Trwa ładowanie...
#wpnaswieta
Joanna Baran
13-12-2018 14:43

Święta z dietą bezglutenową. To możliwe!

Święta to piękny czas, który pragniemy spędzić z bliskimi i przyjaciółmi. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w codziennym natłoku spraw, mamy coraz mniej czasu, aby usiąść z bliskimi przy stole, celebrując nie tylko posiłki, ale i wspólnie spędzone chwile.

Święta z dietą bezglutenową. To możliwe!Źródło: Shutterstock.com
d16l9mr
d16l9mr

Niech te Święta Bożego Narodzenia będą okresem, w którym będziemy się cieszyć jedzeniem i swoim towarzystwem. Zatrzymajmy się i przestańmy się zamartwiać, cieszmy się przygotowaniami, nawet jeśli wkraczamy na nieznany nam ląd, czyli spotkanie z dietą bezglutenową.

Obecnie praktycznie każdy z nas ma w swoim gronie bliskich, czy przyjaciół osobę, która nie może spożywać glutenu… albo nagle my dowiadujemy się, że ze względów zdrowotnych powinniśmy zmienić nasze menu. Jak się okazuje, na co dzień nie brakuje rozterek, jak sobie poradzić z nową dietą. Ale przed nami święta, więc jak przygotować bezglutenowe posiłki w tym szczególnym czasie?! Zacznijmy od głębokiego wdechu, nie stresujmy się… i zasiądźmy do lektury niniejszego artykułu.

Co to znaczy dieta bezglutenowa?
Mimo że dieta bezglutenowa nie jest pojęciem nowym, to nie każdy z nas musiał mieć z nią styczność i nie każdy z nas wie, co tak naprawdę ona oznacza. Ważne jest przede wszystkim uszanowanie w stosunku do osób, które mają żywieniowe ograniczenia, i by choć w drobnej mierze przygotować posiłki pod ich kątem, aby nie czuły się wykluczone ze wspólnego świętowania.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Osoby będące na diecie bezglutenowej muszą wyeliminować z pożywienia produkty zawierające gluten, dotyczy to zarówno naturalnych, jak i przetworzonych zbóż: pszenicy, pszenicy durum, żyta, jęczmienia oraz owsa (niektóre źródła podają, że owies jest bezpieczny, jednak na polach uprawnych występuje jego duże zanieczyszczenie glutenowymi zbożami, dlatego najbezpieczniej wybierać produkty z charakterystycznym znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu).

Zastanawiasz się, jakich konkretnych produktów nie mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej? Zapoznaj się z poniższą listą:

  • każdego pieczywa, które nie jest opisane jako bezglutenowe (gluten free)
  • pierogów, ciast, makaronów, klusek, płatków – które zawierają mąkę pszenną, żytnią, razową, owsianą
  • mięs i ryb w panierce z mąki pszennej lub innej zawierającej gluten
  • sosów zaciąganych mąką pszenną lub inną zawierającą gluten
  • mięs mielonych, w których łączy się mięso i namoczoną bułkę pszenną lub inną zawierającą gluten
  • zup zawierających makaron, lane kluski, grzanki, czy kaszę z mąki pszennej lub innej zawierającej gluten
  • kaszy jęczmiennej, owsianej
  • kaszki manny
  • proszku do pieczenia

Zapewne myślisz sobie teraz, że to już koniec. Nie da się zrobić świąt bez glutenu?! Spokojnie, nie poddawaj się i zobacz, jak przygotować się do bezglutenowych świąt. Oto kilka porad:

  • wypisz wszystkie potrawy, które chcesz przygotować i sprawdź, w których z nich znajduje się gluten
  • nie denerwuj się, jeśli masz na liście np. kutię, w której głównym składnikiem jest pszenica – gwarantuję, że równie pyszną można wykonać na bazie okrągłego pełnoziarnistego ryżu (sama tak robię!)
  • przed przystąpieniem do przygotowania bezglutenowych potraw zadbaj, aby dokładnie wyczyścić używane przyrządy kuchenne (np. deska do krojenia, jeśli wcześniej krojony był na niej glutenowy chleb)
  • przygotowane potrawy bezglutenowe przechowuj na osobnych półmiskach, aby nie doszło do skażenia ich glutenem pochodzącym z innych potraw.

Przygotowując się do zmodyfikowanego menu, sprawdź, jakie produkty należą do bezglutenowej rodziny:

  • mąka jaglana, gryczana, amarantusowa, kukurydziana, tapioka, ziemniaczana
  • każdy ryż
  • kasza jaglana, gryczana biała lub prażona,
  • kaszka kukurydziana
  • quinoa (komosa ryżowa)
  • makaron gryczany, jaglany, z soczewicy, z ciecierzycy, z fasoli, z kukurydzy i quinoi
  • ziemniaki

Czy muszę zmieniać całe świąteczne menu?
Niekoniecznie. Jeśli przy świątecznym stole zasiądą z wami bezglutenowi goście, warto im zaznaczyć, które potrawy zawierają gluten, ale przedstawić również jedzenie, które jest dla nich bezpieczne. W ten sposób zarówno "tradycjonaliści", jak i osoby na diecie bezglutenowej będą miały co jeść.

Jakie potrawy mogą być wspólne dla wszystkich biesiadujących?

  • ryba bez panierki, pieczona w piekarniku
  • marynowane śledzie np. w oleju/z dodatkiem suszonej śliwki itp.
  • kapusta z grzybami czy kapusta z grochem
  • sałatka jarzynowa
  • pieczone mięso
  • ziemniaki
  • kluski śląskie, które zawierają tylko ziemniaki i mąkę ziemniaczaną
  • kutia na bazie ryżu, a nie tradycyjna z wykorzystaniem pszenicy czy makaronu pszennego

Zamienniki, które powinien znać każdy, aby przygotować coś dobrego dla osoby na diecie bezglutenowej:

  • jeśli chcesz "zaklepać/zaciągnąć" sos, użyj mąki ziemniaczanej (sos co prawda będzie bardziej szklisty, ale zrobi się gęstszy i bezpieczny dla bezglutenowca!)
  • aby upiec kruche ciasto, zamiast mąki pszennej wykorzystaj mąkę kukurydzianą lub gryczaną, możesz również je obie połączyć
  • chcąc upiec biszkopt, nie obawiaj się zamiany mąki, doskonale się tutaj sprawdzi mąka jaglana lub ryżowa
  • zamiast używać proszku do pieczenia do spulchniania ciast, wykorzystaj sodę oczyszczoną
  • jeśli koniecznie chcesz zrobić rybę w panierce, wykorzystaj mąkę amarantusową lub jaglaną
  • pierożki możesz wykonać z połączenia mąki gryczanej i ziemniaczanej

Nasza rada: wkraczając na terytorium diety bezglutenowej, przede wszystkim otwórz się na nowe smaki, poznanie oraz włączenie produktów, które do tej pory nie miały okazji pojawić się w twojej kuchni.

d16l9mr

Wiele rzeczy jesteś w stanie sobie wyobrazić, ale święta bez pierogów, to niemożliwe? Poznaj przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe:

Skladniki:

  • 1/2 szklanki bezglutenowej mąki ryżowej (np. Incola gluten free)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 do 3/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie: suche składniki wymieszaj razem i podziel na pół. Do połowy mąki wlej wrzątek i bardzo szybko wymieszaj, aby utworzył się jednolity kleik (jeżeli konsystencja będzie grudkowata, zmiksuj). Całość odstaw na bok do przestudzenia. Do kleiku wsyp drugą część suchych składników i wyrabiaj ciasto, tak długo, aby będzie miało gładką i sprężystą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej i ryżowej lub wody. Na koniec wyrabiania dodaj olej i jeszcze raz zagnieć ciasto. Teraz możesz zabrać się do wałkowania i wykrawania ciasta.

Pamiętaj, że jeśli pierwszy raz przygotowujesz święta bezglutenowe, to możesz zrezygnować z pierogów - ciasto na pierogi z mąk bezglutenowych nie należy do łatwych i plastycznych. Warto sięgnąć po gotowe produkty bezglutenowe, a dzięki temu unikniesz stresu i nerwów, które nie powinny nam towarzyszyć w tym radosnym okresie.

Życzę państwu kulinarnych podróży po nieznanych lądach, otwartości na nowe smaki, a przede wszystkim radosnych, serdecznych i pełnych zrozumienia świąt wśród najbliższych.

Więcej inspirujących porad znajdziesz w magazynie "Żyj naturalnie".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d16l9mr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16l9mr
Więcej tematów