Węgierska zupa gulaszowa. Pysznie syci i rozgrzewa

Zupa opiera się na najsłynniejszym daniu Węgier, czyli gulaszu. Węgierska zupa gulaszowa to jednogarnkowe danie, które wystarczy, by nasycić na niemal cały dzień, dzięki dużej ilości rozpływającego się w ustach mięsa, warzyw i rozgrzewających przypraw.

Zupa gulaszowaZupa gulaszowa
Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g wołowego mięsa gulaszowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek białej części pora
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0,5 małego selera korzeniowego (lub kilka lasek selera naciowego, obranego i pokrojonego grubo)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżka słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki chilli lub pieprzu cayenne

Przepis

  • Warzywa korzeniowe obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry, selera i ziemniaki w kostkę.
  • Cebulę i pora posiekać, a następnie wrzucić do rondla, w którym zupa będzie się gotować, na rozgrzany smalec. Dodać pokrojoną wołowinę wraz z warzywami korzeniowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy oraz mąkę i smażyć na niewielkim ogniu, a następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną.
  • Całość zalać wodą tylko do zakrycia składników i zagotować. Później zmniejszyć płomień i gotować zupę, aż składniki będą al dente.
  • Dodać pomidory krojone oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować do miękkości warzyw oraz mięsa.
  • Na koniec zupę należy doprawić do smaku. Można udekorować posiekaną natką pietruszki, a na talerzu podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu