Trwa ładowanie...
d1w40yr
18-01-2021 12:25

Rosół kolagenowy. Remedium na ból stawów i nie tylko

Przepis

Rosół to nie tylko wywar z mięsa drobiowego czy wołowiny. W tym przepisie sekretem właściwości i niebywałego aromatu bulionu są kości zawierające szpik oraz skóry i chrząstki. Zupa jest bardzo gęsta, sycąca i odżywcza – świetnie nada się jako posiłek regeneracyjny, który stawia na nogi i korzystanie wpływa na funkcjonowanie stawów.

d1w40yr
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 kg przepołowionych kości szpikowych (cielęcych, wołowych, wieprzowych)
  • 1 kg szyjek i łapek kurzych, ewentualnie skrzydełek drobiowych
  • ½ kg podrobów drobiowych – np. serc (opcjonalnie)
  • 1 kg przepołowionych nóżek wieprzowych bądź golonki
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 por, przecięty lub złożony na pół
  • 1 liść kapusty
  • 2 przepołowione i opieczone nad ogniem cebule wraz z łupinami
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przepis
  • Mięso i kości dokładnie umyć, podzielić, jeśli jest taka konieczność, a następnie przełożyć do dużego garnka.
  • Zalać wodą – ok 6 litrów – i dodać sok z cytryny, który jest konieczny, by kolagen z mięsa i kości przyswoił się, a rosół zachował swe lecznicze właściwości.
  • Rosół kolagenowy należy gotować na minimalnym ogniu przez minimum 3, a najlepiej 6-8 godzin.
  • Na godzinę przed zdjęciem garnka z palnika do zupy należy dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, opaloną cebulę oraz przyprawy.

Podawać według upodobań – z makaronem, kaszą czy pieczywem, z mięsem podzielonym na mniejsze kawałki i z warzywami z rosołu. Można również mrozić bulion, a następnie dodawać go do innych zup lub posypać świeżym koperkiem czy natką pietruszką i pić z kubka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rosół kolagenowy. Remedium na ból stawów i nie tylko
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

15
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj