Trwa ładowanie...
09-08-2016 14:58

Tych owoców i warzyw nie przechowuj razem. Szybciej się zepsują

Oto podpowiedzi, które z warzyw lub owoców nie powinny być razem magazynowane.

Tych owoców i warzyw nie przechowuj razem. Szybciej się zepsująŹródło: Wikimedia Commons CC0
dyo4np1
dyo4np1

Sezon na świeże owoce i warzywa to doskonały czas dla osób, które marzą o smacznych dawkach witamin. Chcąc korzystać z dobrodziejstw natury, często kupujemy kilogramy śliwek, bakłażanów, jabłek czy pomidorów. Niestety, nierzadko dzień po ich zakupie zauważamy, że szybko gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych. Wszystko przez małe błędy związane z przechowywaniem produktów. Oto podpowiedzi, które z warzyw lub owoców nie powinny być razem magazynowane.

Większość owoców wydziela etylen, czyli związek chemiczny, który stymuluje ich dojrzewanie. Niektórzy producenci, chcąc przyśpieszyć czas zbiorów i sprzedaży, celowo rozpylają go na warzywa i owoce. Działanie etylenu można zaobserwować w domowym eksperymencie obserwując twarde brzoskwinie, które po dwóch dniach przebywania na parapecie zrobią się miękkie i soczyste.

Co ważne, im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców. Nadmiar etylenu wpływa także na utratę chlorofilu przez warzywa i owoce – dlatego niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Wbrew powszechnym opiniom, dojrzałych owoców lepiej nie przechowywać w zamkniętej lodówce, gdzie etylen z nich wydzielany może „atakować” pozostałe produkty. Warto poznać właściwości owoców i warzyw pod względem ilości wytwarzanego etylenu i prawidłowo je przechowywać.

Przechowywane osobno powinny być: jabłka, awokado, dojrzałe banany (nim dojrzeją warto ich końcówki owinąć folią spożywczą, która spowolni proces dojrzewania), kapusta, bakłażan, sałata, melony kantalupa, mango, nektarynki, cebula, gruszki, brzoskwinie, śliwki, pomidory.

dyo4np1

Są też takie owoce i warzywa, które są odporniejsze na działanie etylenu z innych przechowywanych smakołyków. Warto wymienić tu: paprykę, owoce jagodowe (truskawki, jagody, jeżyny, maliny, itp.), owoce cytrusowe, takie jak cytryny i limonki, jarmuż, ananasy.

dyo4np1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyo4np1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj