Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów

Wieprzowo-wołowe pulpety z dodatkiem aromatycznych ziół połącz z gęstym i kremowym sosem na bazie pomidorów. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą i makaronem. Za każdym razem stworzysz oryginalny, ciekawy i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. Instrukcja krok po kroku czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na pulpety:

  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • 250 g mielonej wołowiny,
  • 1 mała cebula,
  • 50 g bułki tartej,
  • ⅓ pęczka natki pietruszki,
  • 60 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia,
  • 200 ml bulionu.

Sos pomidorowy:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 40 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przydatne informacje:

  1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na pulpety, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
  2. Dobrze jest zwilżyć ręce oliwą z oliwek lub zwykłą wodą, by formowanie mięsnych kulek było prostsze i szybsze. Pamiętaj, ich średnica nie powinna przekraczać 3 cm.
  3. Aby pulpety były soczyste w środku i jednocześnie miały fajną chrupiącą strukturę z zewnątrz, nie pomiń kroku z krótkim obsmażeniem ich na patelni. Dopiero po tym wstępnym przygotowaniu, możesz wlać bulion i dusić pulpety na małym ogniu.
  4. W drugim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Gdy nabiorą złocistych rumieńców, dodaj pomidory z puszki, zawartość patelni i zioła prowansalskie. Całość gotuj na małym ogniu przez około ok. 20 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem według uznania.
Więcej wideo
Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebieTrzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniuJajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniuPieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobówPomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukruOdrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Czekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smakówCzekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smaków
Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustachWarstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm