Szynka z szynkowaru

Nie ma nic lepszego niż domowa szynka. Warto więc zaopatrzyć się w szynkowar, w którym wyczarujecie prawdziwe cuda. Tym razem zapraszam na prosty przepis na domową wędlinę. Tak przygotowana domowa szynka sprawdzi się na każdym świątecznym stole.

Szynka z szynkowaraSzynka z szynkowara

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • pieprz świeżo mielony wg uznania
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml wody zimnej przegotowanej

DODATKOWO:

  • Szynkowar + woreczek

Przepis

Umyte, osuszone mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy je za pomocą tłuczka do mięsa. Wkładamy do misy dodajemy peklosól, żelatynę, przyprawę do wieprzowiny, cukier, wodę, czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni.

Przepis

Następnie całość przekładamy do woreczka (ja użyłam woreczka do pieczenia ryb, bo jest długi i dosyć wąski) i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej).

Przepis

Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar, wlewamy wodę około 3 cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3 godz. w 80-85 st. C. Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną, pachnącą szyneczkę.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności