Trwa ładowanie...
d3vm84t
06-02-2009 17:25

Bułka pszenna

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3vm84t
Składniki
  • Zaczyn:
  • 3 dag drożdży
  • 25 dag mąki pszennej bułkowej lub luksusowej
  • 1/2 litra mleka
    • Ciasto:
  • 75 dag mąki bułkowej lub luksusowej
  • sól
  • łyżka czarnuszki
  • tłuszcz do smarowania formy
Przepis

Drożdże rozkruszyć, rozmieszać z ciepłym mlekiem na jednolitą masę. 25 dag mąki przesiać, wlać do mąki drożdże i zarobić rozczyn z ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, sól i połowę czarnuszki i wyrobić ciasto; jeżeli potrzeba - dodać mleko tak, aby ciasto miało normalną gęstość, jak na placki. Wyrobione ciasto wygładzić, postawić do wyrośnięcia. Posmarować tłuszczem długie, głębokie formy, do form nakładać ciasto, wyrównać powierzchnię i postawić do powtórnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą lub piwem albo rozmąconym jajem, posypać resztą czarnuszki i upiec w piekarniku (ok. ľ godz.)

Przepis dodał użytkownik suzume

d3vm84t

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vm84t
d3vm84t
d3vm84t
Więcej tematów
d3vm84t