Szarlotka z bezą. Na jednym kawałku się nie skończy

Szarlotka wygląda bardzo apetycznie i cudownie pachnie. Wierzch ciasta został dodatkowo posypany płatkami migdałowymi, które po przypieczeniu stały się chrupiące i aromatyczne. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Szarlotka z bezą. Na jednym kawałku się nie skończySzarlotka z bezą. Na jednym kawałku się nie skończy
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g schłodzonego masła
  • 4 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 2 kg umytych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek (niekoniecznie)

Beza:

  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 30-40 g płatków migdałowych

Przepis

Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotujemy masę jabłkową.

Przepis

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Pokrojone jabłka przełożyć na patelnię i smażyć, od czasu do czasu, mieszając, aż zmiękną (tak przez około 10-15 minut). Jabłka zdjąć z ognia, dodać cynamon, orzechy, rodzynki i wymieszać, masę jabłkową odstawić.

Przepis

Ciasto: schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x40cm lub 25x35cm.

Przepis

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Przepis

Beza: do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodać cały cukier, dodać cynamon i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.

Przepis

Składanie szarlotki: na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć bezę i również wyrównać. Następnie łyżką zrobić w bezie nierówności, tak ją ponaciągać. Wierzch szarlotki posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150 st. C przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna