Parówki na śniadanie? Owszem, ale pod jednym warunkiem

Parówki to jeden ze śniadaniowych hitów, choć zjadanych z poczuciem winy. Okrzyknięte niezdrowymi, pełnymi MOM-u, parzone kiełbaski z mięsa wieprzowego lub drobiowego są jednak lubiane przez dzieci i dorosłych. Nie ma w tym nic złego i od czasu do czasu na śniadanie można zjeść parówkę, ale pod jednym warunkiem

Parówki na desce do krojeniaParówki nie należą do najzdrowszych produktów śniadaniowych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dobre parówki – jakie parówki kupić?

Parówki nie będą gorszym wyborem od kiełbasy czy wędliny na śniadanie – szkopuł tkwi w wyborze odpowiedniego produktu. Warto poświęcić czas, by w sklepie przestudiować etykietę i wybrać parówki o dobrym składzie.

Dlaczego? Bo parówki bywają produktem pełnym odpadu produkcyjnego, czyli zwierzęcych wymion, ścięgien, tłuszczu, chrząstek, korpusów drobiowych, kopyt i pazurów (to tak zwany MOM – mięso oddzielone mechanicznie), a to wszystko z porządną ilością ulepszaczy smaku, konserwantów i soli, w tym wyjątkowo niezdrowej soli peklowej pod postacią azotynu sodu. Takie parówki zdecydowanie należy omijać szerokim łukiem.

A dobre parówki? Wysoko w składzie jest mięso – może stanowić nawet 95 procent! Uwaga! Według norm Unii Europejskiej MOM czy MDOM to nie jest mięso! Jeśli więc w składzie parówek ujrzycie 70 procent MOM oraz tłuszcz i dodatki roślinne (typu białko sojowe, grochowe itd.), to wiedzcie, że macie do czynienia z produktem… bezmięsnym!

A cena? Waha się od 7 złotych do niemal 50 za kilogram. I to nie jest przesada – w tym konkretnym przypadku cena idzie w parze z jakością, co warto zweryfikować, zerkając na skład. W dobrej parówce poza mięsem – minimum 80-90 procent surowca – znajduje się już niewiele składników: woda, sól i przyprawy oraz naturalne aromaty.

Podpowiadamy jak wybrać dobre parówki

Zdrowe parówki – w jaki sposób podgrzać parówki?

Parówek nie wolno gotować, smażyć ani piec – to dotyczy zwłaszcza tych kiełbasek, które w swoim składzie mają azotyn sodu. Związek ten, zakazany w Kanadzie, w Polsce dodawany jest do żywności, w tym i do parówek. Podczas obróbki cieplnej powyżej 150 stopni Celsjusza może on wchodzić w reakcje, prowadząc do wytworzenia kancerogennych substancji – podobnie zresztą zachowuje się w kwaśnym środowisku żołądka.

Dodatkowo nie należy parówek gotować w osłonkach, choć tutaj należy wyjaśnić kwestię samego surowca osłonek. W najtańszych parówkach osłonki są poliamidowe i te zdecydowanie nie przysłużą się zdrowiu. Dużo lepszym wyborem będą parówki w osłonkach celulozowych (niejadalnych) lub w jelicie naturalnym czy osłonkach kolagenowych (te już są jadalne).

Zatem, jak podgrzać parówki, żeby były i smaczne, i zdrowe? W garnku trzeba zagotować wodę i w międzyczasie obrać parówki z osłonek, jeśli są niejadalne. Po zagotowaniu wody należy włożyć do niej parówki i od razu zmniejszyć płomień do minimum. Po 3 minutach parówki można wyjąć. Parówki można też włożyć do wrzątku i zdjąć garnek z palnika. Po upływie 5 minut parówki powinny być gotowe do jedzenia.

Parówki na desce do krojenia
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm