sezonu jesienno-zimowego infekcje.
Co istotne, syrop z cebuli można spożywać bez żadnych ograniczeń wiekowych – warto podawać go nawet dzieciom, bo cebula jest naturalnym antybiotykiem.
Okłady z cebuli – na pracę tarczycy
Zwłaszcza czerwona cebula jest bogata nie tylko w witaminę C czy witaminy z grupy B, ale takie pierwiastki jak cynk, miedź czy jod. Jod odpowiedzialny jest za prawidłową pracę tarczycy, a w związku z naszą dietą – mamy go zdecydowanie za mało. Stąd okłady z cebuli są świetnym sposobem na naturalną suplementację pierwiastka.
Ten patent na zdrowie jest banalny – czerwoną cebulę trzeba pokroić w plasterki, którymi następnie pocieramy szyję. Taki zabieg, trwający kilka minut, należy powtarzać kilka razy w tygodniu przez miesiąc. To wystarczy, by zagwarantować sobie lepszą pracę gruczołu tarczowego.
Woda z gotowanej cebuli – piękne włosy
Cebula jest źródłem siarki, a ten wyjątkowy pierwiastek odgrywa niebagatelną rolę w naszym organizmie, wpływając zwłaszcza na włosy, skórę i paznokcie. Stąd warto jeść cebulę, ale także stosować ją do pielęgnacji włosów.
Wystarczy zalać posiekaną cebulę wodą i zagotować. Chłodnym odwarem można płukać włosy – ta metoda nie tylko będzie przeciwdziałać wypadaniu włosów, ale wspomoże leczenie łupieżu i innych chorób skóry głowy.
Siarka sprawia, że cebula może być remedium na stany zapalne skóry czy trądzik, a nawet ukąszenia owadów czy skaleczenia i oparzenia słoneczne.
Zobacz także: