Mizeria bez śmietany? Taką proponuje Ewa Wachowicz
Zazwyczaj do mizerii dodajemy śmietanę. Jednak mizeria z przepisu znanej prezenterki Ewy Wachowicz nie ma w sobie śmietany, ma za to...oliwę. Taka mizeria świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jako ciekawa alternatywa dla tych z nas, którzy są znudzeni klasyczną mizerią.
Mizeria to jeden z najczęściej podawanych dodatków do obiadów. Niektórzy mizerię przygotowują z octem, inni bez. Są tacy, którzy dodają do niej koperek, podczas gdy inni wolą szczypiorek. Mało kto wyobraża sobie jednak mizerię bez śmietany. Taką wersję proponuje Ewa Wachowicz.
Ewa Wachowicz to znana prezenterka, kucharka i autorka książek kulinarnych. W jej przepisie na mizerię, śmietanę zastępuje oliwa, która wraz z sokiem z cytryny tworzy coś na wzór sosu winegret. Tak przygotowane ogórki są bardzo chrupiące, świeże i słodko-kwaśne. Smakują całkiem inaczej niż klasyczna mizeria, która jest bardzo kremowa, a ogórki mają inną strukturę.
Przepis na mizerię bez śmietany
Składniki:
- 2 ogórki
- spora garść posiekanego koperku
- 1 łyżka sok z cytryny
- oliwa
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Sposób przygotowania:
- Cukier i sok z cytryny łączymy w szklance lub miseczce.
- Ogórki ścieramy na tarce. Polewamy je mieszanką soku z cytryny i cukru, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
- Następnie polewamy odrobiną oliwy, dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.