Sylwestrowe dania na wynos

Chcesz powitać Nowy Rok u znajomych? Nie wypada pójść z pustymi rękami! Nie martw się jednak. Zobacz, jak szybko można przygotować efektowne przystawki.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Chcesz powitać Nowy Rok u znajomych? Nie wypada pójść z pustymi rękami! Nie martw się jednak. Zobacz, jak szybko można przygotować efektowne przystawki.

Bardzo prostą przystawką na ciepło są minipizze. Przygotujemy je na cieście francuskim, które bez problemu kupimy w większości sklepów. Na tarce ścieramy żółty ser, a oliwki kroimy w plasterki. Jeśli ktoś lubi, może dodać tuńczyka z puszki lub wędzoną wędlinę, cebulę, czy suszone pomidory. Tak naprawdę w tym przepisie liczy się głównie inwencja twórcza oraz gust biesiadników...

Ale wróćmy do przyrządzania potrawy. Z rozmrożonego ciasta wycinamy małe kółeczka (do tego celu można zastosować np. szklankę) i na każdym kładziemy po odrobinie farszu, posypując go ziołami. Znakomicie nadaje się między innymi oregano, jednak także w kwestii przyprawiania warto poeksperymentować. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Coś na zimno

Co powiecie na kawałki indyka w złocistej panierce? Takie danie nawet na zimno będzie smakować wyśmienicie. Przygotujemy je z: 80 dag. mięsa z indyka, połowy szklanki mąki pszennej, 1 jaja, 1 szklanki mąki. Przyda się także olej i przyprawa do drobiu.

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Musimy je opłukać, okroić z błony i pokroić w cienkie paski. Teraz bierzemy się za naszą panierkę. Z mąki, jajka i mleka wyrabiamy ciasto - takie, jak na zwykłe naleśniki. Każdy z kawałków nacieramy przyprawą i moczymy w naszej masie. Smażymy na złoty kolor w dużej ilości rozgrzanego oleju.

Chyba na każdej imprezie prawdziwą furorę robią sałatki. Proponujemy wam taką z pieczonymi ziemniakami i ananasem. Potrzebny będzie: 1 duży ananas, 1 kilogram ziemniaków, 250 g wędzonej szynki, oliwa z oliwek, 2 łyżki kaparów, duża cebula, kilka ząbków czosnku, a także pieprz, sól, oregano, bazylia i tymianek.

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę ziemniaków, ananasa i cebuli (tę ostatnią drobno). Wszystko mieszamy ze sobą, doprawiamy dodając też odrobinę rozgniecionego czosnku i oliwy, a następnie wykładamy równo na blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś pół godziny. Gdy będzie gotowe, po ostygnięciu, mieszamy z pokrojoną w paski szynką i kaparami. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy i zioła. Palce lizać!

Wykwintne i kolorowe

Możemy też przygotować faszerowane papryki. Potrzebne będą: 4 nieduże czerwone papryki, duża cebula, 150 g gotowanego ryżu, 20 dag suszonych grzybów, ząbek czosnku, olej, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku i posiekana nać pietruszki.

Odcinamy górę papryki, którą następnie oczyszczamy z nasion i spłukujemy. Teraz bierzemy się za farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej suszone, drobno posiekane grzyby i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy z gotowanym ryżem i startym ząbkiem czosnku, doprawiając solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy nasze papryki. Właściwie już się nadają do jedzenia, ale możemy je jeszcze zapiec. Wkładamy więc do żaroodpornego naczynia i dodajemy odrobinę wody, żeby nie przywarły. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

qk

fot. FotoosVanRobin/CC

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad