Trwa ładowanie...
d3zrlz5
21-01-2021 10:56

Zapiekanka z ryżu z pieczarkami

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", przypomina przepis na zapiekankę z ryżu i pieczarek inspirowaną staropolską leguminą.

d3zrlz5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 250 g ryżu
  • 350 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 70 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Do zapieczenia:

  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1–2 jajka
Przepis
  • Ryż umyć wsypać do garnka, wlać 430 ml wody, dodać łyżkę masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn (około 15-20 minut).
  • Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je opłukać, gdy skórka na kapeluszach jest brzydka, należy ją ściągnąć), pokroić w plasterki.
  • Pieczarki poddusić na pozostałym maśle.
  • Przestudzone pieczarki wymieszać z przestudzonym ryżem i natką pietruszki.
  • Żółtka utrzeć, dodać do ryżu z pieczarkami i wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli.
  • Dokładnie ale delikatnie wymieszać masę ryżową z białkami.
  • Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć.
  • Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy.
  • Jeżeli chcemy zapiec w piekarniku, należy przełożyć całość do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią ryż.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka z ryżu z pieczarkami
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj