W pomidorach czy po grecku? Wariacje na temat świątecznej ryby w czerwonym sosie
Ryba po grecku, czyli jedna z tradycyjnych potraw na polskim stole wigilijnym nie ma nic wspólnego z Grecją. Nie wiadomo, dlaczego duszona w warzywach ryba zyskała sobie w naszym kraju taką nazwę. Prawdopodobnie przepis opiera się (choć bardzo luźno) na innej greckiej potrawie, czyli psari plaki – rybie duszonej z pomidorami. Od psari plaki do dania, które my nazywamy rybą po grecku, jest jednak długa droga.
Polska "grecka" tradycja
Do przygotowania ryby po grecku potrzebna nam będzie… ryba. Najlepiej morska, koniecznie o zwartym mięsie. Doskonale do tego dania pasuje dorsz, ale nada się również morszczuk, plamiak lub mintaj. Najpierw ścieramy na tarce lub bardzo drobno kroimy warzywa – marchewkę, seler, pietruszkę, pora i pomidory, podsmażamy je na oliwie, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.
Podzieloną na kawałki rybę - zanim trafi do warzyw - możemy najpierw lekko podsmażyć na oliwie, a nawet panierować w jajku i bułce tartej. Rybę dusimy w warzywach bardzo krótko, delikatnie mieszając, by się nie rozpadła.
Alternatywą wersją dla ryby po grecku, jest skromniejsza wersja tego dania - co nie znaczy, że mniej smaczna - ryba w pomidorach. Podsmażone kawałki dorsza (w panierce lub bez) dusimy po prostu w sosie pomidorowym, przygotowanym ze świeżych, pozbawionych skóry i nasion pomidorów, doprawionych czosnkiem, cebulą, tymiankiem, solą i pieprzem. Świeże pomidory bez kłopotu możemy zastąpić warzywami z puszki – konserwowane pomidory nie tracą bowiem nic ze swojego smaku.
Greckie psari plaki to kolejna propozycja na rybę w czerwonym sosie. Drobno pokrojone warzywa (seler naciowy, cebula, czosnek, marchewki) wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażamy. Dokładamy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, suszone oregano, cukier, sól, pieprz, posiekaną zieloną pietruszkę i sok z cytryny. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki filetów z ryb, zalewamy pozostałym sosem, posypujemy kawałkami chleba i zapiekamy kilkanaście minut.
Jeśli lubimy rybę duszoną w warzywach, a mamy dość "ryby po grecku" możemy zrobić japońską rybę w papryce i cebuli. Czerwoną, słodką paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę czerwoną siekamy drobno. Warzywa solimy i lekko rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy sosem sojowym i octem. Do rondla z sosem wkładamy kawałki morskich ryb i wszystko dusimy kilka minut. Taka ryba idealnie smakuje z ryżem.
Sos do ryby możemy również zrobić z czerwonego, wytrawnego wina. W garnku lekko podgrzewamy wino z dodatkiem czosnku, liścia laurowego, chili, pokrojonej szalotki, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Gotujemy kilka minut i zagęszczamy sos łyżką mąki i gęstej śmietany. Rybę do tej potrawy kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na maśle. Wrzucamy rybę do sosu i dusimy przez chwilę.
Nawet na kolacji wigilijnej sprawdzi się ryba w sosie słodko-kwaśnym. W ten sposób przygotujemy każdy gatunek ryby – od słodkowodnych po morskie. Aby ryba była chrupiąca, wcześniej musimy ją obtoczyć w soli i mące ryżowej lub kukurydzianej, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Sos z kolei przygotujemy zw świeżej, drobno pokrojonej papryczki chili, dwóch ząbków posiekanego czosnku, łyżeczki octu, dwóch łyżek sosu sojowego, szczypty ostrej papryki, wody i łyżki cukru. Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondlu, ewentualnie solimy do smaku. Sosem zalewamy usmażone wcześniej kawałki ryby i podajemy gorące, posypane szczypiorkiem lub natką kolendry.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl