Mizeria bez śmietany? Taką proponuje Ewa Wachowicz

Zazwyczaj do mizerii dodajemy śmietanę. Jednak mizeria z przepisu znanej prezenterki Ewy Wachowicz nie ma w sobie śmietany, ma za to...oliwę. Taka mizeria świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jako ciekawa alternatywa dla tych z nas, którzy są znudzeni klasyczną mizerią.

Mizeria bez śmietanyMizeria bez śmietany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Mizeria to jeden z najczęściej podawanych dodatków do obiadów. Niektórzy mizerię przygotowują z octem, inni bez. Są tacy, którzy dodają do niej koperek, podczas gdy inni wolą szczypiorek. Mało kto wyobraża sobie jednak mizerię bez śmietany. Taką wersję proponuje Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz to znana prezenterka, kucharka i autorka książek kulinarnych. W jej przepisie na mizerię, śmietanę zastępuje oliwa, która wraz z sokiem z cytryny tworzy coś na wzór sosu winegret. Tak przygotowane ogórki są bardzo chrupiące, świeże i słodko-kwaśne. Smakują całkiem inaczej niż klasyczna mizeria, która jest bardzo kremowa, a ogórki mają inną strukturę.

Przepis na mizerię bez śmietany

Składniki:

  • 2 ogórki
  • spora garść posiekanego koperku
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cukier i sok z cytryny łączymy w szklance lub miseczce.
  2. Ogórki ścieramy na tarce. Polewamy je mieszanką soku z cytryny i cukru, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
  3. Następnie polewamy odrobiną oliwy, dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów