Tych owoców i warzyw nie przechowuj razem. Szybciej się zepsują

Oto podpowiedzi, które z warzyw lub owoców nie powinny być razem magazynowane.

Obraz
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0

Sezon na świeże owoce i warzywa to doskonały czas dla osób, które marzą o smacznych dawkach witamin. Chcąc korzystać z dobrodziejstw natury, często kupujemy kilogramy śliwek, bakłażanów, jabłek czy pomidorów. Niestety, nierzadko dzień po ich zakupie zauważamy, że szybko gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych. Wszystko przez małe błędy związane z przechowywaniem produktów. Oto podpowiedzi, które z warzyw lub owoców nie powinny być razem magazynowane.

Większość owoców wydziela etylen, czyli związek chemiczny, który stymuluje ich dojrzewanie. Niektórzy producenci, chcąc przyśpieszyć czas zbiorów i sprzedaży, celowo rozpylają go na warzywa i owoce. Działanie etylenu można zaobserwować w domowym eksperymencie obserwując twarde brzoskwinie, które po dwóch dniach przebywania na parapecie zrobią się miękkie i soczyste.

Co ważne, im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców. Nadmiar etylenu wpływa także na utratę chlorofilu przez warzywa i owoce – dlatego niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Wbrew powszechnym opiniom, dojrzałych owoców lepiej nie przechowywać w zamkniętej lodówce, gdzie etylen z nich wydzielany może „atakować” pozostałe produkty. Warto poznać właściwości owoców i warzyw pod względem ilości wytwarzanego etylenu i prawidłowo je przechowywać.

Przechowywane osobno powinny być: jabłka, awokado, dojrzałe banany (nim dojrzeją warto ich końcówki owinąć folią spożywczą, która spowolni proces dojrzewania), kapusta, bakłażan, sałata, melony kantalupa, mango, nektarynki, cebula, gruszki, brzoskwinie, śliwki, pomidory.

Są też takie owoce i warzywa, które są odporniejsze na działanie etylenu z innych przechowywanych smakołyków. Warto wymienić tu: paprykę, owoce jagodowe (truskawki, jagody, jeżyny, maliny, itp.), owoce cytrusowe, takie jak cytryny i limonki, jarmuż, ananasy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru