Zrób herbatę z jej dodatkiem. Najlepsza na ból brzucha

Mowa o herbacie z cebulą, która jest cudownym remedium na wiele schorzeń. Choć przez wieki wykorzystywana w medycynie ludowej, to dziś wiemy, że dodawanie herbaty do cebuli czy robienie z niej syropu nie jest tylko zabobonem.

Połówki cebuli na desceCebula jest nieocenionym warzywem - nie tylko w kuchni się przyda
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Cebula w herbacie – na ból brzucha

Może trudno w to uwierzyć, ale wypicie herbaty z cebulą może pomóc w łagodnej niestrawności, problemach jelitowych i innych dolegliwościach trawiennych, które dopadają nieoczekiwanie – zwłaszcza po obfitym posiłku.

Wystarczy obrać cebulę z łupiny i przekroić ją u podstawy na krzyż. Tak przygotowaną cebulę umieszcza się w filiżance nacięciem do góry i zalewa gorącym naparem z czarnej herbaty – wystarczy 200 ml. Po około 15 minutach cebulę z herbaty można wyjąć, a herbatę wypić na zdrowie.

Łupiny cebuli w herbacie – źródło kwercetyny

Kwercetyna to silny przeciwutleniacz, którego źródłem jest także poczciwa cebula, niedoceniane, choć lubiane przez nas warzywo. Dlaczego traktujemy ją poważnie, tylko gdy mowa o poprawianiu smaku dań?

Kwercetyna obecna jest zwłaszcza w wierzchnich warstwach warzyw i owoców – w przypadku cebuli mowa o łupinie. Wykorzystywanie jej przyczynia się do redukcji ryzyka chorób sercowo-wieńcowych, a nawet nowotworów. Co ciekawe, kwercetyna hamuje aktywność niektórych wirusów, w tym wirusa HIV, ale także opryszczki czy… wścieklizny.

Oczywiście trudno sobie wyobrazić jedzenie żółtych łusek cebuli, ale wystarczy zrobić z nich napar i wypijać go codziennie przed snem, by móc cieszyć się cudownymi właściwościami zawartych w cebuli flawonoidów.

Łupiny należy wrzucić do dzbanka lub garnuszka, zalać wrzącą wodą i nakryć. Po 5 minutach zdrowotny napar jest gotowy, a jeżeli zniechęca was jego smak, wystarczy dodać do niego herbaty. Na zdrowie!

Zdrowe łupiny cebuli. Wypłuczą wszelkie toksyny

Syrop z cebuli – na kaszel i odporność

Słynny już syrop z cebuli to po prostu pokrojona w kostkę cebula, wymieszana z miodem i odstawiona do momentu puszczenia dobroczynnych soków.

Tak wykonana mikstura łagodzi ból gardła, niweluje suchy kaszel i pomaga w odkrztuszeniu wydzieliny w przypadku kaszlu mokrego. By wzmocnić cudowne działanie cebuli, można jej sok wymieszać z olejem kokosowym i smarować tym specyfikiem klatkę piersiową.

Dzięki obecności flawonoidów i witaminy C syrop z cebuli świetnie stymuluje odporność, zmniejszając ryzyko zachorowania na typowe dla sezonu jesienno-zimowego infekcje.

Co istotne, syrop z cebuli można spożywać bez żadnych ograniczeń wiekowych – warto podawać go nawet dzieciom, bo cebula jest naturalnym antybiotykiem.

Okłady z cebuli – na pracę tarczycy

Zwłaszcza czerwona cebula jest bogata nie tylko w witaminę C czy witaminy z grupy B, ale takie pierwiastki jak cynk, miedź czy jod. Jod odpowiedzialny jest za prawidłową pracę tarczycy, a w związku z naszą dietą – mamy go zdecydowanie za mało. Stąd okłady z cebuli są świetnym sposobem na naturalną suplementację pierwiastka.

Ten patent na zdrowie jest banalny – czerwoną cebulę trzeba pokroić w plasterki, którymi następnie pocieramy szyję. Taki zabieg, trwający kilka minut, należy powtarzać kilka razy w tygodniu przez miesiąc. To wystarczy, by zagwarantować sobie lepszą pracę gruczołu tarczowego.

Woda z gotowanej cebuli – piękne włosy

Cebula jest źródłem siarki, a ten wyjątkowy pierwiastek odgrywa niebagatelną rolę w naszym organizmie, wpływając zwłaszcza na włosy, skórę i paznokcie. Stąd warto jeść cebulę, ale także stosować ją do pielęgnacji włosów.

Wystarczy zalać posiekaną cebulę wodą i zagotować. Chłodnym odwarem można płukać włosy – ta metoda nie tylko będzie przeciwdziałać wypadaniu włosów, ale wspomoże leczenie łupieżu i innych chorób skóry głowy.

Siarka sprawia, że cebula może być remedium na stany zapalne skóry czy trądzik, a nawet ukąszenia owadów czy skaleczenia i oparzenia słoneczne.

Przekrojona na pół cebula biała i czerwona
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów