Trwa ładowanie...
26-11-2014 00:38

Wigilijne pogotowie cateringowe

Jeśli Wigilia kojarzy się nam z metrami kolejek w sklepach, pośpiechem i szykowaniem ogromnej liczby dań do późnej nocy, warto rozważyć wygodniejszą opcję. Nie trzeba wydawać dużo i zasiadać do stołu zmęczonym, by rodzinna kolacja wypadła smacznie i uroczyście. Z pomocą przychodzi catering.

Wigilijne pogotowie cateringoweŹródło: Shutterstock
d19tna8
d19tna8
Jeśli Wigilia kojarzy się nam z metrami kolejek w sklepach, pośpiechem i szykowaniem ogromnej liczby dań do późnej nocy, warto rozważyć wygodniejszą opcję. Nie trzeba wydawać dużo i zasiadać do stołu zmęczonym, by rodzinna kolacja wypadła smacznie i uroczyście. Z pomocą przychodzi catering.

Plan awaryjny

Wielu tradycjonalistów nie wyobraża sobie świąt bez unoszących się w kuchni charakterystycznych aromatów, a przygotowanie i dekorowanie świątecznych potraw sprawia im dużo przyjemności. Ci, dla których pilnowanie, by ciasto nie opadło, a barszcz nie stracił pięknego czerwonego koloru to wyzwanie, mogą jednak liczyć na ratunek.

Usługi cateringowe, to doskonała opcja dla zapracowanych. Wiele firm proponuje specjalne menu wigilijne i to nierzadko w cenie, która nie przewyższa kosztów poniesionych podczas przygotowywania kolacji w domu. Można zamówić potrawy kompleksowo lub wybrać tylko te, których nie zdążymy zrobić sami. Co więcej niektóre restauracje mają w ofercie dania specjalne, np. dla wegan lub też przygotowują potrawy na podstawie dostarczonych przepisów. Nieliczne gotują nawet w domu klienta.

Dania można zamawiać na kilogramy lub porcje (na ogół pierwsza z opcji jest bardziej opłacalna). Mogą być pakowane standardowo lub dekorowane i dostarczane na półmiskach.

d19tna8

Na ogół wiele z restauracji kończy przyjmowanie zleceń na tydzień lub dwa przed świętami. Warto więc spieszyć się ze składaniem zamówień. Ale dla spóźnialskich niektóre lokale oferują również oferty "last minute", a zamówienia na ciasta przyjmowane są prawie do Wigilii.

Menu na każdą kieszeń

Chcąc wedle tradycji podać rodzinie 12 dań wigilijnych, wybierzmy te o prostym składzie i niedrogie. Może to być barszcz, kapusta z grzybami, kluski z makiem czy kompot z suszu.

Stosunkowo tanią i lubianą potrawą wigilijną są pierogi. Ich przygotowanie nie jest może trudne, ale za to czasochłonne. Długotrwałe i wymagające dużo pracy bywa też przyrządzanie dań z ryb czy pieczenie ciast z ucieraniem maku, mieleniem sera i siekaniem bakalii.

Tymczasem za kilogram gotowych pierogów z kapustą i pieczarkami zapłacimy już od ok. 15 zł (droższe są z grzybami leśnymi, np. prawdziwkami – ok. 28 zł). Cena uszek jest na ogół wyższa. Z pieczarkami kosztują ok. 30 zł za kg, a jeśli farsz stanowią borowiki – nawet 55 zł. Za litr czystego barszczu zapłacimy ok. 10 zł. Porcja barszczu dla jednej osoby z pasztecikiem bezmięsnym wyniesie nas ok. 7-9 zł, podobnie jak karpia w galarecie, ryby po grecku czy śledzi w wybranym sosie. Nieco droższy jest karp smażony (ok. 12 zł za 200 g). Za kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami firmy cateringowe życzą sobie od 22 do 30 zł za kg, a za sałatkę jarzynową od 20 do nawet 38 zł.

d19tna8

Poza daniami tradycyjnymi w ofertach firm cateringowych pojawiają się też prawdziwe rarytasy. Może to być np. faszerowany szczupak w galarecie (ok. 18 zł za 150 g) czy grillowany łosoś z miętowym sosem (26 zł za 150 g).

Wśród ciast największą popularnością zamawiających cieszą się serniki, makowce i pierniki. W zależności od restauracji cena za kilogram takich słodkości waha się od 22 do 35 zł. Oczywiście nie brakuje też opcji droższych. Cena tradycyjnego makowca może wynosić nawet 80 zł za kg. Najtańszy jest na ogół keks, który można zamówić już od 20 zł za kg. Kilogram kutii to koszt ok. 30-40 zł, wszystko zależy od ilości dodanego miodu i bakalii. Kompot z suszu można kupić już za 10-12 zł za litr. Oczywiście im więcej wigilijnych specjałów zamówimy, tym na większy rabat możemy liczyć.

Wigilijny catering złożony z podstawowych dań to koszt ok. 40 zł za osobę. Wersja luksusowa może kosztować nawet 150 zł. Średnio więc gotowa wigilia dla 10 osób wyniesie nas ok. 600-700 zł, co może być opłacalne, jeśli zsumujemy rachunki za zakupy potrzebne do przygotowania wigilii na własna rękę. Ponadto odejdzie nam wiele pracy, dzięki czemu będziemy mogli spędzić więcej czasu z rodziną.

d19tna8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19tna8
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj