Tego deseru nie może zabraknąć na stole. Wielkanocna pascha z bakaliami

Tradycyjna pascha wielkanocna to deser przygotowywany z jajek, śmietany i mleka. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i wykorzystać gotowy twaróg, my jednak proponujemy klasyczny przepis na paschę. Pascha jest pyszna, kremowa, słodka. Nie może w niej zabraknąć bakalii.

Pascha z bakaliamiPascha z bakaliami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 l śmietany kremówki
  • 1 l mleka
  • 6 jajek
  • 1 kostka + 2 łyżki masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 laski wanilii

Przepis

  • Zagotuj mleko z wanilią. Do miski wbij jajka. Zalej je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszaj.
  • Dodaj śmietanę kremówkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do zupełnego ostygnięcia.
  • Masło z cukrem utrzyj mikserem na gładką masę. Gdy masa będzie puszysta, małymi porcjami dodawaj do niej chłodny twarożek i dokładnie mieszaj.
  • Rodzynki i migdały sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej.
  • Gazę zmocz zimną wodą, wyciśnij, wyłóż na formę na babkę, a następnie wypełnij masą twarogową, mocno dociśnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Ostrożnie zdejmij formę i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami wanilii.

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem