Rosół kolagenowy. Remedium na ból stawów i nie tylko

Rosół to nie tylko wywar z mięsa drobiowego czy wołowiny. W tym przepisie sekretem właściwości i niebywałego aromatu bulionu są kości zawierające szpik oraz skóry i chrząstki. Zupa jest bardzo gęsta, sycąca i odżywcza – świetnie nada się jako posiłek regeneracyjny, który stawia na nogi i korzystanie wpływa na funkcjonowanie stawów.

Rosół kolagenowyRosół kolagenowy
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kg przepołowionych kości szpikowych (cielęcych, wołowych, wieprzowych)
  • 1 kg szyjek i łapek kurzych, ewentualnie skrzydełek drobiowych
  • ½ kg podrobów drobiowych – np. serc (opcjonalnie)
  • 1 kg przepołowionych nóżek wieprzowych bądź golonki
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 por, przecięty lub złożony na pół
  • 1 liść kapusty
  • 2 przepołowione i opieczone nad ogniem cebule wraz z łupinami
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

  • Mięso i kości dokładnie umyć, podzielić, jeśli jest taka konieczność, a następnie przełożyć do dużego garnka.
  • Zalać wodą – ok 6 litrów – i dodać sok z cytryny, który jest konieczny, by kolagen z mięsa i kości przyswoił się, a rosół zachował swe lecznicze właściwości.
  • Rosół kolagenowy należy gotować na minimalnym ogniu przez minimum 3, a najlepiej 6-8 godzin.
  • Na godzinę przed zdjęciem garnka z palnika do zupy należy dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, opaloną cebulę oraz przyprawy.

Przepis

Podawać według upodobań – z makaronem, kaszą czy pieczywem, z mięsem podzielonym na mniejsze kawałki i z warzywami z rosołu. Można również mrozić bulion, a następnie dodawać go do innych zup lub posypać świeżym koperkiem czy natką pietruszką i pić z kubka.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀