W pomidorach czy po grecku? Wariacje na temat świątecznej ryby w czerwonym sosie

Ryba po grecku, czyli jedna z tradycyjnych potraw na polskim stole wigilijnym nie ma nic wspólnego z Grecją. Nie wiadomo, dlaczego duszona w warzywach ryba zyskała sobie w naszym kraju taką nazwę. Prawdopodobnie przepis opiera się (choć bardzo luźno) na innej greckiej potrawie, czyli psari plaki – rybie duszonej z pomidorami. Od psari plaki do dania, które my nazywamy rybą po grecku, jest jednak długa droga.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Polska "grecka" tradycja

Do przygotowania ryby po grecku potrzebna nam będzie… ryba. Najlepiej morska, koniecznie o zwartym mięsie. Doskonale do tego dania pasuje dorsz, ale nada się również morszczuk, plamiak lub mintaj. Najpierw ścieramy na tarce lub bardzo drobno kroimy warzywa – marchewkę, seler, pietruszkę, pora i pomidory, podsmażamy je na oliwie, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Podzieloną na kawałki rybę - zanim trafi do warzyw - możemy najpierw lekko podsmażyć na oliwie, a nawet panierować w jajku i bułce tartej. Rybę dusimy w warzywach bardzo krótko, delikatnie mieszając, by się nie rozpadła.

Alternatywą wersją dla ryby po grecku, jest skromniejsza wersja tego dania - co nie znaczy, że mniej smaczna - ryba w pomidorach. Podsmażone kawałki dorsza (w panierce lub bez) dusimy po prostu w sosie pomidorowym, przygotowanym ze świeżych, pozbawionych skóry i nasion pomidorów, doprawionych czosnkiem, cebulą, tymiankiem, solą i pieprzem. Świeże pomidory bez kłopotu możemy zastąpić warzywami z puszki – konserwowane pomidory nie tracą bowiem nic ze swojego smaku.

Greckie psari plaki to kolejna propozycja na rybę w czerwonym sosie. Drobno pokrojone warzywa (seler naciowy, cebula, czosnek, marchewki) wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażamy. Dokładamy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, suszone oregano, cukier, sól, pieprz, posiekaną zieloną pietruszkę i sok z cytryny. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki filetów z ryb, zalewamy pozostałym sosem, posypujemy kawałkami chleba i zapiekamy kilkanaście minut.

Jeśli lubimy rybę duszoną w warzywach, a mamy dość "ryby po grecku" możemy zrobić japońską rybę w papryce i cebuli. Czerwoną, słodką paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę czerwoną siekamy drobno. Warzywa solimy i lekko rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy sosem sojowym i octem. Do rondla z sosem wkładamy kawałki morskich ryb i wszystko dusimy kilka minut. Taka ryba idealnie smakuje z ryżem.

Sos do ryby możemy również zrobić z czerwonego, wytrawnego wina. W garnku lekko podgrzewamy wino z dodatkiem czosnku, liścia laurowego, chili, pokrojonej szalotki, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Gotujemy kilka minut i zagęszczamy sos łyżką mąki i gęstej śmietany. Rybę do tej potrawy kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na maśle. Wrzucamy rybę do sosu i dusimy przez chwilę.

Nawet na kolacji wigilijnej sprawdzi się ryba w sosie słodko-kwaśnym. W ten sposób przygotujemy każdy gatunek ryby – od słodkowodnych po morskie. Aby ryba była chrupiąca, wcześniej musimy ją obtoczyć w soli i mące ryżowej lub kukurydzianej, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Sos z kolei przygotujemy zw świeżej, drobno pokrojonej papryczki chili, dwóch ząbków posiekanego czosnku, łyżeczki octu, dwóch łyżek sosu sojowego, szczypty ostrej papryki, wody i łyżki cukru. Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondlu, ewentualnie solimy do smaku. Sosem zalewamy usmażone wcześniej kawałki ryby i podajemy gorące, posypane szczypiorkiem lub natką kolendry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia