Trwa ładowanie...
df0rco1
04-11-2020 07:42

Węgierska zupa gulaszowa. Pysznie syci i rozgrzewa

Przepis

Zupa opiera się na najsłynniejszym daniu Węgier, czyli gulaszu. Węgierska zupa gulaszowa to jednogarnkowe danie, które wystarczy, by nasycić na niemal cały dzień, dzięki dużej ilości rozpływającego się w ustach mięsa, warzyw i rozgrzewających przypraw.

df0rco1
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g wołowego mięsa gulaszowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek białej części pora
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0,5 małego selera korzeniowego (lub kilka lasek selera naciowego, obranego i pokrojonego grubo)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżka słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki chilli lub pieprzu cayenne
Przepis
  • Warzywa korzeniowe obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry, selera i ziemniaki w kostkę.
  • Cebulę i pora posiekać, a następnie wrzucić do rondla, w którym zupa będzie się gotować, na rozgrzany smalec. Dodać pokrojoną wołowinę wraz z warzywami korzeniowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy oraz mąkę i smażyć na niewielkim ogniu, a następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną.
  • Całość zalać wodą tylko do zakrycia składników i zagotować. Później zmniejszyć płomień i gotować zupę, aż składniki będą al dente.
  • Dodać pomidory krojone oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować do miękkości warzyw oraz mięsa.
  • Na koniec zupę należy doprawić do smaku. Można udekorować posiekaną natką pietruszki, a na talerzu podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Węgierska zupa gulaszowa. Pysznie syci i rozgrzewa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj