W pomidorach czy po grecku? Wariacje na temat świątecznej ryby w czerwonym sosie

Ryba po grecku, czyli jedna z tradycyjnych potraw na polskim stole wigilijnym nie ma nic wspólnego z Grecją. Nie wiadomo, dlaczego duszona w warzywach ryba zyskała sobie w naszym kraju taką nazwę. Prawdopodobnie przepis opiera się (choć bardzo luźno) na innej greckiej potrawie, czyli psari plaki – rybie duszonej z pomidorami. Od psari plaki do dania, które my nazywamy rybą po grecku, jest jednak długa droga.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Polska "grecka" tradycja

Do przygotowania ryby po grecku potrzebna nam będzie… ryba. Najlepiej morska, koniecznie o zwartym mięsie. Doskonale do tego dania pasuje dorsz, ale nada się również morszczuk, plamiak lub mintaj. Najpierw ścieramy na tarce lub bardzo drobno kroimy warzywa – marchewkę, seler, pietruszkę, pora i pomidory, podsmażamy je na oliwie, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Podzieloną na kawałki rybę - zanim trafi do warzyw - możemy najpierw lekko podsmażyć na oliwie, a nawet panierować w jajku i bułce tartej. Rybę dusimy w warzywach bardzo krótko, delikatnie mieszając, by się nie rozpadła.

Alternatywą wersją dla ryby po grecku, jest skromniejsza wersja tego dania - co nie znaczy, że mniej smaczna - ryba w pomidorach. Podsmażone kawałki dorsza (w panierce lub bez) dusimy po prostu w sosie pomidorowym, przygotowanym ze świeżych, pozbawionych skóry i nasion pomidorów, doprawionych czosnkiem, cebulą, tymiankiem, solą i pieprzem. Świeże pomidory bez kłopotu możemy zastąpić warzywami z puszki – konserwowane pomidory nie tracą bowiem nic ze swojego smaku.

Greckie psari plaki to kolejna propozycja na rybę w czerwonym sosie. Drobno pokrojone warzywa (seler naciowy, cebula, czosnek, marchewki) wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażamy. Dokładamy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, suszone oregano, cukier, sól, pieprz, posiekaną zieloną pietruszkę i sok z cytryny. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki filetów z ryb, zalewamy pozostałym sosem, posypujemy kawałkami chleba i zapiekamy kilkanaście minut.

Jeśli lubimy rybę duszoną w warzywach, a mamy dość "ryby po grecku" możemy zrobić japońską rybę w papryce i cebuli. Czerwoną, słodką paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę czerwoną siekamy drobno. Warzywa solimy i lekko rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy sosem sojowym i octem. Do rondla z sosem wkładamy kawałki morskich ryb i wszystko dusimy kilka minut. Taka ryba idealnie smakuje z ryżem.

Sos do ryby możemy również zrobić z czerwonego, wytrawnego wina. W garnku lekko podgrzewamy wino z dodatkiem czosnku, liścia laurowego, chili, pokrojonej szalotki, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Gotujemy kilka minut i zagęszczamy sos łyżką mąki i gęstej śmietany. Rybę do tej potrawy kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na maśle. Wrzucamy rybę do sosu i dusimy przez chwilę.

Nawet na kolacji wigilijnej sprawdzi się ryba w sosie słodko-kwaśnym. W ten sposób przygotujemy każdy gatunek ryby – od słodkowodnych po morskie. Aby ryba była chrupiąca, wcześniej musimy ją obtoczyć w soli i mące ryżowej lub kukurydzianej, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Sos z kolei przygotujemy zw świeżej, drobno pokrojonej papryczki chili, dwóch ząbków posiekanego czosnku, łyżeczki octu, dwóch łyżek sosu sojowego, szczypty ostrej papryki, wody i łyżki cukru. Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondlu, ewentualnie solimy do smaku. Sosem zalewamy usmażone wcześniej kawałki ryby i podajemy gorące, posypane szczypiorkiem lub natką kolendry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny