Węgierska zupa gulaszowa. Pysznie syci i rozgrzewa
Zupa opiera się na najsłynniejszym daniu Węgier, czyli gulaszu. Węgierska zupa gulaszowa to jednogarnkowe danie, które wystarczy, by nasycić na niemal cały dzień, dzięki dużej ilości rozpływającego się w ustach mięsa, warzyw i rozgrzewających przypraw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 500 g wołowego mięsa gulaszowego
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek białej części pora
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 0,5 małego selera korzeniowego (lub kilka lasek selera naciowego, obranego i pokrojonego grubo)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżka słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki chilli lub pieprzu cayenne
- Warzywa korzeniowe obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry, selera i ziemniaki w kostkę.
- Cebulę i pora posiekać, a następnie wrzucić do rondla, w którym zupa będzie się gotować, na rozgrzany smalec. Dodać pokrojoną wołowinę wraz z warzywami korzeniowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy oraz mąkę i smażyć na niewielkim ogniu, a następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną.
- Całość zalać wodą tylko do zakrycia składników i zagotować. Później zmniejszyć płomień i gotować zupę, aż składniki będą al dente.
- Dodać pomidory krojone oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować do miękkości warzyw oraz mięsa.
- Na koniec zupę należy doprawić do smaku. Można udekorować posiekaną natką pietruszki, a na talerzu podać z kleksem kwaśnej śmietany.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze