Taka kiełbasa zamienia się w rakotwórczą bombę. Polacy nie mają świadomości

Kiełbasa na grilla czy do piekarnika? Zanim wrzucisz ją na ruszt, warto wiedzieć, co kryje w składzie. Niektóre produkty mogą zamieniać się w źródło rakotwórczych związków, a wielu Polaków nie zdaje sobie z tego sprawy.

Taka kiełbasa jest szkodliwaTaka kiełbasa jest szkodliwa
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Kiełbasa to wciąż jeden z ulubionych dodatków do kanapek, zup czy spotkań przy grillu. Niestety, nie każda jest tak niewinna, jak się wydaje. Wiele wędlin zawiera konserwant o nazwie azotyn sodu, który ma zapobiegać rozwojowi bakterii i przedłużać trwałość mięsa. Sam w sobie w dopuszczonych dawkach nie jest groźny, ale problem zaczyna się, gdy kiełbasę podgrzewamy, czyli podczas grillowania, smażenia czy pieczenia. Wysoka temperatura sprzyja powstawaniu nitrozoamin, związków o potencjalnym działaniu rakotwórczym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką

Dlaczego azotyn sodu jest groźny po obróbce cieplnej?

Azotyn sodu stosuje się w przemyśle mięsnym od lat, głównie w celu ochrony przed groźnymi bakteriami, np. jadem kiełbasianym. Nadaje też wędlinom różowy kolor i charakterystyczny smak. Problem w tym, że pod wpływem wysokich temperatur azotyny mogą reagować z aminami obecnymi w mięsie, tworząc nitrozoaminy. Badania wykazały, że te związki zwiększają ryzyko niektórych nowotworów układu pokarmowego. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaliczyła przetworzone mięso, szczególnie smażone czy grillowane, do grupy czynników zwiększających ryzyko raka jelita grubego.

Jak ograniczyć ryzyko?

Najlepsze są najprostsze działania. Po prostu czytaj etykiety i wybieraj kiełbasy bez azotynu sodu, dostępne już w wielu sklepach. Jeśli jednak sięgasz po kiełbasę z tym dodatkiem, unikaj długiego smażenia i grillowania nad otwartym ogniem. Lepsze będzie gotowanie w niższej temperaturze. Warto też podawać takie mięso z warzywami bogatymi w witaminę C (np. papryką, natką pietruszki), która częściowo hamuje powstawanie szkodliwych związków.

Kiełbasa sama w sobie nie musi być trucizną, ale skład i sposób obróbki mają ogromne znaczenie. Azotyn sodu w chłodnym mięsie pełni funkcję ochronną, lecz po podgrzaniu może zamienić się w zagrożenie. Świadomy wybór produktów i umiar w grillowaniu to najlepsza profilaktyka.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇