Tych owoców i warzyw nie przechowuj razem. Szybciej się zepsują

Oto podpowiedzi, które z warzyw lub owoców nie powinny być razem magazynowane.

Tych owoców i warzyw nie przechowuj razem. Szybciej się zepsują
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
SKOMENTUJ

Sezon na świeże owoce i warzywa to doskonały czas dla osób, które marzą o smacznych dawkach witamin. Chcąc korzystać z dobrodziejstw natury, często kupujemy kilogramy śliwek, bakłażanów, jabłek czy pomidorów. Niestety, nierzadko dzień po ich zakupie zauważamy, że szybko gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych. Wszystko przez małe błędy związane z przechowywaniem produktów. Oto podpowiedzi, które z warzyw lub owoców nie powinny być razem magazynowane.

Większość owoców wydziela etylen, czyli związek chemiczny, który stymuluje ich dojrzewanie. Niektórzy producenci, chcąc przyśpieszyć czas zbiorów i sprzedaży, celowo rozpylają go na warzywa i owoce. Działanie etylenu można zaobserwować w domowym eksperymencie obserwując twarde brzoskwinie, które po dwóch dniach przebywania na parapecie zrobią się miękkie i soczyste.

Co ważne, im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców. Nadmiar etylenu wpływa także na utratę chlorofilu przez warzywa i owoce – dlatego niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Wbrew powszechnym opiniom, dojrzałych owoców lepiej nie przechowywać w zamkniętej lodówce, gdzie etylen z nich wydzielany może „atakować” pozostałe produkty. Warto poznać właściwości owoców i warzyw pod względem ilości wytwarzanego etylenu i prawidłowo je przechowywać.

Przechowywane osobno powinny być: jabłka, awokado, dojrzałe banany (nim dojrzeją warto ich końcówki owinąć folią spożywczą, która spowolni proces dojrzewania), kapusta, bakłażan, sałata, melony kantalupa, mango, nektarynki, cebula, gruszki, brzoskwinie, śliwki, pomidory.

Są też takie owoce i warzywa, które są odporniejsze na działanie etylenu z innych przechowywanych smakołyków. Warto wymienić tu: paprykę, owoce jagodowe (truskawki, jagody, jeżyny, maliny, itp.), owoce cytrusowe, takie jak cytryny i limonki, jarmuż, ananasy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie