Rosół kolagenowy. Remedium na ból stawów i nie tylko
Rosół to nie tylko wywar z mięsa drobiowego czy wołowiny. W tym przepisie sekretem właściwości i niebywałego aromatu bulionu są kości zawierające szpik oraz skóry i chrząstki. Zupa jest bardzo gęsta, sycąca i odżywcza – świetnie nada się jako posiłek regeneracyjny, który stawia na nogi i korzystanie wpływa na funkcjonowanie stawów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 2 kg przepołowionych kości szpikowych (cielęcych, wołowych, wieprzowych)
- 1 kg szyjek i łapek kurzych, ewentualnie skrzydełek drobiowych
- ½ kg podrobów drobiowych – np. serc (opcjonalnie)
- 1 kg przepołowionych nóżek wieprzowych bądź golonki
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- ½ selera korzeniowego
- 1 por, przecięty lub złożony na pół
- 1 liść kapusty
- 2 przepołowione i opieczone nad ogniem cebule wraz z łupinami
- przyprawy: 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz mielony do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Mięso i kości dokładnie umyć, podzielić, jeśli jest taka konieczność, a następnie przełożyć do dużego garnka.
- Zalać wodą – ok 6 litrów – i dodać sok z cytryny, który jest konieczny, by kolagen z mięsa i kości przyswoił się, a rosół zachował swe lecznicze właściwości.
- Rosół kolagenowy należy gotować na minimalnym ogniu przez minimum 3, a najlepiej 6-8 godzin.
- Na godzinę przed zdjęciem garnka z palnika do zupy należy dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, opaloną cebulę oraz przyprawy.
Podawać według upodobań – z makaronem, kaszą czy pieczywem, z mięsem podzielonym na mniejsze kawałki i z warzywami z rosołu. Można również mrozić bulion, a następnie dodawać go do innych zup lub posypać świeżym koperkiem czy natką pietruszką i pić z kubka.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze