Wieprzowo-wołowe pulpety z dodatkiem aromatycznych ziół połącz z gęstym i kremowym sosem na bazie pomidorów. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą i makaronem. Za każdym razem stworzysz oryginalny, ciekawy i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. Instrukcja krok po kroku czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na pulpety:
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- 250 g mielonej wołowiny,
- 1 mała cebula,
- 50 g bułki tartej,
- ⅓ pęczka natki pietruszki,
- 60 ml mleka,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia,
- 200 ml bulionu.
Sos pomidorowy:
- 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 40 g przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przydatne informacje:
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na pulpety, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
- Dobrze jest zwilżyć ręce oliwą z oliwek lub zwykłą wodą, by formowanie mięsnych kulek było prostsze i szybsze. Pamiętaj, ich średnica nie powinna przekraczać 3 cm.
- Aby pulpety były soczyste w środku i jednocześnie miały fajną chrupiącą strukturę z zewnątrz, nie pomiń kroku z krótkim obsmażeniem ich na patelni. Dopiero po tym wstępnym przygotowaniu, możesz wlać bulion i dusić pulpety na małym ogniu.
- W drugim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Gdy nabiorą złocistych rumieńców, dodaj pomidory z puszki, zawartość patelni i zioła prowansalskie. Całość gotuj na małym ogniu przez około ok. 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem według uznania.