W pomidorach czy po grecku? Wariacje na temat świątecznej ryby w czerwonym sosie

Ryba po grecku, czyli jedna z tradycyjnych potraw na polskim stole wigilijnym nie ma nic wspólnego z Grecją. Nie wiadomo, dlaczego duszona w warzywach ryba zyskała sobie w naszym kraju taką nazwę. Prawdopodobnie przepis opiera się (choć bardzo luźno) na innej greckiej potrawie, czyli psari plaki – rybie duszonej z pomidorami. Od psari plaki do dania, które my nazywamy rybą po grecku, jest jednak długa droga.

W pomidorach czy po grecku? Wariacje na temat świątecznej ryby w czerwonym sosie
Źródło zdjęć: © 123RF

Polska "grecka" tradycja

Do przygotowania ryby po grecku potrzebna nam będzie… ryba. Najlepiej morska, koniecznie o zwartym mięsie. Doskonale do tego dania pasuje dorsz, ale nada się również morszczuk, plamiak lub mintaj. Najpierw ścieramy na tarce lub bardzo drobno kroimy warzywa – marchewkę, seler, pietruszkę, pora i pomidory, podsmażamy je na oliwie, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Podzieloną na kawałki rybę - zanim trafi do warzyw - możemy najpierw lekko podsmażyć na oliwie, a nawet panierować w jajku i bułce tartej. Rybę dusimy w warzywach bardzo krótko, delikatnie mieszając, by się nie rozpadła.

Alternatywą wersją dla ryby po grecku, jest skromniejsza wersja tego dania - co nie znaczy, że mniej smaczna - ryba w pomidorach. Podsmażone kawałki dorsza (w panierce lub bez) dusimy po prostu w sosie pomidorowym, przygotowanym ze świeżych, pozbawionych skóry i nasion pomidorów, doprawionych czosnkiem, cebulą, tymiankiem, solą i pieprzem. Świeże pomidory bez kłopotu możemy zastąpić warzywami z puszki – konserwowane pomidory nie tracą bowiem nic ze swojego smaku.

Greckie psari plaki to kolejna propozycja na rybę w czerwonym sosie. Drobno pokrojone warzywa (seler naciowy, cebula, czosnek, marchewki) wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażamy. Dokładamy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, suszone oregano, cukier, sól, pieprz, posiekaną zieloną pietruszkę i sok z cytryny. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki filetów z ryb, zalewamy pozostałym sosem, posypujemy kawałkami chleba i zapiekamy kilkanaście minut.

Jeśli lubimy rybę duszoną w warzywach, a mamy dość "ryby po grecku" możemy zrobić japońską rybę w papryce i cebuli. Czerwoną, słodką paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę czerwoną siekamy drobno. Warzywa solimy i lekko rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy sosem sojowym i octem. Do rondla z sosem wkładamy kawałki morskich ryb i wszystko dusimy kilka minut. Taka ryba idealnie smakuje z ryżem.

Sos do ryby możemy również zrobić z czerwonego, wytrawnego wina. W garnku lekko podgrzewamy wino z dodatkiem czosnku, liścia laurowego, chili, pokrojonej szalotki, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Gotujemy kilka minut i zagęszczamy sos łyżką mąki i gęstej śmietany. Rybę do tej potrawy kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na maśle. Wrzucamy rybę do sosu i dusimy przez chwilę.

Nawet na kolacji wigilijnej sprawdzi się ryba w sosie słodko-kwaśnym. W ten sposób przygotujemy każdy gatunek ryby – od słodkowodnych po morskie. Aby ryba była chrupiąca, wcześniej musimy ją obtoczyć w soli i mące ryżowej lub kukurydzianej, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Sos z kolei przygotujemy zw świeżej, drobno pokrojonej papryczki chili, dwóch ząbków posiekanego czosnku, łyżeczki octu, dwóch łyżek sosu sojowego, szczypty ostrej papryki, wody i łyżki cukru. Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondlu, ewentualnie solimy do smaku. Sosem zalewamy usmażone wcześniej kawałki ryby i podajemy gorące, posypane szczypiorkiem lub natką kolendry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce