Węgierska zupa gulaszowa. Pysznie syci i rozgrzewa

Zupa opiera się na najsłynniejszym daniu Węgier, czyli gulaszu. Węgierska zupa gulaszowa to jednogarnkowe danie, które wystarczy, by nasycić na niemal cały dzień, dzięki dużej ilości rozpływającego się w ustach mięsa, warzyw i rozgrzewających przypraw.

Zupa gulaszowaZupa gulaszowa
Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g wołowego mięsa gulaszowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek białej części pora
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0,5 małego selera korzeniowego (lub kilka lasek selera naciowego, obranego i pokrojonego grubo)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżka słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki chilli lub pieprzu cayenne

Przepis

  • Warzywa korzeniowe obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry, selera i ziemniaki w kostkę.
  • Cebulę i pora posiekać, a następnie wrzucić do rondla, w którym zupa będzie się gotować, na rozgrzany smalec. Dodać pokrojoną wołowinę wraz z warzywami korzeniowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy oraz mąkę i smażyć na niewielkim ogniu, a następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną.
  • Całość zalać wodą tylko do zakrycia składników i zagotować. Później zmniejszyć płomień i gotować zupę, aż składniki będą al dente.
  • Dodać pomidory krojone oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować do miękkości warzyw oraz mięsa.
  • Na koniec zupę należy doprawić do smaku. Można udekorować posiekaną natką pietruszki, a na talerzu podać z kleksem kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania