Sylwestrowe dania na wynos

Chcesz powitać Nowy Rok u znajomych? Nie wypada pójść z pustymi rękami! Nie martw się jednak. Zobacz, jak szybko można przygotować efektowne przystawki.

Sylwestrowe dania na wynos
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Chcesz powitać Nowy Rok u znajomych? Nie wypada pójść z pustymi rękami! Nie martw się jednak. Zobacz, jak szybko można przygotować efektowne przystawki.

Bardzo prostą przystawką na ciepło są minipizze. Przygotujemy je na cieście francuskim, które bez problemu kupimy w większości sklepów. Na tarce ścieramy żółty ser, a oliwki kroimy w plasterki. Jeśli ktoś lubi, może dodać tuńczyka z puszki lub wędzoną wędlinę, cebulę, czy suszone pomidory. Tak naprawdę w tym przepisie liczy się głównie inwencja twórcza oraz gust biesiadników...

Ale wróćmy do przyrządzania potrawy. Z rozmrożonego ciasta wycinamy małe kółeczka (do tego celu można zastosować np. szklankę) i na każdym kładziemy po odrobinie farszu, posypując go ziołami. Znakomicie nadaje się między innymi oregano, jednak także w kwestii przyprawiania warto poeksperymentować. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Coś na zimno

Co powiecie na kawałki indyka w złocistej panierce? Takie danie nawet na zimno będzie smakować wyśmienicie. Przygotujemy je z: 80 dag. mięsa z indyka, połowy szklanki mąki pszennej, 1 jaja, 1 szklanki mąki. Przyda się także olej i przyprawa do drobiu.

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Musimy je opłukać, okroić z błony i pokroić w cienkie paski. Teraz bierzemy się za naszą panierkę. Z mąki, jajka i mleka wyrabiamy ciasto - takie, jak na zwykłe naleśniki. Każdy z kawałków nacieramy przyprawą i moczymy w naszej masie. Smażymy na złoty kolor w dużej ilości rozgrzanego oleju.

Chyba na każdej imprezie prawdziwą furorę robią sałatki. Proponujemy wam taką z pieczonymi ziemniakami i ananasem. Potrzebny będzie: 1 duży ananas, 1 kilogram ziemniaków, 250 g wędzonej szynki, oliwa z oliwek, 2 łyżki kaparów, duża cebula, kilka ząbków czosnku, a także pieprz, sól, oregano, bazylia i tymianek.

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę ziemniaków, ananasa i cebuli (tę ostatnią drobno). Wszystko mieszamy ze sobą, doprawiamy dodając też odrobinę rozgniecionego czosnku i oliwy, a następnie wykładamy równo na blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś pół godziny. Gdy będzie gotowe, po ostygnięciu, mieszamy z pokrojoną w paski szynką i kaparami. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy i zioła. Palce lizać!

Wykwintne i kolorowe

Możemy też przygotować faszerowane papryki. Potrzebne będą: 4 nieduże czerwone papryki, duża cebula, 150 g gotowanego ryżu, 20 dag suszonych grzybów, ząbek czosnku, olej, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku i posiekana nać pietruszki.

Odcinamy górę papryki, którą następnie oczyszczamy z nasion i spłukujemy. Teraz bierzemy się za farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej suszone, drobno posiekane grzyby i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy z gotowanym ryżem i startym ząbkiem czosnku, doprawiając solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy nasze papryki. Właściwie już się nadają do jedzenia, ale możemy je jeszcze zapiec. Wkładamy więc do żaroodpornego naczynia i dodajemy odrobinę wody, żeby nie przywarły. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

qk

fot. FotoosVanRobin/CC

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów