Trwa ładowanie...

Parówki na śniadanie? Owszem, ale pod jednym warunkiem

Parówki to jeden ze śniadaniowych hitów, choć zjadanych z poczuciem winy. Okrzyknięte niezdrowymi, pełnymi MOM-u, parzone kiełbaski z mięsa wieprzowego lub drobiowego są jednak lubiane przez dzieci i dorosłych. Nie ma w tym nic złego i od czasu do czasu na śniadanie można zjeść parówkę, ale pod jednym warunkiem

Parówki nie należą do najzdrowszych produktów śniadaniowychParówki nie należą do najzdrowszych produktów śniadaniowychŹródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Dobre parówki – jakie parówki kupić?

Parówki nie będą gorszym wyborem od kiełbasy czy wędliny na śniadanie – szkopuł tkwi w wyborze odpowiedniego produktu. Warto poświęcić czas, by w sklepie przestudiować etykietę i wybrać parówki o dobrym składzie.

Dlaczego? Bo parówki bywają produktem pełnym odpadu produkcyjnego, czyli zwierzęcych wymion, ścięgien, tłuszczu, chrząstek, korpusów drobiowych, kopyt i pazurów (to tak zwany MOM – mięso oddzielone mechanicznie), a to wszystko z porządną ilością ulepszaczy smaku, konserwantów i soli, w tym wyjątkowo niezdrowej soli peklowej pod postacią azotynu sodu. Takie parówki zdecydowanie należy omijać szerokim łukiem.

A dobre parówki? Wysoko w składzie jest mięso – może stanowić nawet 95 procent! Uwaga! Według norm Unii Europejskiej MOM czy MDOM to nie jest mięso! Jeśli więc w składzie parówek ujrzycie 70 procent MOM oraz tłuszcz i dodatki roślinne (typu białko sojowe, grochowe itd.), to wiedzcie, że macie do czynienia z produktem… bezmięsnym!

A cena? Waha się od 7 złotych do niemal 50 za kilogram. I to nie jest przesada – w tym konkretnym przypadku cena idzie w parze z jakością, co warto zweryfikować, zerkając na skład. W dobrej parówce poza mięsem – minimum 80-90 procent surowca – znajduje się już niewiele składników: woda, sól i przyprawy oraz naturalne aromaty.

Podpowiadamy jak wybrać dobre parówki

Zdrowe parówki – w jaki sposób podgrzać parówki?

Parówek nie wolno gotować, smażyć ani piec – to dotyczy zwłaszcza tych kiełbasek, które w swoim składzie mają azotyn sodu. Związek ten, zakazany w Kanadzie, w Polsce dodawany jest do żywności, w tym i do parówek. Podczas obróbki cieplnej powyżej 150 stopni Celsjusza może on wchodzić w reakcje, prowadząc do wytworzenia kancerogennych substancji – podobnie zresztą zachowuje się w kwaśnym środowisku żołądka.

d2hhaum

Dodatkowo nie należy parówek gotować w osłonkach, choć tutaj należy wyjaśnić kwestię samego surowca osłonek. W najtańszych parówkach osłonki są poliamidowe i te zdecydowanie nie przysłużą się zdrowiu. Dużo lepszym wyborem będą parówki w osłonkach celulozowych (niejadalnych) lub w jelicie naturalnym czy osłonkach kolagenowych (te już są jadalne).

Zatem, jak podgrzać parówki, żeby były i smaczne, i zdrowe? W garnku trzeba zagotować wodę i w międzyczasie obrać parówki z osłonek, jeśli są niejadalne. Po zagotowaniu wody należy włożyć do niej parówki i od razu zmniejszyć płomień do minimum. Po 3 minutach parówki można wyjąć. Parówki można też włożyć do wrzątku i zdjąć garnek z palnika. Po upływie 5 minut parówki powinny być gotowe do jedzenia.

Parówki na desce do krojenia 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2hhaum
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj