Trwa ładowanie...
jedz zdrowo
02-12-2011 11:52

Tradycyjna polska kuchnia - zdrowa czy nie?

Rosół z makaronem, kluski śląskie i żurek ? wyrzuty sumienia po zjedzeniu tych polskich potraw ma niejeden ich miłośnik. Czy dbając o zdrowie i sylwetkę musimy zapomnieć o tradycyjnych daniach? Czy rodzima kuchnia tylko szkodzi?

Tradycyjna polska kuchnia - zdrowa czy nie?Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d2w1vmp
d2w1vmp

Tradycja bez złudzeń

- Nasza polska kuchnia, jakkolwiek smaczna, niestety nie jest najlepszą przyjaciółką zgrabnej sylwetki. Dania tradycyjne są z reguły ciężkie, tłuste i wysokokaloryczne – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrum Naturhouse. – Tradycyjne menu obfituje przede wszystkim w mięsa pieczone, smażone, duszone, wędzone oraz kiełbasy i kaszanki. Mało popularne są natomiast warzywa. Jeżeli już się pojawiają, to zazwyczj dodatkowo zostają poddane obróbce, przez co zwiększa się ich kaloryczność. Tak jest w przypadku kapusty zasmażanej, bigosu, marchewki z groszkiem (z dodatkiem masła i mąki), fasolki z zasmażką itp.

Popełniamy też inne grzechy. Do wielu potraw np. zup dodajemy mąkę, aby je zagęścić - takie metody dodatkowo obciążają kalorycznie danie. Przygotowujemy bardzo dużo potraw smażonych w panierkach, potraw z dodatkiem aromatycznych, ale tłustych produktów tj. wędzony boczek, żeberka, słonina. Wiele dań obfituje w sosy, najczęściej mięsne i zawiesiste. W połączeniu z dodatkami mącznymi - jak choćby pyzy czy kluski śląskie - stanowią prawdziwą bombę kaloryczną.

Światełko w tunelu

- Z pewnością nie wszystkie tradycyjne polskie potrawy są złe i należy ich unikać – tłumaczy Zofia Urbańczyk. – Oczywiście myśląc o zdrowiu i sylwetce trzeba na nie bardziej uważać i nie nadużywać ich, jednak nikt nie musi eliminować ich z jadłospisu.

Przede wszystkim nie rezygnujmy z ziemniaków. Same w sobie są niskokaloryczne, bogate w potas, wspomagający pracę układu krążenia oraz śladowe ilości witaminy C. Zbawienne dla naszego zdrowia są też różne kasze. Na naszych ziemiach jadano je już wieki temu.

d2w1vmp

Charakterystyczne dla polskiej kuchni smaki to słony i kwaśny (produkty lekko sfermentowane lub kiszone). Kiszonymi ogórkami czy kapustą zajadały się nasze babki. My też możemy. Co pić, aby było tradycyjnie i zdrowo? Do wyboru mamy zsiadłe mleko lub kwas chlebowy.

Najstarsze potrawy, które można uznać za tradycyjnie polskie i jednocześnie wciąż popularne, znane są dzisiaj głównie z przepisów autorów XIX-wiecznych książek kucharskich, np. autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Co i dziś można polecić z tej zacnej pozycji? W swej "odchudzonej" wersji z całą pewnością chłodnik, czyli zupę z kwaśnego mleka lub śmietany z warzywami, podawaną na zimno latem. Tradycyjna kuchnia polska nie zapomina o rybach. W wielu starych przepisach obecny jest karp, sandacz, węgorz i inne ryby słodkowodne – zazwyczaj gotowane, w galarecie, pieczone czy wędzone. Dawniej na stołach gościły też raki. Dziś niestety są rzadkim rartytasem.

Sprytne zamienniki

Przekonaliśmy się już, że i dziś kuchnia staropolska daje duże pole do popisu. Jednak ciągle na przegranej pozycji wydają się miłośnicy kapuśniaku, pierogów czy schabowego. Nie jest jednak tak źle. Nasza dietetyczka podkreśla, że istnieje wiele prostych sposobów, które pozwalają na obniżenie kaloryczności tych potraw. Sprytne stosowanie zamienników sprawi, że dania będą mogły z powodzeniem funkcjonować w naszym jadłospisie i nie wyrządzą zbyt wielkiej szkody naszej sylwetce i zdrowiu. Wystarczy zamienić śmietanę na jogurt, zrezygnować z zagęszczania zup za pomocą mąki i stosowania zasmażek np. do ugotowanej fasolki czy kalafiora. Trzeba też wyrzec się panierowanych potrawach na rzecz tych smażonych sauté lub pieczonych.

- Miłośnicy rodzimej kuchni powinni pomyśleć o zmianie proporcji na talerzu – podpowiada Zofia Urbańczyk. - Jeżeli chcemy zjeść kluski śląskie z pieczenią w sosie, niech to będą 2-3 kluski z niewielką porcją pieczeni, a z przewagą warzyw.

ml/mmch

d2w1vmp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj