Zapiekanka z ryżu z pieczarkami

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", przypomina przepis na zapiekankę z ryżu i pieczarek inspirowaną staropolską leguminą.

Zapiekanka z ryżu z pieczarkamiZapiekanka z ryżu z pieczarkami
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 250 g ryżu
  • 350 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 70 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Do zapieczenia:

  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1–2 jajka

Przepis

  • Ryż umyć wsypać do garnka, wlać 430 ml wody, dodać łyżkę masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn (około 15-20 minut).
  • Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je opłukać, gdy skórka na kapeluszach jest brzydka, należy ją ściągnąć), pokroić w plasterki.
  • Pieczarki poddusić na pozostałym maśle.
  • Przestudzone pieczarki wymieszać z przestudzonym ryżem i natką pietruszki.
  • Żółtka utrzeć, dodać do ryżu z pieczarkami i wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli.
  • Dokładnie ale delikatnie wymieszać masę ryżową z białkami.
  • Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć.
  • Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy.
  • Jeżeli chcemy zapiec w piekarniku, należy przełożyć całość do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią ryż.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru