Rosół kolagenowy. Remedium na ból stawów i nie tylko

Rosół to nie tylko wywar z mięsa drobiowego czy wołowiny. W tym przepisie sekretem właściwości i niebywałego aromatu bulionu są kości zawierające szpik oraz skóry i chrząstki. Zupa jest bardzo gęsta, sycąca i odżywcza – świetnie nada się jako posiłek regeneracyjny, który stawia na nogi i korzystanie wpływa na funkcjonowanie stawów.

Rosół kolagenowyRosół kolagenowy
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kg przepołowionych kości szpikowych (cielęcych, wołowych, wieprzowych)
  • 1 kg szyjek i łapek kurzych, ewentualnie skrzydełek drobiowych
  • ½ kg podrobów drobiowych – np. serc (opcjonalnie)
  • 1 kg przepołowionych nóżek wieprzowych bądź golonki
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 por, przecięty lub złożony na pół
  • 1 liść kapusty
  • 2 przepołowione i opieczone nad ogniem cebule wraz z łupinami
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

  • Mięso i kości dokładnie umyć, podzielić, jeśli jest taka konieczność, a następnie przełożyć do dużego garnka.
  • Zalać wodą – ok 6 litrów – i dodać sok z cytryny, który jest konieczny, by kolagen z mięsa i kości przyswoił się, a rosół zachował swe lecznicze właściwości.
  • Rosół kolagenowy należy gotować na minimalnym ogniu przez minimum 3, a najlepiej 6-8 godzin.
  • Na godzinę przed zdjęciem garnka z palnika do zupy należy dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, opaloną cebulę oraz przyprawy.

Przepis

Podawać według upodobań – z makaronem, kaszą czy pieczywem, z mięsem podzielonym na mniejsze kawałki i z warzywami z rosołu. Można również mrozić bulion, a następnie dodawać go do innych zup lub posypać świeżym koperkiem czy natką pietruszką i pić z kubka.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości